Blogit
Lunni leipoo

Kantarellipiirakka

style=”height: 974px; width: 650px;”>

En valmista ihan kauhean usein suolaisia leivonnaisia satunnaisia skonsseja ja sämpylöitä lukuun ottamatta, mutta erityisesti syksyisin kaikenlaiset quiche-tyyliset suolaiset piirakat houkuttelevat. Syksyllä parhainta ovat tietysti sienet, ja olen tänä vuonna saanut sekä kantarelleja että mustatorvisieniä, joista jälkimmäisiä minulla on kauhea määrä kuivattuina (mustatorvisienivinkkejä siis otetaan vastaan). 

Tiesin heti haluavani tehdä kantareilleista juustoisen mutta yksinkertaisen piirakan, jossa on ripaus muskottipähkinää korostamassa sienten metsäistä makua. Esimerkiksi sveitsiläinen gruyère-juusto sopii piirakkaan hyvin, mutta voit käyttää myös esimerkiksi Emmental-raastetta. Quiche-tyylisissä piirakoissa pohja tulee aina esipaistaa, koska nestettä sisältävä täyte tekisi pohjasta muutoin löllön, mutta muuten piirakka valmistuu hyvin vaivattomasti.

style=”height: 943px; width: 650px;”>

style=”height: 518px; width: 800px;”>

Kantarellipiirakka – syksyn suolainen suosikki

Ainekset

Pohja
125 g
voita
2 dl
vehnäjauhoja
1 1/2 dl
grahamjauhoja
1 kpl
munaa
1 tl
kylmää vettä
Täyte
1 l
kantarelleja
2 rkl
voita
1 kpl
sipulia
1 kpl
rosmariinin oksa (pieneksi hakattuna)
1 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria
1/4 tl
jauhettua muskottipähkinää
2 dl
ruokakermaa
2 kpl
munaa
1 dl
juustoraastetta (vahvaa juustoa, esim. gruyere)
2 rkl
raastettua parmesaania
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista pohja nyppimällä voi murumaiseksi seokseksi jauhojen kanssa. Voit käyttää myös monitoimikonetta mutta älä työstä taikinaa liian kauan. Lisää muna ja kylmä vesi, puristele nopeasti kiinteäksi palloksi ja vältä vaivaamasta taikinaa turhaan. Kääräise tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla irtopohjaista piirakkavuokaa (vuoan halkaisija n. 20–25 senttiä) hieman suuremmaksi levyksi. Nosta vuokaan ja aseta päälle leivinpaperi. Kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä, paista uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes pohja on saanut väriä. Anna jäähtyä.

Putsaa sienet ja pilko pienemmiksi. Silppua myös sipuli. Kuumenna voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli sekä sienet. Paista kohtuullisella lämmöllä hetken aikaa kunnes sipulit ja sienet ovat saaneet hieman väriä. Lisää suola, mustapippuri, rosmariini ja muskottipähkinä.

Sekoita kulhossa keskenään ruokakerma, munat ja juustoraaste. Vatkaa kevyesti haarukalla.

Levitä sieni-sipuliseos tasaisesti piirakkapohjan päälle, kaada päälle ruokakerma-munaseos. Paista uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes täyte on selvästi hyytynyt ja pinta on kauniin kullanruskea.

Viimeistele valmis piirakka vielä parmesanraasteella.

Kommentit (12)

  1. annamaria

    Paula: Voi kiitoksia!

  2. annamaria

    Jei, kiva kuulla!Arvoin vähän keiton ja piirakan välillä, mutta kyllä joka syksy pitää ainakin yksi sienipiirakka tehdä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *