Blogit
Lunni leipoo

Suolaista luomumunista: hauskat aamiaismunat

Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Nyt voin tosissani sanoa, että olen saanut kunnian tehdä yhteistyötä Siipikarjaliiton kanssa, sillä pääsen toimimaan luomumunien sanansaattajana. Mahtavaa! Olen varmasti aikaisemmin maininnut linjauksestani munien kanssa: käytän vain ja ainoastaan luomumunia niiden ekologisuuden, eläinystävällisyyden ja myös laadun sekä maun vuoksi. Munia minulla kuluu sekä leivonnassa että ihan arkiruoassakin aika iso määrä, joten koen olevani suorastaan velvollinen käyttämään parhainta mahdollista vaihtoehtoa.

Miksi luomumuna on sitten mielestäni juuri se paras vaihtoehto, kun munahyllyllä on jos jonkinmoista laatua tarjolla? Luomulaatuisia munia munivat kanaset saavat elää lattiakanalassa, jossa on paljon liikkumatilaa ja jossa kanoja on vain enintään kuusi neliömetriä kohden (Lähde: Totta munasta). Lisäksi kanat saavat pääosin luomulaatuista eikä ikinä geenimuunneltua ravintoa, joten ravinnostaan tarkka valitsee luomumunan. Väitän myös huomanneeni, että erityisesti luomumunan keltuainen on väriltään kirkas ja kauniin oranssi! Käykää lukemassa luomumunista lisää Luo munasta –sivuilta

Tämän postauksen teemana on esitellä suolainen leipomus, jossa pääraaka-aineena on luomumuna. Olen joskus nähnyt joko jossakin ruokalehdessä tai netissä hauskan näköisiä aamiaismunia, joissa keltuainen ja valkuainen on erotettu toisistaan ja valkuainen vaahdotettu kuohkeaksi vaahdoksi. Loin oman versioni aamiaismunista vaahdottamalla valkuaiset vaahdoksi, tekemällä niistä sopivan kokoiset keot ja maustamalla ne pekonilla ja persiljalla. Parin minuutin uunissa paistamisen jälkeen talteen otettu keltuainen pudotetaan keon keskelle, ja munia paistetaan vielä hetken ajan uunissa. Kokeile näitä hieman erilaisia aamiaismunia ja yllätä vaikka brunssivieraat!

Onko täällä muita luomumunien nimeen vannovia?

Pekoni-aamiaismunat

Ainekset

2 kpl
munaa (luomu)
0
suolaa
70 g
pekonia
1 dl
persiljaa silputtuna (ruukku)
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan, varo rikkomasta keltuaista! Ota keltuaiset talteen ja vaahdota valkuaiset suolan kanssa kuohkeaksi, napakaksi vaahdoksi.

Pilko pekoni pieneksi, paista kuivalla pannulla rapeaksi. Silppua persilja pieneksi.

Kääntele hieman jäähtynyt pekoni ja melkein kaikki persiljasta (säästä hieman viimeistelyyn) valkuaisvaahdon joukkoon.

Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla, voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä.Muotoile valkuaisvaahdosta leivinpaperille kaksi linnunpesää muistuttavaa kekoa, joiden keskellä on kolo.  Paista uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes munat ovat saaneet hieman väriä.

Aseta keltuaiset valkuaiskekojen keskelle, paista uunissa vielä n. 2 minuuttia tai kunnes keltuaiset ovat hyytyneet. Nauti heti, viimeistele persiljalla.

Kommentit (2)

  1. Anne P.

    Siis ihanan näköisiä muna-annoksia!!

  2. annamaria

    Eikös ookin hauskoja!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *