Blogit
Lunni leipoo

Twin Peaksin kirsikkapiiras

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Puhutaanko vähän Twin Peaksista? Kyseinen ohjelmaa näytettiin ensimmäistä kertaa Suomessa 90-luvun alussa, kun minä olin vasta parivuotias, ja sattumoisin pikkusiskoni nimi olisi luultavasti nyt Laura, ellei äitini olisi keväällä 1991 sattunut katsomaan juuri Twin Peaksia. Olin kauan ihmetellyt ohjeman kulttimainetta ja päädyin katsomaan Twin Peaksia oikein kunnolla vasta pari vuotta sitten. Jäimme aivan täysin koukkuun ja katsoimme joinakin iltoina monta jaksoa putkeen – jos vain uskalsimme. Mielestäni Twin Peaksin tietyt kohtaukset ovat elokuva- ja telkkarihistorian pelottavimpia, esimerkiksi sohvan yli kömpivä Bob tai unikohtaukset Mustasta Killasta… Lisäksi harvassa ohjelmassa on yhtä mahtavia hahmoja kuin Twin Peaksissa, ja itse olen kyllä 100-prosenttinen Dale Cooper -fani.

(Kuva täältä)

Viimeiset pari jaksoa jäivät meiltä kuitenkin kokonaan katsomatta, ehkä petyimme vähän toiseen tuotantokauteen niin upean ykköstuotantokauden jälkeen. Viime kesänä päätin katsoa jäljelle jääneet noin viisi jaksoa, ja onneksi katsoin. Nyt ympyrä on sulkeutunut. Lisäksi näissä viimeisissä jaksoissa syötiin oikein moneen otteeseen Norma Jenningsin kahvilan kirsikkapiirakkaa, ja sopivasti Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjassa on Twin Peaksin kirsikkapiiras -niminen ohje. Ohje ei kauheasti poikkea muista kokeilemistani kirsikkapiirakkaohjeista, paitsi että tein nyt ensimmäistä kertaa kirsikkaisen piiraan, jossa on suljettu kansi. Tässä piiraassa pidän eniten siitä, että täyte on kirsikkaisen kirpsakka, mutta siinä maistuvat kuitenkin selvästi myös vanilja ja sitruuna.

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Twin Peaksin kirsikkapiiras

Ainekset

Pohja
150 g
voita
4 dl
vehnäjauhoja
0,5 dl
tomusokeria
0,5 rkl
vettä
1 kpl
munaa
Täyte
1,5 l
kirsikoita
1 dl
sokeria
1 kpl
vaniljatankoa
1 kpl
sitruunan raastettu kuori
1 kpl
sitruunan mehu
2 rkl
perunajauhoja
Voiteluun
1 kpl
munaa
1 rkl
kevytmaitoa
1 rkl
ruokosokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja muna, sekoita veitsellä sekaisin. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Kääri taikina tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.

Valmista sillä aikaa täyte. Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan putsatut kirsikat, sokeri, vaniljatangon siemenet, vaniljatanko ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Kiehauta.

Sekoita keskenään sitruunan mehu ja perunajauhot, kaada seos nauhana kiehuvaan kirsikkaseokseen. Sekoita samalla pohjia myöten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Ota sen jälkeen vaniljatanko pois.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on hieman suurempi. Kauli ensin suurempi osa jauhotetulla alustalla n. 30-senttiseksi, 5 milliä paksuksi levyksi. Nosta n. 24-senttisen (irtopohjaisen) piirakkavuoan päälle varovaisesti niin, että osa taikinasta menee reunojen yli.

Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle. Voitele piiraan reunat kananmunalla.

Kauli sen jälkeen pienempi taikinapala ohueksi levyksi, jonka halkaisija on hieman vuoan halkaisijaa suurempi. Nosta kansi varovaisesti piiraan päälle ja nypi liitoskohta sormilla kiinni, poista ylijäävä taikina. Voit leikata ylijäävästä taikinasta lehden muotoisia paloja ja koristella kannen niillä.

Lopuksi voitele kansi kananmunalla ja sirottele päälle raakaruokosokeria. Leikkaa vielä pieniä viiltoja kanteen ja kypsennä uunin alaosassa n. 35 minuutin ajan.

Anna piiraan jäähtyä ennen kuin poistat reunat vuoasta. Leikkaa jäähtynyt piiras paloiksi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

Kommentit (9)

  1. Maku_Satu

    Minä olen traumatisoitunut Twin Peaksista niin pahasti liian pienenä, etten ole enää aikuisenakaan uskaltanut katsoa sitä uudestaan. Mutta piirakka kyllä houkuttelisi…

  2. annamaria

    Satu: No uskon, koska olen katsonut itse Twin Peaksia vasta aikuisiällä ja välillä kirjaimellisesti sormien välistä… Piirakan avulla voi virittäytyä turvallisesti tunnelmiin!

  3. tanya29

    Moi Annamaria! Pirakka näyttää tosi herkkuliselta! Yksi kysymys: voinko käyttää pakastettuja kirsikoita?

  4. annamaria

    Tanya: Moikka! Voit aivan hyvin käyttää pakastettuja kirsikoita tuoreiden tapaan. Jos kuitenkin näyttää siltä, että kiisseli ei sakeudu tarpeeksi pakastemarjojen nesteen vuoksi, lisää vain tärkkelystä. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *