Lunni leipoo
Lunni leipoo

Rustiikkinen galette pensasmustikoista

Vaikka ollaankin jo elokuussa, kesäisten leivonnaisten ja marjaherkkujen aika ei suinkaan ole ohi. Nyt alkaa olla mm. herukoiden ja pensasmustikoiden paras sesonki. Pidän kovasti sekä metsämustikoista että pensasmustikoista ja tykkään käyttää molempia leivonnassa, koska nämä kaksi marjaa ovat melko erilaisia keskenään. Metsämustikasta tulee syvempi maku ja väri kuin miedommista pensasmustikoista, mutta tykkään kauheasti myös pensasmustikoiden hienostuneesta aromista.

Galette on ranskalainen hyvin perinteinen ja koruton piirakka, jonka voi täyttää melkein millä tahansa kauden marjoilla tai hedelmillä. Pensasmustikat sopivat täytteeksi hyvin, koska niistä ei lähde kauheasti nestettä uunissa paistamisen aikana. Galeten voi täyttää myös kauden hedelmillä, kuten aprikoosilla tai persikoilla, mutta suosittelen kokeilemaan ihanaa pensasmustikkaa. Täytyy myöntää, että olen vasta nyt alkanut lämpeämään galeten ulkonäölle – viimeistelemättömässä piirakassa on jotakin rustiikkisen söpöä.

Lehtevän piirakkapohjan salaisuus on kylmä voi – haastavaa näillä helteillä!

Tarjoilin pensasmustikkagaleten raskaan pasta-aterian päätteeksi vaniljajäätelön kera. Piirakka ei ole liian makea tai täyttävä ohuen pohjansa ansiosta, minkä vuoksi sitä jaksaa palasen raskaankin aterian jälkeen.

Pensasmustikkagalette

Ainekset
( 10 Annosta )

Pohja
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1 rkl
sokeria
115 g
voita
3 rkl
vettä (jääkylmää)
munaa (voiteluun)
Täyte
250 g
pensasmustikoita
1 rkl
sokeria
1 rkl
vehnäjauhoja
1 tl
sitruunan raastettua kuorta
1 tl
sitruunan mehua
2 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 30 min

Tee näin:

Valmista ensin pohja. Kuutioi voi ja laita se hetkeksi pakastimeen.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja sokeri. Nypi kylmä voi vehnäjauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Voit käyttää blenderiä tai kahta veistä tähän, lämpimät kädet saattavat lämmittää voita liikaa.

Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti sekaisin. Lisää tarvittaessa 1 rkl vettä. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Litistä taikina, kääri tuorekelmuun ja anna levätä n. tunnin ajan jääkaapissa.

Valmista sillä aikaa täyte ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Yhdistä pensasmustikat, sokeri, vehnäjauhot, sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu.

Ota taikina kylmästä ja annna lämmetä huoneenlämmössä n. 5 minuuttia.

Kauli halkaisijaltaan n. 25-30-senttiseksi ohueksi ympyräksi. Nosta lastan avulla leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille.

Kaada mustikkatäyte keoksi keskelle, käännä lastalla tai käsin reunat huolettomasti täytteen päälle neljästä kohtaa. Voitele reunat munalla ja paista uunissa n. 30-35 minuutin ajan tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte poreilee.

Anna hieman jäähtyä ja tarjoile jäätelön kanssa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *