Blogit
Lunni leipoo

Toscana: kulinaristin taivas

Siskoni on vaihdossa Italiassa Sienassa, joka sijaitsee Toscanan maakunnassa keski-Italiassa, ja tietysti minun piti päästä parhaimman mahdollisen oppaan luokse makumatkalle Italiaan. Siskoni on jo täysin sulautunut italialaiseen ruoka- ja tapakulttuuriin, kun taas itse olen käynyt Italiassa vain muutaman kerran ja tosi kauan aikaa sitten. 

Toscanan suurin kaupunki on Firenze, joka on tosi hurmaava kahviloineen, joenvarsikatuineen ja hienoine putiikkeineen, mutta paljon autenttisemman Italia-kokemuksen saa kun matkaa noin tunnin bussimatkan päähän Sienaan, joka on ikivanha pienehkö yliopistokaupunki. Monet amerikkalaisturistit ovat jo löytäneet Sienaan, luultavasti Under the Tuscan Sun -elokuvan myötä, mutta Sienassa on silti ehdottomasti Firenzeä vähemmän turistikulttuuria.

Jos joku suunnittelee matkaa, tässä muutamia ruokatärppejä korvan taakse.

1. Torta della nonna -leivonnainen ja kahvi

Käytiin Firenzessä kivass Coronas Caféssa maistamassa suklaalla täytettyä torta della nonnaa (NAM) ja cappuccinoa. Kahviloissa yleensä tilataan leivonnainen ja kahvi kassalta, ja baristat tekevät kuittia vastaan tilaamasi kahvin hienosti pukeutuneina ja ammattitaidolla. Yhdessä kahvilassa kaksi kahvia ja iso leivonnainen maksoivat yhteensä 3 euroa… 

Myös kaikenlaiset marmeladilla täytetyt piirakat ovat suosittuja, samoin mantelileivokset ja tietenkin gelato.

2. Pappardelle al cinghiale (villisikapasta)

Toscanassa on todella tyypillistä syödä villisikaa, kania tai lammasta. Merenelävät eivät niinkään kuulu toscanalaiseen keittiöön, joten niitä suosittelisin nauttimaan jossakin muualla (lähempänä merta). Sen sijaan Toscanaan ei voi mennä maistamatta pappardelle al cinghialea, eli villisikapastaa. Kuvassa näkyvä annos oli aivan taivaallinen, ja tätä pastaa saa melkein jokaisesta ravintolasta.

Lisäksi kannattaa maistaa esimerkiksi gnoccheja ja erilaisia antipasti-lautasia.

3. Prosciutteriat

Italiassa on pieniä prosciutterioita (kinkkuloita), joissa voi tilata kinkkuja ja juustoja viinin kanssa. Kuvassa näkyvä annos on La Prosciutteriasta Sienasta, ja kyseessä on kuuden hengen annos, josta jokainen maksoi 10 euroa. Kinkut ja juustot leikataan käsin tilaushetken jälkeen, joten pakettiparmankinkusta tai salamista ei ole missään nimessä kyse. Italialaiset eivät turhaan hienostele – tämäkin hienossa viinikellarissa nautittu annos tarjoiltiin muovilautasilta.

4. Pici-pasta

Kuvassa ylempänä näkyvä pasta-annos on nimeltään pici cacio e pepe, eli pici-pastaa juustokastikkeella ja mustapippurilla. Pici on nimenomaan sienalainen pastatyyppi, joka on muodoltaan vähän kuin spagetti, jonka keskellä menee päästä päähän neulanohut reikä. Tämä takaa sen, että pasta turpoaa keitettäessä pulleaksi, ja ai että miten hyvä siskoni pici cacio e pepe -annos olikaan… Piciä ei taida saada Suomesta, siskon pitää tuoda mukanaan!

5. Ricciarelli (toscanalaiset mantelikeksit)

Tuliaisiksi toin kaikkialla näkyviä pehmeitä mantelikeksejä, jotka maistuvat vahvasti karvasmantelille. Manteli on italialaisessa leivonnassa muutenkin todella suosittua, ja näitä voisin kokeilla tehdä itsekin. Keksien rakenne on pehmeä ja sisältä hieman sitkoinen, tosi hyvää!

6. Chianti-viini

Toscanassa tuotetaan monia eri viinityyppejä, joista suosituimpia ovat varmasti chianti ja brunello di Montalcino. Halusin ehdottomasti päästä viinitilalle Italiassa, joten lähettiin chiantikierrokselle. Päästiin tutustumaan viinintuotantoon ja maistelemaan chiantia kahdella eri viinitilalla upeilla tiluksilla! Chiantia saa ravintolasta kaikkialta, ja pulloa ostassa musta kukko on merkkinä aidosta chianti classicosta.

Oletteko käyneet Toscanassa? Mitä herkkuja lisäisitte tärppilistaani? 

Kommentit (6)

  1. annamaria

    Aivan mahtavia vinkkejä, kiitos annnnn! :*

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *