Lunni leipoo
Lunni leipoo

Spinnyt eli amerikkalaiset kanelikierrepullat

style=”height: 874px; width: 600px;”>

Eräs tuttavani kysyi, olenko koskaan leiponut Arnoldsin Spinnyjen kaltaisia pullia, ja siitä lähtien idea kotitekoisista spinnyistä on muhinut päässäni. Amerikkalainen käsitys kanelipullasta on juurikin spinnyn kaltainen: iso, yleensä uunivuoassa paistettu kaneli-sokeritäytteinen kierrepulla, joka on kuorrutettu vaniljaisella tuorejuustolla. 

Ensimmäisen kerran reseptiä kokeillessani sain aikaan niin kummallisen määrän pullia, etten keksinyt missä astiassa ne voisi paistaa. Toisella yrittämällä määrä oli juuri sopiva: pullia tuli 20×20-senttiselle vuoalle juuri sopivan verran. Pullat kohoavat uunissa kiinni toisiinsa, mutta ne on silti helppo repiä irti toisistaan kypsinä. Jos haluat spinnymäisempiä pullia, voit paistaa ne tukevissa muffinvuoissa yksitellen. Tällöin paistoaikaa kannattaa säätää lyhyemmäksi!

style=”height: 879px; width: 600px;”>

Amerikkalaiset kanelikierrepullat

Ainekset

Pullataikina
2 1/4 dl
kevytmaitoa
25 g
hiivaa
3/4 dl
sokeria
120 g
voita
8 dl
vehnäjauhoja
Täyte
80 g
voita
2 dl
fariinisokeria
1 rkl
kanelia
1 tl
maissitärkkelystä
Kuorrute
50 g
tuorejuustoa
15 g
voita
1/2 tl
vaniljauutetta (valinnainen)
1/2 dl
tomusokeria
1 rkl
kevytmaitoa
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin pullataikina. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon, sekoita. Lisää sokeri, voisula ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on tasaista.

Lisää loput vehnäjauhot vähän kerrallaan joukkoon, alusta taikinaa käsin tai koneella kunnes se on kimmoisaa eikä tartu alustaan tai kulhoon (5-10 minuutin ajan).

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan. Ota tällä aikaa voi pehmenemään huoneenlämpöön ja yhdistä kulhossa fariinisokeri, maissitärkkelys ja kaneli.

Jauhota leivinalusta, kauli taikinasta n. 50×30-senttinen ohuehko levy. Levitä pehmennyt voi tasaisesti levyn päälle, ripottele pinnalle fariinisokeri-kaneliseos. Jätä taikinasuorakaiteen alareunasta n. sentti paljaaksi.

Rullaa taikinalevy pitkittäissuunnassa kireälle rullalle, koita saada rullasta mahdollisimman tasapaksu ja venytä tarvittaessa valmista rullaa pidemmäksi.

Leikkaa pötköstä n. 5-senttisiä paloja, asettele pullat pystyyn 20×20-senttisen vuoan pohjalle tasaisesti. Anna pullien kohota peitettyinä vielä n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paista kohonneet pullat uunin keskitasolla n. 20 minuutin ajan. 

Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa maitoa, mikäli haluat juoksevamman rakenteen. Valuta kuorrute hieman jäähtyneiden pullien päälle, nauti. Jos et syö kaikkia pullia heti, säilytä ne kylmässä.

Kommentit (10)

  1. sari kalliomäki

    Ui, mikä ohje, tätä pitää tehdä ehdottomasti pojille. Siispä viikonloppuna meillä on pullantuoksuinen äiti.

    1. Sinii

      Näyttää ihan Super hyviltä! nam!

      Vastaa

      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *