Blogit
Lunni leipoo

Runeberg uudessa muodossa

Tänä vuonna on niin last season tehdä perinteisiä runebergintorttuja (no ei oikeasti, ikiklassikko ei koskaan kuole!). Somessa tulee paljon vastaan erilaisia versioita runebergintortuista: minitorttuja, yksi jättitorttu, runebergin kakkuja, runebergin keksejä… Minä halusin pistää muodon kokonaan uusiksi ja tehdä runebergin kakun sydämenmuotoiseen kakkuvuokaan. Vadelmahillon olisi voinut sivellä tasaisesti koko kakun päälle ja kuorruttaa tomusokerikuorrutteella vain reunat, mutta näin kakku on mielestäni hauskemman näköinen – ja kuorrutettakin on enemmän. 

Tämän kokoisesta kakusta syö n. 12 henkilöä, joten vaiva on paljon pienempi kuin erillisten runebergintorttujen tekemisessä. Tosin jos jokainen syöjä haluaa kunnon hillosydämen, tästä syö n. 8 henkeä. 

Linkkailkaa kommenttiboksiin omia runeberginleivoksianne – olivat ne sitten perinteisiä torttuja, kakkuja tai keksejä. Haluan nähdä! Muistakaa seurata myös Lunnia Instagramissa nimimerkillä @lunnileipoo. 

Runebergin kakku – tee tutunmakuinen herkku uudella tavalla

Ainekset

Taikina
200 g
voita
2 dl
sokeria
2 kpl
munaa
1/2 tl
karvasmanteliaromia
3 dl
vehnäjauhoja
2 dl
keksinmuruja
2 tl
leivinjauhetta
1 1/2 dl
maitoa
Kostutus
1 dl
vettä
1/2 tl
appelsiiniaromia
Kuorrutus
1 dl
tomusokeria
1/2 rkl
vettä
1 1/2 dl
vadelmahilloa
Lisäksi
0
voita ja korppujauhoja (jauhotukseen)
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota munat ja voi ajoissa huoneenlämpöön. Voitele ja korppujauhota n. 24-senttinen kakkuvuoka (sydämenmuotoinen tai pyöreä). Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota voi sokerin kanssa kuohkeaksi, noin parin minuutin ajan. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon lopuksi karvasmanteliaromi. Murskaa keksit monitoimikoneessa hienoksi, yhdistä jauhoihin ja leivinjauheeseen. Kääntele jauhot vaahtoon, sekoituksen loppuvaiheessa lisää maito. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuokaan, tasoita lastalla. Paista 175 asteessa n. 40-50 minuuttia, kunnes keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetki vuoassa, kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin. Sekoita kostukkeen aineet, sivele kakun päälle. Yhdistä tomusokeri ja vesi, lusikoi pursotinpussiin. Lusikoi vadelmahillo siististi kakun reunoille, viimeistele tomusokerikuorrutteella. Säilytä kakkua peitettynä huoneenlämmössä.

Kommentit (3)

  1. Millamalla

    Näyttääpä hyvältä! Minkä kokoinen sydänvuoka sinulla on käytössä?

  2. annamaria

    Pisimmältä kohdalta (sydämen terästä ylös keskelle) vuoka on n. 23-senttinen! 🙂

  3. Millamalla

    Kiitos tiedosta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *