Blogit
Lunni leipoo

Paistettu valkosuklaajuustokakku isälle

Melkein aina teen isälle syntymäpäivänä ja isänpäivänä niin suklaisen ja mehevän kakun kuin vain pystyn, sillä isä tykkää ehdottomasti eniten suklaisista herkuista. Voitte siis kuvitella, että olen testannut aika montaa suklaakakkureseptiä. Olen tehnyt esimerkiksi aprikoosi-suklaatäytekakun, suklaakerroskakun, italialaisen suklaa-hasselpähkinäkakun ja sikarikekseillä koristellun suklaisen isänpäiväkakun, ihan vain muutaman nimetäkseni…

Tänä isänpäivänä päädyin kuitenkin erilaiseen ratkaisuun: paistettuun valkosuklaajuustokakkuun. Minulla oli melko vähän tänä vuonna aikaa kakun leipomiseen, joten paistettu juustokakku oli hyvä ratkaisu. Olin Helsingissä koko lauantain, ja illalla kotiin tullessani laitoin juustokakun heti tulemaan. Bastogne-pohja ja täyte syntyivät helposti alle puolessa tunnissa, minkä jälkeen kakku laitettiin uuniin paistumaan hiljalleen. 

Paistetuissa juustokakuissa tärkeää on alhainen paistolämpötila, noin 120-150 astetta. Minä halusin päästä saman vuorokauden aikana nukkumaan, joten paistoin kakkuni 150 asteessa. Tarkoituksenani oli tehdä todella korkea, halkaisijaltaan 23-senttinen juustokakku, mutta 23-senttinen vuokani oli kadoksissa (miten on edes mahdollista?). Kaadoin 20-senttiseen vuokaani niin paljon täytettä kun uskalsin ja tein lopusta täytteestä minijuustokakkuja pieniin vuokiin. Ei olisi ehkä kannattanut laittaa vuokaa niin täyteen, sillä koko kakun paistumisen ajan hikoilin ja huolehdin, että kakku valuu reunojen yli. Ei onneksi valunut, paistui vain hieman vuoan reunoja korkeammaksi…

Paistoin kakkua vähän yli tunnin, minkä jälkeen kakun reunat näyttivät selkeästi hyytyneiltä ja keskusta vielä hieman märältä. Tässä vaiheessa avasin uunin luukkua muutamaksi sekunniksi ja laitoin uunista virran pois. Sen jälkeen laitoin oven kiinni ja annoin kakun vielä paistua suljetussa uunissa 1,5 tuntia. Ylikypsä juustokakku on kauhea asia, joten en suosittele paistamaan kakkua aivan kypsäksi asti uunissa ja sen jälkeen ottamaan kakkua huoneenlämpöön jäähtymään. Tällöin kakku myös takuulla halkeaa pinnalta, kun lämpötilaero on liian suuri ja paistunut taikina kutistuu!

Tämän jälkeen laitoin hieman jäähtyneen juustokakun peittämättömänä jääkaappiin yön yli, ja aamulla vastassa oli ihanan mehevä ja täysin jähmettynyt juustokakku. Juustokakkua ei onneksi tarvitse koristella sen kummemmin, tuoreet marjat ja tomusokeri saavat riittää. 

Ohjeen löysin täältä, muuntelin hieman määriä itselleni paremmiksi.

Paistettu valkosuklaajuustokakku

Ainekset

Pohja
200 g
keksejä (esim. Bastogne-keksejä)
90 g
voita
Täyte
800 g
tuorejuustoa
3 kpl
munaa
300 g
valkosuklaata
1 1/2 dl
sokeria
2 1/2 dl
kuohukermaa
Lisäksi
175 g
pensasmustikoita (tai muita marjoja)
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota tuorejuusto ja munat ajoissa huoneenlämpöön. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä.

Riko keksit monitoimikoneessa tai esimerkiksi pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita voisula kekseihin.

Vuoraa 23-senttinen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele keksiseos pohjalle ja hieman myös reunoille, laita kylmään jähmettymään.

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto pehmeäksi, lisää joukkoon jäähtynyt valkosuklaa ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan samalla vatkaten. 

Lopuksi vatkaa kermavaahto kuohkeaksi vaahdoksi, kääntele tuorejuuston joukkoon.

Kaada taikina vuokaan, paista uunin keskitasoa alempana n. 1 tunnin ajan tai kunnes kakun reunat näyttävät täysin hyytyneiltä mutta keskusta vielä hieman kostealta. Sammuta uunista virta, avaa ovi muutamaksi sekunniksi ja sulje se sitten n. 1,5 tunniksi. Älä availe ovea tänä aikana.

Nosta juustokakku huoneenlämpöön, tai jos se on jo tarpeeksi jäähtynyt, jääkaappiin. Jäähdytä juustokakku peittämättömänä jääkaapissa yön yli.

Koristele kakku ennen tarjoamista esimerkiksi pensasmustikoilla, tomusokerilla ja valkosuklaarouheella. Paistettu juustokakku kestää myös hyvin pakastamista.

Kommentit (5)

  1. Painted By Cakes – Emma Iivanainen

    Paistetut juustokakut ovat ihania! Ja valmistuvat kyllä yllättävän helposti 🙂 Meillä syötiin myös isänpäivänä Bastogne-keksejä banoffeessa. Ehkä parhaita keksejä keksipohjiin!

  2. Pipsa A

    Aah, tää näyttää niin <3__<3

    Voin vaan kuvitella, että oma isänikin tykkäisi! Tai no totta puhuen, tästä tykkää varmaan kuka vaan...

  3. annamaria

    Emma: Minä kallistun kyllä enemmän paistettujen kuin hyydytettyjen juustokakkujen puoleen juurikin niiden helppouden ja myös maun takia! : ) Oi, Bastognet banoffeessa kuulostavat ihanilta.

  4. annamaria

    Pipsa: Hehe, juustokakusta olisi vaikea saada luotaantyöntävän näköistä! : D Isä tykkäsi kyllä, vaikka onkin yleensä tottunut saamaan suklaaherkkuja. Ei ainakaan vaikuttanut pettyneeltä tähän vaihtoehtoon.

  5. Maimaai

    Moi! Tämän juustokakkupostauksen otsikko muodostuikin aika sopivaksi, päädyin nimittäin leipomaan tämän kakun isäni hautajaisiin.
    Maku oli aivan taivaallinen, kyllä nuo uunijuustokakut vaan ovat aivan omaa luokkaansa hyydytetyihin nähden!

    Mutta… En tiedä teinkö ratkaisevan virheen siinä, että en paistanut kakkua enää jälkilämmöllä, sillä koostumus meni kyllä kakussani pieleen. Siitä ei saanut leikattua kunnollisia paloja, koska kakku hajosi aivan käsiin ja oli kamalan tahmea :/ jonkinlaisia kasoja sitten onnistuttiin saamaan lautasille. Aiemmin olin kokeillut kakkua kotona puolikkaalla reseptillä, ja siinä koostumus onnistui.

    Mutta maku oli kyllä todella nam! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *