Blogit
Lunni leipoo

Suolainen piirakka västerbotten-juustolla

En tiedä kuinka kauan Suomesta on saanut ruotsalaista Västerbotten-juustoa, mutta bongasin kyseisen juuston hetki sitten Stockmannin juustohyllystä. Västerbotten-juusto on melko aromikasta, pitkään kypsytettyä hieman reikäistä juustoa, joka on todella hyvää ihan sellaisenaankin. Halusin kokeilla tehdä ruotsalaisten suosikkia, västebottenjuustopiirakkaa (västerbottenpaj) ja selailin muutamia ruotsalaisia piirakkaohjeita. Monenlaista reseptivariaatiota on tarjolla, ja monissa piirakoissa täytteenä on käytännössä vain juustoa, joka on melko vahvaa maultaan. Minä saatoin tehdä suoranaisen pyhäinhäväistyksen, kun halusin lisätä täytteeseen savun makuista saunapalvikinkkua ja punasipulia, mutta mielestäni perinteinen yhdistelmä toimi hyvin Västerbotten-juustonkin kanssa. Juusto ei ollut paistamisen jälkeen läheskään yhtä vahvan makuista kuin paistamattomana, mutta niinhän monet juustot tapaavat käyttäytyä.

Västerbotten-juustoa oli muuten älyttömän raastava ärsyttävä raastaa… Kova juusto mureni helposti ja muuttui käden lämmön vaikutuksesta jännän pehmeäksi ja muhjuiseksi. Minulla on sitä paitsi melko huono väline juuston raastamiseen, sillä käytän melkein aina tavallista kolmioraastinta. Saa siis vinkata, mikäli tietää hyvän keinon/välineen juuston raastamiseen!

Västerbottenjuustopiirakka

Ainekset

Pohja
2 dl
vehnäjauhoja
1 1/2 dl
sämpyläjauhoja
125 g
voita
1 kpl
munaa
1 tl
kylmää vettä
Täyte
150 g
västerbotten-juustoa
2 dl
kermaa (tai maitoa)
2 kpl
munaa
0
mustapippuria myllystä
0
ripaus suolaa
1 kpl
punasipulia silputtuna (pieni)
100 g
saunapalvikinkkua
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista pohja nyppimällä voi murumaiseksi seokseksi jauhojen kanssa. Voit käyttää myös monitoimikonetta mutta älä työstä taikinaa liian kauan. Lisää muna ja kylmä vesi, puristele nopeasti kiinteäksi palloksi ja vältä vaivaamasta taikinaa turhaan. Kääräise tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla irtopohjaista piirakkavuokaa (vuoan halkaisija n. 20–25 senttiä) hieman suuremmaksi levyksi. Nosta vuokaan ja aseta päälle leivinpaperi. Kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä, paista uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes pohja on saanut väriä. Laita sivuun jäähtymään.

Valmista täyte vatkaamalla munat kerman tai maidon kanssa rikki. Raasta juusto raasteeksi, lisää suurin osa juustoraasteesta joukkoon. Lisää myös mausteet, pieneksi kuutioitu sipuli ja pilkottu kinkku. 

Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle loput juustosta ja paista uunissa n. 30 minuutin ajan tai kunnes juusto on saanut kunnolla väriä. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile esimerkiksi vihersalaatin kanssa.

Kommentit (2)

  1. mira

    Meillä juusto raastetaan OBH Nordican sauvasekoittimeen liitettävällä teholeikkurilla 😀 Aivan loistava ja helppo tapa! Käytän sitä, jos tahdon tehdä porkkanasämpylöitä, koska porkkanat saa helposti raasteeksi, piirakkaa ym. varten sipulit (jos niitä on paljon) jne. Eli on tullut laite tarpeeseen.

  2. annamaria

    Mira: Hei kiitos, nyt tuli mahtava vinkki, nimittäin minulla on tuo sama laite! En olekaan tajunnut, että sillä voi raastaa juustoakin, mutta aion ensi kerralla ehdottomasti kokeilla. Jee! 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *