Blogit
Lunni leipoo

Marja-vaniljatartaletit

style=”height: 491px; width: 700px;”>

Kesällä leivonnassa kauneimpia koristeita ovat tuoreet marjat, joiden makua ja ulkonäköä ei yleensä kannata pilata kypsentämisellä. Kun aloin miettiä, mitä hyvää haluaisin tehdä tuoreista mansikoista ja pensasmustikoista, mieleeni tuli äidin tekemä mansikka-vaniljapiirakka lapsuudesta. Piirakassa on murupohja, perinteistä vaniljakiisseliä ja reilu annos mansikoita päällä.

Näissä tartaleteissa, joiden makumaailma on peräisin lapsuuden mansikka-vaniljapiirakasta, tuoreet marjat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa vaniljaisen kastikkeen päällä, ja yksinkertaiset leivokset näyttävät kauniin kesäisiltä. Tartaletteja voi varioida täytteen ja marjojen osalta loputtomasti, mutta tämä ohje on hyvin perinteinen.

style=”height: 534px; width: 700px;”>

Marja-vaniljatartaletit

Ainekset

Pohja
3 dl
vehnäjauhoja
2 rkl
sokeria
100 g
voita
3 rkl
kylmää vettä
Täyte
1 kpl
munaa
3 dl
kevytmaitoa
1/2 dl
sokeria
1 rkl
perunajauhoja
1 rkl
vaniljasokeria
Päälle
1/4 l
pensasmustikoita
1/4 l
mansikoita
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita tartalettipohjia varten kuutioitu voi ja vesi pakkaseen hetkeksi kylmenemään.

Siivilöi vehnäjauhot kulhoon, lisää sokeri. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi nopeasti, älä anna voin lämmetä. Lisää sitten kylmää vettä ja sekoita kylmällä veitsellä kunnes taikinasta tulee kiinteää. Purista nopeasti kasaan, kääräise kelmuun ja laita kylmään lepäämään 30 minuutiksi.

Valmista täyte mittaamalla aineet vaniljasokeria lukuun ottamatta kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seoksesta muodostuu paksuhkoa kiisseliä. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Siivilöi täyte ja laita anna jäähtyä jääkaapissa.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Kauli levännyt taikina jauhotetulla alustalla ohueksi, leikkaa taikinasta veitsellä hieman tartalettivuokia (halkaisija n. 10 cm) suurempia ympyröitä. Asettele taikina vuokiin, älä revi äläkä venytä taikinaa. Leikkaa ylimääräinen taikina pois.

Pistele taikinaan reikiä haarukalla ja peitä leivinpaperipalalla, kaada päälle herneitä painoksi. Paista uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes taikinan reunat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä ritilällä ennen kuin poistat vuoista.

Ennen tarjoilua täytä jäähtyneet taikinakuoret kylmällä vaniljatäytteellä. Koristele haluamillasi marjoilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *