Blogit
Lunni leipoo

Makeaa munasta

Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Jos pitäisi mainita omat kulmakiveni makeassa leivonnassa, mainitsisin ehdottomasti normaalisuolaisen voin, tumman suklaan ja luomumunan. Monesti leivonnassa muna on ehdottomasti tärkein raaka-aine: se sitoo taikinan aineksia, luo kuohkeutta ja saa aikaa erilaiset rakenteet. Millään muulla raaka-aineella ei saa aikaiseksi valkuaisvaahdolle tyypillistä rakennetta, ja mitään marengin tapaista on todella vaikea saada aikaan millään muulla aineella kuin munanvalkuaisella. Aina välillä yllätyn, mitä kaikkea munalla saa aikaan leivonnassa, ja kuka esimerkiksi ensimmäisenä tajusi erotella valkuaisen ja keltuaisen ja huomasi valkuaisen vaahdottumiseen liittyvät ominaisuudet?!

Todella monessa käyttämässäni reseptissä tarvitaan valkuaisvaahtoa, joka jämäkkänä vaahtona luo taikinaan hyvin kestävän ilmavuuden. Kun keltuiaset ja valkuaiset erotellaan, tulee käyttää tuoreita, laadukkaita munia, ja itse olen jo vuosia vannonut nimenomaan luomumunien nimeen. Hyvälaatuiset luomumunat erottuvat helposti, ja mikään ei ole ikävempää kuin samea valkuainen, joka ei vaahtoudu hyvin. Lisäksi luomumunien kohadalla tietää, että kanaset voivat kanaloissa hyvin ja syövät hyvää ravintoa! Minun mieltäni ainakin lämmittää katsella Luo munasta -sivulla kuvia ympäri metsää painelevista söpöistä kanoista.

Parhaimman valkuaisvaahdon saat erottelemalla hyvälaatuisesta luomumunasta keltuaisen ja valkuaisen noin päivää ennen leipomista. Kun valkuaisen antaa seistä jääkaapissa ilmatiiviisti noin vuorokauden, siitä saa kestävämmän valkuaisvaahdon kuin aivan tuoreesta valkuaisesta. Lisäksi valkuainen kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen vaahdottamista, jolloin saat takuulla oikein jämäkän valkuaisvaahdon. Tällä kertaa valkuaisvaahtoa tarvitsin näihin suklaisen tahmeisiin marenki-suklaabrownieihin, jotka koostuvat mehevästä brownie-kerroksesta, ohuemmasta suklaakastikekerroksesta ja ihanan tahmean rapeasta marenkikuorrutuksesta, joka viimeistellään vielä suklaakastikkeella.

Innostuitko mahdollisesti kokeilemaan tahmaisen suklaisia marenki-brownieita? Käy Totta munasta -kampanjasivuilla kurkkaamassa monta muuta ohjetta!

Marenki-suklaabrowniet

Ainekset

Browniet
1 2/3 dl
vehnäjauhoja (110 g)
1 dl
kaakaojauhetta
1/4 tl
ruokasoodaa
75 g
voita
1/2 dl
sokeria
1/2 dl
vahvaa kahvia
1 kpl
munaa (luomu)
Suklaakastike
1 1/2 dl
kondensoitua maitoa (makeutettua)
60 g
suklaata
Marenki
2 kpl
kananmunan valkuaista (luomu)
1/2 dl
sokeria
1/2 tl
omenaviinietikkaa
1 rkl
maissitärkkelystä
1/2 dl
kaakaojauhetta
1/2 dl
suklaata (sulatettuna)
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Valmista browniepohja. Vuoraa n. 15×20-senttinen neliövuoka (tai jos haluat isomman satsin, tuplaa aineet ja käytä korkeareunaista uuninpeltiä) leivinpaperilla. 

Yhdistä keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja ruokasooda. Toisessa kulhossa yhdistä hieman jäähtynyt sulatettu voi, kahvi (n. huoneenlämpöinen/lämmin) ja kananmuna sekä sokerit.

Yhdistä märät aineet kuiviin, sekoita nopeasti yhteen ja kaada vuokaan. Levitä tasaisesti ja paista uunissa n. 20 minuuttia, jätä kuitenkin hieman kosteaksi.

Kun browniepohja on uunissa, valmista suklaakastike ja marenki. Mittaa kattilaan suklaakastikkeen aineet, sulata pienellä lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Pidä lämpöisellä levyllä, jotta kastike säilyy juoksevana.

Riko puhtaaseen kulhoon valkuaiset, ota keltuaiset muuta käyttöä varten talteen. Vaahdota valkuaiset viinietikan kanssa kuohkeaksi, napakaksi vaahdoksi (n. 1 minuutti), ala sitten lisätä sokeria lusikallinen kerrallaan samalla vatkaten. Kun kaikki sokeri on lisätty, vatkaa vielä pari minuuttia kunnes kaikki sokeri on liuennut vaahtoon.

Siivilöi vaahtoon kaakaojauhe ja maissitärkkelys, kääntele joukkoon varovaisesti. Lopuksi kaada sulanut (hieman jäähtynyt) suklaa vaahdon sekaan, sekoita vain suunnilleen sekaisin. Valkuaisvaahtoon saa jäädä suklaaraitoja.

Levitä hieman jäähtyneelle browniepohjalle kerros suklaakastiketta, jätä kuitenkin hieman pinnan viimeistelyä varten. Sen jälkeen levitä valkuaisvaahto tasaisesti pinnalle, paista uunissa vielä n. 20 minuuttia. 

Anna jäähtyä täysin ennen kuin ripottelet pinnalle suklaakastiketta, poistat vuoasta ja leikkaat terävällä veitsellä paloihin. Nauti!

Kommentit (8)

  1. annamaria

    : ) <3

  2. Annuska

    No on kyllä ihana. Tuo kondensoitu maito häiritsee. Se vaikuttaa tosi kätevältä tuotteelta, mutta kun tarvitsen täysin laktoositonta, en ole sitä voinut käyttää. Oletko koskaan törmännyt sellaiseen laktoosittomaan?

  3. Tissu

    Tätä on pakko kokeilla! Onko tuo valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa mitä käytit? Onpas jännä mittasuhde kananmunalle tuo dl. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *