Blogit
Lunni leipoo

Macadamiapähkinä-cookiet

Yksi luottoherkkuni on ehdottomasti cookie-tyylinen keksi, jonka täydellistä rakennetta olen hionut jo melko kauan. Jos tykkäät enemmän rapeista kekseistä, cookiet eivät ole sinua varten. Jos taas tykkäät Subwayssa myytävistä cookieista, suosittelen kokeilemaan vastaavia kotona. Tarpeeksi sitkeiden keksien salaisuus on riittävässä sokerimäärässä (kyllä!), sokerin laadussa (fariinisokeri on ehdoton) ja riittävän lyhyessä paistoajassa. Keksit tulee todellakin ottaa uunista, vaikka ne näyttäisivätkin hieman raaoilta – ne kyllä jähmettyvät jäähtyessään.

Tällä kertaa halusin maustaa cookiet macadamiapähkinöillä, jotka ovat ehdottomasti minun lempparipähkinöitäni. Macadamiat ovat niin ihania rakenteeltaan: rasvaisia, napakan kovia eivätkä ollenkaan jauhoisia. Macadamiapähkinä-cookiet näyttävät kieltämättä siltä, että niissä olisi suuria valkosuklaahippuja, ja valkosuklaa olisikin varmasti hyvä lisäys keksitaikinaan. Tästä hämäävästä ulkonäköseikasta minulle tuli heti mieleeni ehkä kaikkien aikojen paras Ecard:

Kuva täältä.

Ihan paras, vaikka itse tykkäänkin rusinakekseistä…

Macadamiapähkinä-cookiet

Ainekset

110 g
voita
2 dl
fariinisokeria
1 tl
vaniljauutetta (valinnainen)
1 kpl
munaa
2 3/4 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
ruokasoodaa
100 g
macadamiapähkinöitä
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota voi ja muna ajoissa huoneenlämpöön. Rouhi macadamiapähkinät karkeasti.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi fariinisokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi (muutaman minuutin ajan). Lisää vaniljauute ja kananmuna, vatkaa huolellisesti sekaan.

Yhdistä vehnäjauhot ja ruokasooda kulhossa, sekoita vaahdon joukkoon. Juuri ennen kuin jauhot ovat yhdistyneet vaahtoon, lisää macadamiapähkinät ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä ylityöstä.

Laita taikina jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Ota viilentynyt taikina jääkaapista ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikinasta kukkurallisen ruokalusikallisen kokoisia kökkäreitä mittalusikalla. Asettele kökkäreet muutaman sentin päähän toisistaan, laita yhdelle pellille enintään 8 keksiä.

Paista uunin keskitasolla n. 8-10 minuuttia tai kunnes keksit ovat saaneet reunoilta väriä mutta näyttävät vielä vähän alikypsyneiltä. Anna keksien jäähtyä ja jähmettyä ritilällä ennen tarjoamista, varo liikuttelemasta juuri uunista tulleita keksejä liikaa.

Säilytä keksit huoneenlämmössä ilmatiiviisti.

Kommentit (4)

  1. Tiina / Kakkupuutarha

    Joskus tuntuu, että jonkun kanssa leivonta-ajatukset vain kulkevat jonkinlaista samaa sykliä. Juuri eilen testailin cookie-reseptiä, ja tänään tänne tullessani pompsahti silmille sun ihanat macadamia-cookiet! Hyvältä näyttää, tahmeat keksit ovat parhaita!

  2. annamaria

    Tiina: Ohhoh, välillä kyllä käy näin! : ) Toivottavasti blogistasi saa pian ihailla sinun keksejäsi.

  3. Pipsa A

    Juuri sellaisista sitkeistä cookiesta minäkin pidän! Ja nauran aina tolle rusinakeksijutulle, hehe. Se on vaan niin suuri pettymys jos odottaa suklaacookieta kun puraisee rusinakeksiin!

    Macadamiat ovat kyllä pähkinöiden kuningatar – harmi että tulee käytettyä niin harvoin. Ovat aikas tyyriitä! Mutta ihanan voisia, nami.

  4. annamaria

    Pipsa: Heh, muistan ikuisesti poikaystäväni ilmeen, kun hän näki pellillisen suklaakeksien näköisiä rusinakeksejä ja kuuli, mitä ne oikeasti pitävät sisällään. 😀 Ja totta, macadamiat ovat tosi kalliita… 100 grammaa maksoi kolme euroa, tosin en tiedä onko Stockmann kaikista edullisin paikka ostaa pähkinöitä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *