Blogit
Lunni leipoo

Paistetut suklaadonitsit ja oodi donitsipellille

En olisi ikinä uskonut, että donitsipelti tulee minulle näin kovaan käyttöön. Sain pellin yli vuosi sitten Iloleipurilta osallistuessani reseptikilpailuun, ja siitä lähtien olen tehnyt erilaisia uunidonitseja lukemattomia kertoja. Nämä donitsit valmistuvat niin paljon helpommin kuin aidot donitsit, jotka kohotetaan hiivalla ja uppopaistetaan. Oikeastaan uunidonitseja ei kannata edes rinnastaa aitoihin donitseihin, koska taikina on aivan eri. Uunidonitsit ovat vähän kuin muffinsseja: helppo valmistaa (kuivat ja märät aineet vain sekaisin, minimimäärä sekoitusta) ja vieläkin helpompi varioida. Teen välillä edelleen myös muffinsseja, mutta katsokaa nyt tuota ylempää kuvaa. Kyllä donitsit vaan hurmaavat juhlapöydässä kuin juhlapöydässä!

Näitä donitseja paistelin vapputarjottaviksi, enkä munkinpaiston jälkeen enää halunnut hajustaa koko kämppääni ja itseäni uudelleen. Kun pinnalle sirotteli värikkäitä strösseleitä, oivallinen vapputarjottava oli siinä! Päivällä maistelin näitä kotitekoisen siman kanssa, illemmalla ihan toisenlaisen kuohuvan kanssa. Oli hauska lukea uusimmasta Kaneli ja sokeri -lehdestä, että viiniasiantuntijamme Ilkka oli suositellut juuri meidän valitsemaamme vappukuohuvaa makean kanssa nautittavaksi. Suosittelen siis minäkin Codorniu-nimistä espanjalaista puolikuivaa, luomulaatuista cavaa makeiden herkkujen kanssa.

En löydä enää linkkiä alkuperäiseen ohjeeseen, jonka pohjalta tein näitä. Linkkaan kun löytyy!

Paistetut suklaadonitsit

Ainekset

Taikina
90 g
suklaata
45 g
voita
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1 dl
fariinisokeria
3/4 dl
kaakaojauhetta
1/2 tl
ruokasoodaa
1,2 dl
piimää (120 ml)
0,6 dl
vettä (60 ml)
1 kpl
munaa
1 tl
omenaviinietikkaa
Kuorrute
110 g
suklaata
30 g
voita
1/2 dl
kermaa
2 rkl
tomusokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Sulata suklaa mikrossa varovaisesti, anna jäähtyä sivussa. Sulata toisessa kulhossa voi pehmeäksi ja laita sivuun jäähtymään.

Öljyä 12-koloinen donitsivuoka huolellisesti, laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Yhdistä kulhossa jauhot, fariinisokeri, kaakaojauhe ja ruokasooda.

Toisessa kulhossa sekoita keskenään muna, piimä, vesi omenaviinietikka ja pehmeä voi.

Yhdistä kuivat aineet märkien kanssa, sekoita joukkoon myös suklaasula. Lopeta sekoittaminen kun aineet ovat juuri yhdistyneet.

Pursota taikina donitsipellin koloihin, täytä kolot noin puolilleen tai 2/3 täyteen. (Minulla taikinaa oli enemmän kuin 12 donitsia varten, joten jos haluat paistaa kaikki, joudut tekemään sen kahdessa satsissa.)

Paista uunissa 10-12 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä ensin 5 minuuttia vuoassa, ota ne sen jälkeen esimerkiksi hammastikun avulla ritilälle jäähtymään täysin.

Valmista kuorrute sulattamalla suklaa, kerma ja voi kattilassa. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi.

Kasta donitsit kuorrutteeseen, laita ritilälle valumaan. Koristele strösseleillä.

Kommentit (7)

  1. annamaria

    Pipsa: Mulle Alkossa työskentelevä sisko on suosittellut joskus tuota cavaa, ja sitä tulee ostettua aina jos tarvitsee kohtuuhintaista kuohuvaa juhliin. 🙂 Sinähän voisit kehitellä vaikka mitä ihania leipomuksia donitsipellille, banaanikakkuja vaikkapa!

  2. annamaria

    Emmie: Oikeita donitseja ei tule tehtyä melkein koskaan sen vaivannäön vuoksi, mutta donitsipellillä voi tosiaan oikaista kivasti 🙂 Täytyykin käydä kurkkaamassa onko sulla kivoja donitsireseptejä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *