Blogit
Lunni leipoo

Minikokoiset taatelikakut

Taatelikakku kuuluu olennaisesti jouluun, ja meillä mummi tekee maailman parasta taatelikakkua. Itse en ole monestikaan kyseistä kakkua tehnyt, koska mummin kakun kanssa on turha lähteä kilpailemaan. Tänä vuonna kuitenkin halusin tehdä joululahjaksi taatelikakkua – mutta minikokoisina. Iso taatelikakku on tietenkin myös ihana lahja kenelle tahansa makean ystävälle, mutta pienet ruusun muotoiset kakkuset ihastuttavat ulkomuodollaan.

Minulla on kuusikoloinen silikonimuotti, joka on ensisijaisesti tarkoitettu ruusun muotoisten panna cotta -vanukkaiden tekemiseen. Silikoninen muotti sopi hyvin myös kakkutaikinan paistamiseen, ja lopputulos oli siisti. Kaupassa on kaikenlaisia minikokoisia kakkuvuokia – joko silikonisia tai peltisiä, ja suosittelen hankkimaan jonkinlaisen itselle, sillä minikakut ovat paitsi kiva lahja myös söpö vaihtoehto joulupöydän isolle taatelikakulle. Mikä olisikaan sen parempi joulupöydän jälkkäri, kuin jokaiselle oma yksittäinen taatelikakku!

Paistoin itse 6 pientä taatelikakkua, mutta taikinaa jäi vielä pienehköä kuivakakkuvuokaakin varten. Tällä ohjeella tulee taikinaa 2-litraiseen kuivakakkuvuokaan tai 12 pieneen taatelikakkuun.

Taatelikakun perusohje otettu suunnilleen Valion sivuilta.

Minikokoiset taatelikakut

Ainekset

200 g
voita
250 g
kivettömiä taateleita
2 dl
vettä
1 dl
sokeria
2 dl
munaa
200 g
kermaviiliä
4 dl
vehnäjauhoja
1 tl
ruokasoodaa
1 tl
kanelia
Lisäksi
0
korppujauhoja
0
voita (voiteluun)
0
tomusokeria (pinnalle)
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota voi, kermaviili ja munat ajoissa huoneenlämpöön.

Mittaa kattilaan vesi ja taatelit, anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia tai kunnes taatelit ovat pehmenneet. Aja sauvasekoittimella vielä sileäksi huolellisesti. Sekoita joukkoon sokeri.

Anna seoksen hieman jäähtyä, sekoita siihen sitten pehmeä voi, munat yksi kerrallaan ja kermaviili.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Yhdistä vehnäjauhot, ruokasooda ja kaneli, siivilöi taikinan sekaan. Sekoita jauhot huolellisesti märkien aineiden sekaan. Taikina on kuohkeaa mutta paksuhkoa.

Jaa taikina joko voideltuihin ja korppujauhotettuihin minikokoisiin vuokiin tai yhteen 2-litraiseen kakkuvuokaan.

Paista minikokoisia kakkuja uunissa n. 40 minuutin ajan tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä ja kakku tuntuu koskiessa kimmoisalta. Anna jäähtyä hetken vuoissa, poista sitten ritilälle jäähtymään täysin.

Viimeistele tomusokerilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *