Blogit
Lunni leipoo

Talvinen appelsiini-hunajakakku

Olettekos koskaan kokeilleet mannasuurimoita leivonnassa? Minä en tätä ennen ollut tehnyt mannasuurimoista muuta kuin mannapuuroa (joka on myöskin älyttömän hyvää ja valmistuu paljon nopeammin kuin esimerkiksi kaurapuuro), mutta olen pannut merkille monissa ulkomaalaisissa blogeissa mehevän näköiset mannasuurimoista (semolina) tehdyt kakut.

Tähän talviseen kakkuun tulee mannasuurimoiden lisäksi hieman vehnäjauhoja ja mantelijauhoja, joista tulee erityisen tiivis ja mehevä rakenne. Makunsa kakku saa appelsiinin kuoresta ja mehusta sekä kanelista, joka tuo kakkuun ehdottomasti talvisen vivahteen. Pursotin jämäkkää tuorejuusto-kermakuorrutetta muuten hieman koruttoman ja litteän kakun päälle hassun muotoisiksi tötteröiksi, ja yksi kakun syöjistä kommentoi tötteröiden näyttävän vähän tontuilta näin joulun aikaan. Jos olisi oikein viitseliäs, tötteröille voisi taiteilla vaikka strösseleistä tai sulatetusta suklaasta silmät. Minulta moista piiperrystä on turha odottaa!

Kuvan kakku on leivottu 20-senttiseen kakkuvuokaan, jolloin lopputulos on omaan makuuni hieman litteä. Jos litteys vaivaa, kannattaa käyttää 15-senttistä vuokaa, jolloin paistoaikaa saa pidentää lähemmäs puolta tuntia.

Appelsiini-hunajakakku

Ainekset

100 g
voita
1/2 dl
sokeria
1/2 dl
hunajaa
1 kpl
appelsiinin raastettu kuori
3/4 dl
appelsiinimehua (n. 1 appelsiinin mehu)
1 dl
mannasuurimoita
50 g
mantelijauhoja
1/2 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
leivinjauhetta
1/4 tl
kanelia
3 kpl
munaa
Kuorrute
200 g
tuorejuustoa
1 dl
kuohukermaa
1/2 dl
tomusokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön, voitele 15-20-senttinen kakkuvuoka huolellisesti.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota keskenään pehmeä voi ja sokeri, lisää hunaja. Pese appelsiinin kuori huolellisesti, raasta appelsiinin kuori joukkoon ja lisää myös munat yksi kerrallaan.

Yhdistä toisessa kulhossa mannaryynit, mantelijauhot, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaneli. Purista appelsiinin mehu toiseen kulhoon.

Lisää vaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja appelsiinimehua muutamassa satsissa. Sekoita kunnes ainekset ovat juuri ja juuri yhdistyneet.

Kaada taikina kakkuvuokaan, tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla n. 20-30 minuuttia tai kunnes kakku on saanut väriä pintaansa ja tuntuu kiinteältä.

Anna kakun jäähtyä hetken vuoassa ennen kuin poistat sen vuoasta jäähtymään ritilälle.

Tee kuorrute. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Pehmennä tuorejuustoa lusikalla, lisää tomusokeri. Kääntele kermavaahto joukkoon ja pursota tai levitä kakun päälle. Viimeistele esimerkiksi appelsiinin kuorella ja kanelilla.

Säilytä kakku jääkaapissa ilmatiiviisti, tarjoile kakku huoneenlämpöisenä.

 

Kommentit (4)

  1. Tuuli / Looking for Clementines

    Hei tätähän täytyy testata! Kuulostaa oikein hyvältä talvikakulta 🙂 Minä olen käyttänyt (kaura)mannasuurimoita lähinnä vispipuuron tekemiseen eli hyvä saada niille jotain muutakin käyttöä.

  2. Tiina / Kakkupuutarha

    Nami! Mannasuurimoita en olekaan ennen leivonnassa testannut, haaste vastaanotettu, 😉 Juuri itse fiilistelin talven sitruksia ja mietin, mitä niistä voisi tehdä. Tämä sinun kaneli-appelsiinikakkusi vaikuttaa ihanalta!

  3. Tiina Garvey

    Ai että, tämä on todella mielenkiintoinen vinkki ja resepti-idea. En ole kokeillut mitään tällaista. Nätti kun mikä! Ihanaa vuodenvaihdetta!

  4. Paula /Keittotaiteilua

    Kuulostaa jännältä, tätä täytyykin kokeilla! Varmasti aivan ihanan makuinen 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *