Blogit
Lunni leipoo

Makeimmat koristeet juhlapöytään: polkamarengit

Minun lempijuhlapyhäni alkaa vihdoin toden teolla kolkutella oven takaa! Ohje tulee vähän viime tingassa, mutta jos jääkaapissa on joululeivonnaisten jäljiltä paljon valkuaisia, marengit valmistuvat nopeasti ja helposti. Minä tein lahjaksi suklaalla päällystettyjä ja päällystämättömiä piparminttumarenkeja, mutta näyttävän raidalliset marengit näyttävät kauniilta myös vaikka lasipurkissa koristeina.

Kokeilin tällä kertaa valmistaa marenkia hieman eri tekniikalla kuin yleensä. Useimmiten teen marengin niin, että vatkaan huoneenlämpöiset valkuaiset ensin jämäkäksi vaahdoksi ja lisään sitten rutkasti sokeria teelusikallinen kerrallaan, samalla vatkaten. Onnistuin kuitenkin pilaamaan ensimmäisen marenkisatsini tällä tekniikalla, kun lisäsin lopussa liian paljon piparminttu-uutetta massaan. Marengista tuli aivan vetelää eikä siitä pystynyt pursottamaan järkevän muotoisia nokareita… Vaihdoin taktiikkaa ja kokeilin Martha Stewartin ohjetta, jossa valkuaiset ja sokeri kuumennetaan vesihauteen yllä ensin niin, että sokeri liukenee valkuaisiin. Näin marengista ei ainakaan tule rakeista! Tämän jälkeen lämmennyt seos vatkataan kuohkeaksi, kiiltäväksi marengiksi. Vatkaamisessa saattaa kulua tovi ja toivo saattaa jossakin vaiheessa melkein hiipua, mutta lopputulos oli ihanan jämäkkä ja vitivalkoinen. Suosittelen kokeilemaan! Uusimmassa Sokeri ja kaneli -lehdessä oli muuten myös mainioita vinkkejä marengin valmistukseen. Itse en esimerkiksi tiennyt, että jotkut glyserolipitoiset geelivärit saattavat lässäyttää valkuaisvaahdon.

 

Voit jättää suklaan marengeista pois, jolloin marengit soveltuvat täydellisesti joulupöytään tai uudenvuoden juhlintaan koristeiksi.

Joko teillä on kaikki jouluherkut ja -valmistelut tehty? Minulla on kaikki (vähäiset) paketit ja purnukat pistetty jakoon, ja joulun leivonnatkin on taidettu jo tehdä. Minulla ei ole pariin vuoteen ollut tavallista joulua, ja tälläkin hetkellä istun puoliksi tyhjässä, uudessa yksiössäni ja näpyttelen tietokonetta lattialla. Täällä keskustassakin ruokakaupoissa on aikamoinen kuhina, mutta muuten ei ole yhtään jouluinen olo vielä. Eiköhän se jouluolokin tänään illalla viimeistään tule, kun pääsen mummin patojen ääreen viettämään joulua ja rauhoittumaan. Joulun jälkeen matkaan aivan eri puolelle maapalloa lämpöön kymmeneksi päiväksi, mutta päivityksiä satelee silti normaaliin tahtiin! Ihanaa joulua kaikille, ei oteta liikaa stressiä. ❤︎

Polkamarengit

Ainekset

3 kpl
kananmunan valkuaista
1 3/4 dl
sokeria (150 g)
1/2 tl
piparminttu-uutetta
0
punaista elintarvikeväriä (geelimäistä)
100 g
tummaa suklaata
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa sokeri ja valkuaiset metallikulhoon. Kiehauta isossa kattilassa vesi ja aseta metallikulho poreilevan veden päälle. Sekoittele kunnes sokeri on liuennut valkuaisiin, noin parin minuutin ajan. Ota pois kattilan päältä.

Vatkaa seosta käsivatkaimella muutaman minuutina ajan voimakkaasti kunnes seos on kiiltävää ja jäykkää. Marengin tulee olla niin jäykkää, että siihen muodostuu jämäköitä pyörteitä ja kulhon voi nostaa ylösalaisin pään päälle ilman, että marenki lähtee valumaan. Sekoita joukkoon piparminttu-uute.

Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.

Sivele pitkällä puutikulla tai pillillä kertakäyttöisen pursotinpussin sisälle pystyyn raitoja kärjestä asti, tee noin neljä tai viisi pystyraitaa. 

Lusikoi marenki varovaisesti pursotinpussin sisään, leikkaa pussin pää auki ja pursota marengista pienehköjä nokareita uuninpellille, noin 20 marenkia per pelti. 

Paista marenkeja uunissa n. 40 minuutin ajan, marengit eivät saa ruskistua. Sammuta sitten uuni ja anna kuivua uunissa n. puoli tuntia. Ota marengit huoneenlämpöön ja anna jäähtyä täysin.

Sulata suklaa ja kasta marenkien pohjat tummaan suklaaseen. Laita leivinpaperin päälle jähmettymään.

Marengit säilyvät pitkään huoneenlämmössä ilmatiiviisti säilöttyinä..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *