Blogit
Lunni leipoo

Pehmeät sitruuna-tuorejuustokeksit

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Olen sanonut tämän jo aivan naurettavan monta kertaa, mutta rakastan sitruunaa, ihan kaikessa. Lemppareitani sitruunan makuisista asioista ovat sitruunajuustokakku, sitruunakeksit, sitruunakuppikakut, lemon curd, sitruunajäätelö, sitruunapasta, sitruunajogurtti… Listaa ei varmastikaan tarvitse jatkaa, mutta leipoessakin voisin laittaa sitruunankuoriraastetta melkein mihin vain.

Seurasin alkusyksystä mielenkiinnolla, kun muutamat bloggaajat osallistuivat Valion sitruunavoin tuotekehitykseen. Mietin jo tuolloin, että voiko minulle paremmin sopivaa tuotetta ollakaan: sitruunalla maustettu voi. Sainkin Valiolta tässä vähän aikaa sitten kotiin uutuustuotteita maistettavaksi, ja paketissa oli ilokseni mukana myös kyseinen sitruunavoi. Aloin heti miettiä, mitä kaikkea ihanaa voisin siitä leipoa, ja Foodgawkerissa selailun jälkeen törmäsin söpön näköisiin sitruunaisiin tuorejuustokekseihin. Kuvista päättelin, että kyseessä ovat pikkuisen tavallisia keksejä pehmeämmät herkut, ja osuin oikeaan. Keksien koostumus on kuin muffinien ja keksien välimaastosta, ja ulkonäkökin on sympaattisen röpeliäinen. Tuorejuusto keksitaikinassa on minulle aivan uusi asia, mutta tykkäsin kovasti. Rakenne on murea ja kostea, juuri täydellinen hyvän kahvin tai teen kanssa nautittavaksi.

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Alkuperäisessä ohjeessa ei tietenkään käytetä sitruunavoita, mutta itse halusin testata miten vahvan sitruunan maun saa pelkkää voita käyttämällä. Yllätyin todella, miten selkeä sitruunan tuoksu ja maku voista tuli! Todellisena sitruunahulluna halusin vielä kuorrutteeseen hieman sitruunan kuorta, mutta periaatteessa lisäsitruunaa ei tarvitsisi. Tietysti on helppo käyttää sitruunan kuorta ja sitruunan mehua, mutta tiedän monien välttelevän sitruunankuoriraasteen käyttämistä ruoanlaitossa myrkkyjen pelossa. 

Ohje on otettu täältä ja muuteltu järkevämmäksi desimitoille. Sain Valiolta tuotepaketin mukana sitruunavoita maistettavaksi, sen kummemmasta yhteistyöstä ei ole kyse. : )

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

style=”width: 700px;”>

Sitruuna-tuorejuustokeksit

Ainekset

Taikina
55 g
sitruunavoita
50 g
tuorejuustoa
1 1/2 dl
sokeria
1 kpl
munaa
1 rkl
maitoa
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1/4 tl
suolaa
Kuorrute
1 dl
tomusokeria
2 tl
vettä
1 tl
sitruunankuoriraastetta
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota aineet ajoissa huoneenlämpöön.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja tuorejuusto sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Mikäli et käytä sitruunavoita, lisää tässä vaiheessa sitruunan raastettu kuori.

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää vaahdon joukkoon muna ja maito, vatkaa sileäksi. Lisää sen jälkeen jauhot ja sekoita kunnes aineet ovat juuri ja juuri yhdistyneet.

Lusikoi 1 1/2 ruokalusikallisen kokoisia nokareita leivinpaperille, paista uunissa 10–14 minuutin ajan tai kunnes keksit ovat saaneet reunoille hieman väriä. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset sekaisin. Lusikoi noin teelusikallinen jokaisen keksin päälle, anna kuorrutteen jähmettyä. Säilyä keksit huoneenlämmössä.

Kommentit (7)

  1. Minna_A

    Valion uusia maustettuja voita pitäisi itsekkin kokeilla. Sitruunan suuri ystävä löytyy myös täältä, joten nämä keksit kuulostavat ihan täydellisiltä!

  2. annamaria

    Anne P: Voi meitä sitruunan rakastajia näyttää olevan enemmänkin! Leivonnaisissa sitruunan kuori pääsee minusta melkein parhaiten oikeuksiinsa, kun uunista leijailee ihana sitruunan tuoksu. Toivottavasti innostut testaamaan : )

    Tiina: Kiva että meitä on siis enemmänkin!

    Minna_A: Minulla on vielä valkosipulinen käyttämättä, mutta varmasti sekin tulee häviämään pian!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *