Blogit
Lunni leipoo

Maapähkinävoin ABC

Tämä postaus sopisi luultavasti paremmin Makun omaan Terveen Hyvää -blogiin kuin minun leivonnaisiin ja kakkuihin keskittyvään blogiini, mutta haluan jakaa innostukseni maapähkinävoihin teillekin. Kesällä tajusin, että voin aivan helposti tehdä omat maapähkinävoit ja mantelivoit kotona, kun hankin kätevän ja kompaktin Braunin monitoimikoneen. Maapähkinävoi on jo kauan kuulunut vakiovarusteisiin jääkaapissani, ja ostin melko pitkään maapähkinävoini valmiina kaupasta (esim. Urtekramilla ja Meridianilla on hyvää). Maapähkinävoi on todella monikäyttöinen raaka-aine: syön sitä yleensä puuron seassa (katso täältä ohje maapähkinävoipuuroon) tai hedelmien, esimerkiksi omenan, kanssa välipalana. Maapähkinävoista voi luonnollisesti myös leipoa vaikka mitä, mutta tietysti välillä tulee käytyä purkilla ihan pelkän lusikan kanssa maistelemassa. Ja iltateellä yksi parhaimmista herkuista on palanen tummaa suklaata (70-prosenttista), jonka päällä on reilu nokare maapähkinävoita.

Maapähkinävoin tekeminen on yllättävän helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain kuorittuja maapähkinöitä ja ripauksen suolaa, joka tuo makuja mukavasti esiin. Pähkinät kannattaa paahtaa ennen maapähkinävoin valmistamista, koska paahtaminen saa pähkinöiden luontaiset öljyt irtoamaan, ja tällöin voikin valmistuu huomattavasti nopeammin. Paahtaminen vaikuttaa myös makuun todella huomattavasti! Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, voit ostaa valmiiksi paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä, mutta valitse mieluusti kuivapaahdettuja pähkinöitä, joihin ei ole lisätty mitään epäämääräisiä öljyjä. Itse suosin esimerkiksi Rainbow:n kuivapaahdettuja maapähkinöitä, jotka maksavat vain 1, 7 e / 250 g. Tällöin maapähkinävoin kilohinnaksi tulee alle 7 euroa, kun taas Urtekram maksaa yli tuplasti enemmän.

Maapähkinät ja suola yksinkertaisesti kaadetaan monitoimikoneeseen ja niitä työstetään muutaman minuutin ajan tai kunnes maapähkinöistä on muodostunut samettista voita. Vaihekuva (1-4) havainnollistavat, kuinka pähkinöiden koostumus muuttuu niitä työstettäessä. Kuvassa 1 pähkinät ovat käytännössä vain murskana, ja tässä vaiheessa on vaikea kuvitella että niistä voisi edes tulla voita ilman mitään muita aineita. Hämärää! Mutta kun jatkat vielä hetken, pähkinöistä tulee muovailuvahamaista, hieman kovaa tahnaa (kuva 2). Tässä vaiheessa joudut ehkä hieman kaapimaan tahnaa reunoilta, jotta terä ei vain pyörisi tyhjää. Seuraavassa vaiheessa (kuva 3) pähkinöistä on tullut selvästi enemmän voita muistuttava massa, joka on kuitenkin vielä hieman rakeista ja paksua. Jatka työstämistä vielä n. 1-2 minuuttia tai kunnes maapähkinävoi roiskuu reunoille ja on selvästi nestemäisempää, vaaleampaa ja kiiltävämpää. Tässä vaiheessa on makukysymys, miten kauan haluat jatkaa työstämistä.

Jos haluat maapähkinävoista crunchy-versiota, ota vaiheessa 1 n. 1/2 dl pähkinärouhetta talteen ja sekoita se valmiiseen maapähkinävoihin lopussa käsin. Tällainen hieman rouheisempi versio on oma suosikkini ja tykkään siitä erityisesti omenalohkojen kanssa. Joskus kuitenkin haluan täysin sielää maapähkinävoita, minkä vuoksi onkin kiva tehdä voi itse – saa päättää täysin, minkälaisen koostumuksen haluaa.

Oletko kokeillut näitä blogini maapähkinäreseptejä? Jouluiset maapähkinävoikeksit koristellaan strösseleillä, ja maapähkinävoi-hillopalat ovat täydellinen brunssiherkku Amerikan tyyliin.

Maapähkinävoi

Ainekset

250 g
maapähkinöitä (kuorittuja)
1/2 tl
karkeaa merisuolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paahda kuorittuja maapähkinöitä uunissa n. 10 minuutin ajan tai kunnes pähkinät ovat saaneet hieman väriä pintaan ja öljy on selvästi myös lähtenyt irtoamaan pähkinöistä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kuivapaahdettuja maapähkinöitä, joita ei luonnollisesti tarvitse paahtaa.

Kaada maapähkinät ja suola monitoimikoneeseen, jossa on s-kirjaimen muotoinen leikkuri. Jos käytät valmiiksi suolattuja pähkinöitä, suolaa ei tarvitse lisätä.

Työstä pähkinöitä kovalla teholla, kunnes rakenne on oikeanlainen. Alkuvaiheessa, kun maapähkinävoista on tullut hieman tahmaista ja tönkköä, saatat joutua kaapimaan massaa laitteen reunoilta vähän väliä.

Seuraavassa vaiheessa maapähkinät ovat selvästi löysemmässä olomuodossa, mutta joukossa on vielä muruja ja rakenne on jäykkä. Jatka työstämistä vielä noin minuutin ajan tai kunnes rakenne on huomattavasti löysempi ja väri on muuttunut vaaleammaksi. 

Anna jäähtyä ja säilö puhtaaseen hillopurkkiin. Valmis maapähkinävoi säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Kommentit (14)

 1. Vierailija

  Hei tuli mieleeni oletko kokeillut muilla pähkinöillä? Toimiiko ne sanon? Tuleeko uusia makuja?

 2. Lumiko

  Täytynee kokeilla! Olen jo monesti katsonut ohjeita päöhkinävoihin, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla. Onnistuuko tekeminen blenderillä, sillä opiskelijabudjetilla ei oikein ostella hienoja monitoimikoneita? :’D

 3. annamaria

  Pitäisi onnistua blenderillä, kokeile ensin pienemmällä määrällä jotta laite ei tukkiudu!

 4. annamaria

  Kaikilla pähkinöillä käytännössä voi tehdä pähkinävoita, maku muuttuu ja koostumuskin saattaa olla hieman eri. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *