Blogit
Lunni leipoo

Lakritsimutakakku

Hyvää halloweenia kaikille! Tänä vuonna en ole kaivertanut kurpitsaa, tehnyt lepakkokeksejä tai haamuaiheisia leivoksia kiireiden takia, mutta tämä tummaakin tummempi mutakakku sopii mielestäni mainiosti halloweenin tarjottavaksi.

Kirjoittelin aiemmin tällä viikolla löytämästäni lakritsijuurijauheesta, ja joku kommentoija osasi ystävällisesti kertoa, että Urtekramilla on sekä lakritsijuurijauhetta että lakritsijauhetta. Googlailin asiaa, ja päädyin nyt siihen, että lakritsijauhe on hieman vahvempaa ja intensiivisemmän makuista kuin lakritsijuurijauhe. Mielestäni tuo lakritsijuurijauhe on pelkiltään maistettuna aika vahvan makuista, joten varmaankin ero on lähinnä siinä, että lakritsijauhetta tarvitsee käyttää vähemmän esimerkiksi leivonnassa kuin lakritsijuurijauhetta.

Kuitenkin, löysin lakritsijauheelle Glorian sivuilta ihanan kuuloisen lakritsimutakakun ohjeen. Ohjeessa käsketään käyttää lakritsijauhetta, mutta minä luonnollisesti käytin lakritsijuurijauhetta, jolla lopputulos oli melko hennon lakritsinen. Mutakakku on täydellisen kosteaa, ja tumma suklaa maistuu vahvasti. Jälkimakuna tulee kiva lakun suolaisuus ja tummuus, mutta sanoisin tämän kakun olevan enemmän suklaan kuin lakritsin makuinen. Jos sinulla on lakritsijauhetta, tulee lopputuloksesta luultavasti lakritsisempi. Mikään ei tietysti estä sinua laittamasta lakritsijuurijauhetta vaikka 2 rkl 1 rkl:n sijasta! Muutin ohjetta sen verran, että jätin sekä vaniljasokerin että kuorrutteen kokonaan pois. Tämä kakku ei mielestäni kaipaa mitään kuorrutteita tai lisukkeita, mutta pursottelin vähän kermavaahtoa ihan ulkonäkösyistä.

Minulta on välillä kyselty gluteenittomia ohjeita, joita en ole kauhean usein postaillut. Tämä kakku on kuitenkin kätevästi luonnostaan gluteeniton, ja vuoan jauhottamisenkin voi tehdä helposti mantelijauhoilla. Tietysti pinnan lakut pitää jättää gluteenittomasta versiosta pois, mutta koristelun voi tällöin hoitaa vaikka lakritsijuurijauheella tai gluteenittomilla lakuilla. 

Lakritsimutakakku

Ainekset

200 g
tummaa suklaata (n. 70-prosenttista)
100 g
voita
4 kpl
munaa (eroteltuina)
4 dl
tomusokeria
1 rkl
maissitärkkelystä
1 rkl
lakritsijuurijauhetta (tai lakritsijauhetta)
1 rkl
voita
1 rkl
mantelijauhetta
1 dl
kermaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota munat ajoissa huoneenlämpöön. Erottele keltuaiset ja valkuaiset huolellisesti eri kulhoihin.

Sulata voi ja suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa varovaisesti, laita sivuun jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.Vuoraa irtopohjaisen, 20-senttisen vuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat voilla ja jauhota mantelijauholla.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa vaahdota keltuaiset ja tomusokeri, lisää tomusokeria joukkoon vähän kerrallaan. Siivilöi keltuaisvaahdon joukkoon maissitärkkelys ja lakritsi(juuri)jauhe.

Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon jäähtynyt suklaa-voisula. Ota sitten 1/3 valkuaisvaahdosta ja yhdistä se voimakkaasti sekoittaen keltuaisvaahtoon. Lopuksi kääntele 2/3 valkuaisvaahdosta joukkoon varovaisesesti ja kärsivällisesti. 

Kun taikina on tasaista, kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuutin ajan. Kakku saa olla keskeltä löysää, koska se muuttuu kiinteämmäksi. 

Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä hetken aikaa, siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään. Anna kakun jähmettyä uunista ottamisen jälkeen n. 2 tuntia, jotta sisus ei olisi enää juoksevaa. Koristele jäähtynyt kakku vaahdotetulla kermavaahdolla ja vaikka lakuilla.

Kommentit (7)

  1. annamaria

    Sari: Kävin juuri sinun blogissasi ihailemassa ihanaa suklaakakkua, ja samoja ajatuksia herätit kuvillasi. : )

  2. RobsuFabsu

    Voiko tehdä esim. päivää ennen tarjoilua?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *