Blogit
Lunni leipoo

Rustiikkinen persikkapiirakka ja 4 koristeluvinkkiä

Olen kesän aikana koittanut harjaantua piirakantekijänä, ja viimeksi kirjoittelin mm. punoskannen tekemisestä ja hyvän piirakkapohjan saloista. Lue postaus täältä! Nyt persikat, nektariinit ja aprikoosit alkavat olla mehevimmillään, ja parhaimmillaan kivelliset hedelmät ovat perinteisessä jenkkityylisessä piirakassa. Täyte saa kypsyä kannen alla uunissa, ja makean täytteen rinnalla murea piirakkapohja maistuu taivaalliselle. Voit taiteilla kanteen punoskuvion tai tehdä pelkän umpinaisen piirakkakannen. Jälkimmäisessä tapauksessa kanteen kannattaa tehdä viiltoja, jotta täytteen kosteus pääsee haihtumaan paiston aikana.

Jos olet oikein kokeilunhaluisella koristelutuulella, kokeile vaikka sydänkoristeita, lehtiä tai taikinapalmikkoa. Myös kirjainmuoteilla saa hauskat koristelut piirakkaan! Kurkkaa koristeluideat tarkemmin Instagram-tililtäni täältä (@lunnileipoo). 

Persikkapiirakka

Ainekset

Pohja
225 g
voita
6 dl
vehnäjauhoja (+ kaulimiseen lisää)
2 rkl
sokeria
1/2 dl
kylmää vettä
Täyte
10 kpl
persikoita
1/2 dl
vehnäjauhoja
1 dl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
0
munaa (voiteluun)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin pohja. Kuutioi voi ja laita pakkaseen n. 15 minuutiksi. Mittaa kulhoon myös vesi ja laita se pakkaseen odottamaan.

Nypi ensin puolet kylmästä voista vehnäjauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi. Voit käyttää blenderiä tai kahta veistä tähän, lämpimät kädet lämmittävät voita (tätä emme halua!).

Sekoita sen jälkeen loput voista jauhojen joukkoon, jos käytät blenderiä vältä ylityöstämästä taikinaa (5-10 nopeaa painallusta riittää).

Lisää 2 rkl kylmää vettä ja sekoita veitsellä sekaisin. Lisää tarvittaessa 1-2 rkl vettä. Taikina on valmista, kun se on murumaista mutta puristettaessa se jää muotoonsa.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja puristele siitä käsin pallo, älä vaivaa liikaa.

Jaa taikina kahteen, kääri tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä n. 1 h tai yön yli kylmässä.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota taikina ajoissa huoneenlämpöön ennen leipomista. Jos teet kaksi pienempää piirakkaa, jaa pohjan puolikkat vielä kahteen. 

Kauli pohjat jauhotetulla alustalla piirakkavuoan halkaisijaa suuremmiksi. Nosta pohja kaulimen avulla 22-senttiseen piirakkavuokaan, asettele vuokaan ja anna ylimääräisen taikinan mennä reunojen yli.

Pese ja kuutioi persikat. Valmista täyte yhdistämällä jäiset marjat vehnäjauhojen, sokerin ja vaniljasokerin kanssa.

Kaada piirakkavuokaan. Nosta päälle taikinakansi ja tee viiltoja pintaan, tee vaihtoehtoisesti punoskansi. Voitele kansi munalla, nipistä pohjan kanssa yhteen ja leikkaa yli jäävä taikina pois.

Paista ensimmäiset 15 minuuttia 200 asteessa, laske lämpöä sitten 175 asteeseen ja paista n. 30 minuuttia tai kunnes punoskansi on saanut kunnolla väriä ja täyte poreilee kannen alla.

Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat. Säilytä kylmässä mutta tarjoile lämmitettynä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (1)

  1. Öö

    Hetkinen, mitkä marjat ja kuinka paljon?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *