Blogit
Lunni leipoo

Kesäinen kirsikka-brita

Juhannuksen herkutteluista aletaan selvitä pikku hiljaa, mutta mikäs onkaan parempaa kuin vapaapäivien viettäminen hyvässä seurassa grillaillen ja herkutellen. Juhannuksena pyöräytettiin Maku-sivuston huippusuosittu mehevä raparperipiirakka (NAM!), mutta lisäksi tein juhannukseksi hetken mielijohteesta brita-tortun, joka on kivan kesäinen ja kuitenkin sopivan juhlava sen helppoudesta huolimatta. Minun äitini teki usein brita-torttua kiiveistä, ja kyseinen herkku oli yksi lemppareistani. Tällä kertaa muuntelin tästä kasariklassikosta kirsikkaisen version, tuoreet kirsikat kun ovat parhaimmillaan kypsentämättöminä. 

Pohjan ohje on sama peräisin parikymmentä vuotta vanhasta Pirkka-lehdestä ja monta kertaa hyväksi todettu! Ainoa haastava vaihe brita-tortun tekemisessä on toisen taikinapuoliskon saaminen täytteen päälle ehjänä, mutta hieman epämääräisen näköinen brita saa olla vaikka vähän halkeillut. Sitä paitsi kermavaahdolla ja tomusokerilla voi peittää melkein minkä kauneusvirheen tahansa!

Kirsikka-brita

Ainekset

Pohja
125 g
voita
1 dl
sokeria
2 kpl
kananmunan keltuaista
1 1/2 dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1 dl
maitoa
Marenki
2 kpl
kananmunan valkuaista
1 3/4 dl
sokeria
1 dl
mantelilastuja
Täyte
2 dl
kuohukermaa
1 rkl
sokeria
1/2 tl
ruusuvettä
250 g
kirsikoita
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota voi, munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. 

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään, lisää keltuaiset.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita vaahdon joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos sekä maito vuorotellen.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle mahdollisimman tasaisesti.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen sokeri samalla vatkaten. Levitä marenkiseos uunipellille taikinan päälle. Ripottele mantelilastuja pintaan ja paista n. 20 min.

Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se kahteen samankokoiseen osaan, käsittele pohjaa varoen.

Vaahdota kerma, lisää siihen sokeri ja tippa ruusuvettä. Levitä noin 2/3 vaahdosta toisen taikinapuolen päälle. Pese kirsikat ja poista kivi, jätä kuitenkin n. 1/3 kokonaisiksi korisetlua varten.

Ripottele kermavaahdon päälle peratut kirsikat. Nosta toinen levy päälle, koristele jäljelle jääneellä kermavaahdolla ja kokonaisilla kirsikoilla. 

Kommentit (1)

  1. Anne P.

    Onpa ihana idea tehdä brita kirsikoista! tämän reseptin laitan ehdottomasti talteen 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *