Blogit
Lunni leipoo

Suolafudge-suklaahippucookiet

Kirjoittelin pari päivää sitten Dr. Oetkerilta saamistani leivontauutuuksista ja innostuin heti leipomaan. Suklaahipuista minulle tuli heti mieleen tehdä cookieita, vaikka ihan vähän aikaa sitten julkaisinkin macadamipähkinä-cookieiden ohjeen. Nyt on ilmeisesti joku cookie-mania meneillään… Tällä kertaa yhdistin vähemmän makeaa tummaa suklaata hyvin makeisiin (ja ihanilta maistuviin) fudge-kuutioihin ja lisäsin vielä hetken mielijohteesta cookieiden pinnalle sormisuolaa ennen paistamista. Sormisuola oli mielestäni hyvä veto, sillä cookieiden makumaailmasta tuli kivan tasapainoinen pienistä kontrasteista huolimatta. Suolaisuus ei hyppää silmille maistaessa vaan tuntuu hienoisesti siellä täällä makean fudgen ja tumman suklaan seassa. 

Cookieiden tekemisessä pätevät samat säännöt kuin aina ennenkin: sokeria tulee paljon (tämä on välttämätöntä rakenteen takia), keksitaikinaa jäähdytetään puolisen tuntia ennen paistamista, sen jälkeen taikinasta otetaan reilun ruokalusikallisen kokoisia nokareita, joita ei litistetä ennen paistamista, ja paisto pidetään tarpeeksi niukkana. Yksi hyvin tärkeä sääntö koskee keksien nauttimista: lämpöisinä, maitolasin kanssa. Huomaa monikko, näitä ei pysty syömään vain yhtä!

Suolafudge-suklaahippucookiet

Ainekset

110 g
voita
2 dl
fariinisokeria
1 kpl
munaa
2 3/4 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
ruokasoodaa
100 g
tummia suklaahippuja (tai tummaa suklaata)
85 g
fudge-paloja (tai toffeeta)
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota voi ja muna ajoissa huoneenlämpöön.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi fariinisokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna joukkoon.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja ruokasooda. Lisää jauhoseos taikinan joukkoon, kääntele kunnes jäljellä on enää vähän jauhoviiruja. Lisää tässä vaiheessa joukkoon suklaa- ja fudge-hiput.

Laita taikina jääkaappiin jähmettymään n. 30 minuutin ajaksi.

Ota jäähtynyt taikina jääkaapista ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia nokareita, älä litistä. Laita yhdelle pellille enintään 8–10 nokaretta muutaman sentin välein. Ripottele nokareiden pinnalle muutama hippu sormisuolaa.

Paista keksejä uunissa 8–10 minuutin ajan tai kunnes keksit ovat saaneet reunoilta hieman väriä mutta ovat vielä vaaleita keskeltä. Anna jäähtyä ritilällä.

Säilytä jäähtyneitä keksejä ilmatiiviisti huoneenlämmössä.

Kommentit (10)

  1. annamaria

    Tiina: Voi kiitos, täytyykin heti käydä katsomassa mitä herkkuja olet leiponut!

  2. Vierailija

    Mitä fudgepaloja / toffeeta taikinaan käytetään?

  3. annamaria

    Vierailija: Vaikkapa Dr Oetkerin valmiita fudge-paloja (leivontahyllystä saa) tai vaikka Alku-toffeeta (tai mitä tahansa muutakin toffeeta) pilkottuna. : )

  4. Van Kokki

    Tein tällä ohjeella suklaa-suolapähkinäkeksejä ja maukkaita tuli. Kiitos ohjeesta 🙂

  5. annamaria

    Van Kokki: Ihana kuulla! : ))

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *