Blogit
Lunni leipoo

Pienet piirakat punajuuresta ja vuohenjuustosta

Selailin vanhoja Maku-lehtiä ennen viikonloppua ja mietin, miten haluaisin hemmotella itseäni viikonlopun kynnyksellä. Syksyn numerosta silmiin osui heti punajuuri-vuohenjuustoquiche, jota olen päässyt Maku-lehteläisten tapaamisessa jo maistamaankin. Makuyhdistelmä on jäänyt siitä asti mieleen, ja päätinkin tehdä ohjeen pohjalta yhden ison piirakan sijasta kaksi pienempää, n. 13-senttistä piirakkaa. 

Piirakoista tuli aivan älyttömän hyviä, ja nautiskelin palan piirakkaa perinteisen perjantaisaunan jälkeen. Kylkeen sopii muuten mainiosti lasi punaviiniä! Tykkään suolaisista piirakoista ihan älyttömästi, mutta ne ovat yleensä viikonloppuherkkua. Pohja pitää esipaistaa ennen itse täytteen paistamista, ja piirakoiden pitää mielellään myös vetäytyä hetki. Mistään pikaruoasta ei ole siis varsinaisesti kyse!

Ostin nämä pahviset mutta jämäkät ja paistonkestävät vuoat Clas Ohlsonilta, ja vuoat voi helposti käyttää myös uudelleen jos ne säilyvät siisteinä. Tämän kokoiset piirakat – makeat tai suolaiset – on myös helppo viedä tuliaisena jonnekin.

Punajuuri-vuohenjuustopiiraat

Ainekset

Pohja
2 2/3 dl
vehnäjauhoja
100 g
voita
1 tl
sokeria
1/2 tl
suolaa
1 kpl
munaa
1 kpl
munaa (voiteluun)
Täyte
300 g
punajuurta
100 g
vuohenjuustoa
1 dl
emmentalraastetta
1 dl
kuohukermaa
2 kpl
munaa
1/2 dl
maitoa
1/4 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria myllystä
1/4 tl
timjamia
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kypsennä ensin punajuuret täytettä varten. Pese punajuuret mutta älä kuori niitä. Paista niitä uunin keskitasolla n. 1 tunnin ajan ja anna jäähtyä. Kuori punajuuret ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi.

Valmista seuraavaksi pohja.

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.

Nypi pehmeä voi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi, lisää suola ja sokeri ja lopuksi muna. Painele taikina kasaan leivonta-alustalla mutta älä vaivaa, jottei piirakkapohjaan muodostu sitkoa. Painele pohja kahteen pieneen voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijat n. 13 cm) tai yhteen isoon, halkaisijaltaan n. 26-senttiseen piirakkavuokaan.

Aseta pohjan päälle alumiinifoliota ja painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kullanruskeita. Ota paino pois pohjien päältä ja voitele munalla, paista vielä muutaman minuutin ajan.

Anna pohjien jäähtyä.

Yhdistä kulhossa munat, kerma, maito ja mausteet. Jaa punajuuret tasaisesti piirakkavuokien pohjalle, murustele seuraavaksi pinnalle vuohenjuusto. Kaada päälle muna-kermaseos ja ripottele pinnalle viimeiseksi juustoraaste ja timjami.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes täyte on kullanvärinen ja täyte on asettunut. Anna vetätytyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

  1. Äiti-ihminen

    kiva blogi! Mulla on kanssa noita CO:n vuokia. Aikeissa on tehdä kolmelle piiras eli lienee parasta tehdä saman tein neljälle? Vaahto-osio oli muuten hyödyllinen!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *