Blogit
Lunni leipoo

Maailman syksyisimmät kuppikakut

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

Kun selailee amerikkalaisia leivontasivustoja näin syksyllä, ei voi olla törmäämättä kaikkeen pumpkin spice -alkuiseen. On pumpkin spice -lattea (Starbucksin suosittu syksymaku), pumpkin spice -kakkua ja pumpkin spice -fudgea. En ole hetkeen tehnyt kuppikakkuja, ja halusin kokeilla miten kurpitsasose toimii cupcake-taikinassa.
 

Jenkeissä, ja ilmeisesti jossakin täällä Suomessakin, myydään esimerkiksi Libby’s-merkkistä valmista kurpitsasosetta säilykkeenä, mikä tietysti helpottaa leivontaa kovasti. Itse en löytänyt mistään muuta kuin kurpitsapikkelssiä ja tuoretta kurpitsaa, joten ei auttanut muuta kuin tehdä omat kurpitsapyreet. Suomessa kurpitsaa käytetään muutenkin todella vähän, vaikka kyseessä onkin todella monikäyttöinen ja hyvän makuinen vihannes. Ostin muuten melkein puolitoista kiloa painavan kurpitsan, josta tuli vain vajaa 400 g kurpitsapyreetä, vaikka olin valmistautunut säilömään kauhean määrän kurpitsaa… Jos teet kuitenkin kerralla isomman satsin kurpitsapyreetä, voit tehdä siitä lisäksi mm. amerikkalaista kurpitsapiirakkaa.

style=”height: 1049px; width: 700px;”>

style=”height: 1073px; width: 700px;”>

Olin todella tyytyväinen näihin kuppikakkuihin: taikinaosuus on mausteinen ja mehevä, ihanan syksyinen. Kurpitsa maistuu aika hentoisesti mutta antaa erityisesti kostetutta taikinaan. Kuorrute on hyvin makea ja sopii jotenkin todella hyvin kurpitsan ja mausteiden makuihin. Tulos oli toisin sanoen maailman syksyisimmät kuppikakut ikinä! Käytin kuppikakkujen taikinaan Martha Stewartin ohjetta pienin muutoksin.

Kurpitsakuppikakut kinuskikuorrutteella

Ainekset

Kurpitsapyree
n. 300 g
kurpitsaa (kuutioituna)
2 rkl
vettä
Taikina
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
leivinjauhetta
1/2 tl
ruokasoodaa
1/2 tl
kanelia
1/2 tl
jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl
inkiväärijauhetta
1 dl
sokeria
1 dl
fariinisokeria
115 g
voita
2 dl
munaa
Kuorrute
100 g
tuorejuustoa
60 g
voita
4–5 dl
tomusokeria
1 dl
kondensoitua maitoa (valmiiksi karamellisoitua)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin kurpitsapyree. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet esim. jäätelökauhalla. Poista kuori ja pilko kuutioiksi. Keitä kurpitsakuutioita kattilassa vesitilkan kanssa n. 15 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta kurpitsat joko sauvasekoittimella tai blenderissä, anna jäähtyä.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet. 

Toisessa kulhossa vatkaa keskenään pehmeä voi ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.

Yhdistä jauhot vaahtoon, vatkaa koneella tasaiseksi. Lopuksi vatkaa joukkoon hieman jäähtynyt kurpitsapyree (n. 220 g valmista pyreetä, eli vajaat 2 1/2 dl).

Jaa taikina 12-koloiseen muffinivuokaan, käytä paperisia vuokia koloissa. Täytä kolot vain noin puolilleen ja paista uunissa n. 15–20 minuutin ajan tai kunnes leivoksen keskelle työnnettyyn hammastikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

Ota kuorrutteen aineet ajoissa huoneenlämpöön. Valmista kuorrute vatkaamalla voi ja tomusokeri sileäksi, lisää tomusokeria desi kerrallaan kunnes koostumus on jäykähkö. Lisää lopuksi kondensoitu maito ja vatkaa sileäksi. Mikäli kuorrute on hieman löysää, voit antaa sen levätä jääkaapissa 30–60 minuuttia tai kunnes se on sopivaa pursotettavaksi.

Pursota leivosten päälle haluamasi määrä kuorrutetta, voit halutessasi viimeistellä leivokset vielä lämmitetyllä kondensoidulla maidolla.

Kommentit (6)

  1. annamaria

    Sweety: Kiitoksia tiedosta, olenkin käynyt kyseissä kaupassa monesti Helsinki-visiiteilläni. Pitää käydä katsastamassa ensi kerrallakin! : )

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *