Blogit
Lunni leipoo

Täydellinen herkkulahja: Lakritsitoffee

Vielä ehtii tehdä joulumakeisia lahjaksi, nimittäin herkkulahjojen kanssa ei haittaa vaikka olisi vähän viime tingassa: ainakin on tuoretta! Tein viime vuonna muutamille läheisille lahjaksi ihanaa fleur de sel -toffeeta, joka onnistui aika kivasti lämpömittarin ansiosta. Muistaakseni annoin vanhemmilleni etukäteisjoululahjaksi purkillisen kyseistä suolalla maustettua toffeeta ja söin siitä itse melkein kaiken kyläillessäni. Tämä on varmaankin mahdollista vain minun kohdallani…

Olen jo hetken vilkuillut Sokerileipurin kotona -blogin ihania toffeereseptejä ja ihastunut erityisesti lakutoffeen (lakritsikolan) ohjeeseen. Blogin kirjoittaja Emmi vieläpä vinkkasi minulle kyseisestä ohjeesta, kun kirjoittelin ostaneeni lakritsijuurijauhetta. Alkuperäiseen Pärlans konfektyr -konvehtiliikkeen ohjeeseen tulee lakritsijauhetta ja vielä salmiakkisuolaa, mutta minä käytin ainoastaan Urtekramin lakritsijuurijauhetta, jota minulta löytyy valmiina. 

Vaikka minulla oli mielessäni kuva toffeen keittämisestä pitkällisenä, tunteja kestävänä operaationa, toffeen valmistaminen kävi aikas nopeasti. Digitaalinen lämpömittari kertoo kätevästi, milloin sokeri on valmista. Varmasti kokenut sokerimestari tunnistaa pelkästään ulkonäöstä, minkä vaiheen sokeri on saavuttanut, mutta minunlaiseni noviisin täytyy uskoa sokeasti lämpömittaria. 

Toffeesta tuli hyvää ja sopivan sitkeää, sellaista että hampaidenkin pitäisi pysyä suussa näitä syödessä (tosin en ehkä huonohampaisimmille isovanhemmille ehkä antaisi). Lakritsijuuren maku on mukavan hentoinen ja sopii jotenkin joulun makuihin. 

Lakritsitoffee

Ainekset

80 g
voita
2 dl
kuohukermaa
1/2 tl
merisuolaa
15 g
lakritsijauhetta (2 1/2 rkl)
170 g
glukoosisiirappia (reilu 1 dl)
250 g
sokeria (n. 3 dl)
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa kattilaan voi, kerma ja suola, sulata tasaiseksi miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon vispilällä lakritsijauhe.

Mittaa toiseen, paksupohjaiseen kattilaan glukoosisiirappi ja sokeri, sekoita tasaiseksi. Kuumenna seos ja anna poreilla kunnolla, kunnes lämpötila on 170 astetta. Varo lämmittämästä liikaa! Ota kattila pois levyltä.

Kaada voi-kermaseos 170-asteiseen siirappiin samalla sekoittaen, varo kuumaa höyryä. Siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes lämpötila on 127 astetta.

Kaada seos n. 20×20-senttiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai silikonivuokaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä n. 4–5 tunnin ajan.

Leikkaa n. 60 palaan, veitsi ja pitsaleikkuri ovat hyviä apuvälineitä. Kääri palat voipaperiin ja säilö kuivassa ja viileässä.

Kommentit (7)

  1. annamaria

    AnuRaakel: Jos soijakerma kestää kuumennusta, uskaltaisin kokeilla. : ) En ole itse koskaan tehnyt toffeeta soijakermasta, eli en osaa varmaksi sanoa. Ihanaa joulua sinnekin!

  2. Emmie

    Onpa kiva, että olet testannut ohjetta! Ja oikein hyviltä toffeet näyttävätkin 🙂

    Kiitos maininnasta!

    sokerileipurinkotona.blogspot.fi

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *