Blogit
Lunni leipoo

Päärynä-frangipanepiiras

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Nyt on hyvä aika syödä päärynöitä, ja kaupoista saa muutakin kuin niitä puisia conference-päärynöitä. Päärynöitä tulee käytettyä melko harvoin leivonnassa, mikä on aika hassua, kun lähtee miettimään kuinka paljon esimerkiksi omenalle löytyy reseptejä. Syön päärynöitä harvoin sellaisinaankaan, koska tuntuu että päärynä on aina joko raakaa (eli kivikovaa) tai aivan muusia.

Tänään kuitenkin löysin kaupasta abate fetel -päärynöitä, jotka olivat söpön pieniä ja todella meheviä sekä sopivan kypsiä. Päärynästä minulle tulee heti mieleen ranskalainen frangipanepiiras, jossa on täytteenä voi-mantelivaahtoa. Mielestäni suklaa ja päärynä sopivat täydellisesti yhteen, joten kehittelin suklaisen päärynä-frangipanepiiraan. Olin ostanut juuri kivan kokoisia, pahvisiä piirasvuokia (halkaisijaltaan 15 cm), ja ohjeella tuli kaksi tällaista pienempää piirasta. Voit tehdä myös yhden suuremman piiraan, katso vinkit-osiosta tarkemmat tiedot!

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

style=”height: 1011px; width: 700px;”>

Päärynä-frangipanepiiras

Ainekset

Pohja
75 g
voita
2 dl
vehnäjauhoja
1/4 dl
tomusokeria
1/2 kpl
munaa
1 tl
kylmää vettä
Täyte
2 kpl
päärynää (pientä)
40 g
voita
1 dl
tomusokeria
1 1/2 kpl
munaa
2 rkl
kaakaojauhetta
40 g
mantelijauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin pohja. Nypi voi jauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi seokseksi, voit käyttää myös monitoimikonetta. Riko muna lasiin, sekoita haarukalla rakenne rikki. Lisää joukkoon puolikas kananmuna ja kylmä vesi, sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja ja painele kasaan, kääräise tuorekelmuun ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Kauli kylmennyt taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Nosta kaulimen avulla joko kahden 15-senttisen piirakkavuoan tai suuremman vuoan (halkaisija n. 24–26 cm) päälle. Painele varovaisesti reunoille, leikkaa ylimenevä taikina. Pistele haarukalla reikiä pohjalle ja reunoille. Aseta päälle leivinpaperi ja kaada herneitä tai kuivaa riisiä painoksi. Paista uunissa n. 5–10 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.

Valmista frangipane-täyte vatkaamalla huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuoheaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat joukkoon vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lopuksi sekoita joukkoon kaakaojauhe ja mantelijauho.

Kuori päärynät ja halkaise keskeltä, poista veitsellä kova sisus. Viipaloi päärynät haluamallasi tavalla.

Levitä frangipane jäähtyneiden pohjien päälle tasaisesti, painele päälle päärynäviipaleet haluamaasi muotoon. Paista uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes täyte on selvästi kohonnut ja tuntuu kypsältä koskiessa. Anna jäähtyä, viimeistele kaakaojauheella tai tomusokerilla.

Kommentit (10)

  1. annamaria

    Sari: Voi kiitos!

    kotoilija: Itsekään en ollut aikaisemmin tehnyt suklaista frangipanepiirasta, mutta hyvin toimi. Pahuksen conferencet, kun niitä löytyisi vaikka mistä…

    Vierailija: Mahtavaa, kiva kuulla!

    Tiina: Kiitoksia vinkistä, pitääkin siis koittaa löytää italialaisia päärynöitä. Niin ja kiitos myös ihanasta kommentista. <3

    Äiti: Hyvä että ohjekin sitten löytyi!

  2. NooraH

    Moikka! Olen sinun blogiasi seurannut melkeinpä ihan alusta saakka ja aina ihaillut kauniita kuvia ja reseptejä 🙂

    Nyt kysyisinkin että olisiko sinun mahdollista tehdä jotain gluteenittomia versioita ruoista, tai kenties antaa jotain vinkkejä ko. ruokavalioon? Tämä on minullekin uusi tilanne, joten jos sinulla on antaa jotain neuvoja, mielelläni otan niitä vastaan! 🙂 Keep up the awesome work!

  3. Pipsa A

    Voi miten hyvälaatuisia ja hienoja kuvia! Olet selvästi panostanut hurjasti 🙂

    Ihanan simppeli resepti, tekee mieli kokeilla… nam!

  4. annamaria

    NooraH: Voi kiitoksia kommentistasi, ihana kuulla että joku on niinkin kauan seurannut. :*
    Olen saanut lähiaikoina enemmänkin toiveita gluneettimista ohjeista, ja otan toiveen ehdottomasti huomioon tulevia reseptejä suunnitellessa. Itsekään en kauheasti gluteenittomasta ruokavaliosta tiedä, koska kenelläkään lähipiiristä ei ole keliakiaa tai muuten vain gluteenitonta ruokavaliota. Pitää siis perehtyä enemmän aiheeseen!

  5. annamaria

    Pipsa: Apua kiitos paljon! : ) Kiva kuulla sinulta, kun kuvasi ovat aina tosi ihania.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *