Blogit
Lunni leipoo

Kaneliset snickerdoodle-donitsit

Oli aika kaivaa taas donitsipelti esiin, kun halusin nopeasti jotakin hyvää. Donitsit valmistuvat helpolla taikinalla ja paistuvat uunissa n. 10 minuuttia, minkä jälkeen ne voi viimeistellä haluamallaan tavalla. Jenkkiklassikko snickerdoodle-keksit ovat kanelin makuisia sokerikeksejä, ja nimi snickerdoodle on lainattu lukuisiin eri leivonnaisiin, jotka on yleensä pyöritelty kaneli-sokerissa.

Rakastan kaikkea snickerdoodle-alkuista, ja nämä talviset donitsit maistuisivat vaikka kuuman omenasiiderin kanssa täydellisesti. Hieman pettynyt olin kylläkin käyttämäni kanelin makuun – olen niin tottunut ceylonkaneliin, että luonnollisina myytävät kanelit maistuvat makuuni liian hennosti kanelilta. Onko jollakin suositella jotakin lyömättömän hyvää kanelia, vai palaanko perus-ceylonin pariin?

Kaneliset snickerdoodle-donitsit

Ainekset

2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
leivinjauhetta
1/2 tl
muskottipähkinää
3/4 dl
sokeria
30 g
voita (+ vähän voiteluun)
1 kpl
munaa
1 1/4 dl
maitoa (120 ml)
Pinnalle
15 g
voita (sulatettuna)
1 dl
sokeria
1 tl
kanelia
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota muna ja maito huoneenlämpöön ajoissa.

Sulata voi ja anna jäähtyä.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Siivilöi kulhoon venhnäjahot ja leivinjauhe, lisää muskottipähkinä ja sokeri.

Toisessa kulhossa vatkaa munan rakenne rikki, lisää maito ja hieman jäähtynyt voisula. Yhdistä märät aineet kuiviin nopeasti sekoittaen, älä ylivatkaa taikinaa.

Voitele 12-koloinen donitsipelti voilla ja pursota taikina koloihin. Täytä kolot taikinalla hieman vajaiksi. Paista uunissa n. 8 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunoille on tullut hieman väriä.

Anna jäähtyä hetken vuoassa, ota donitsit sitten ritilälle jäähtymään pariksi minuutiksi.

Sulata voi mikrossa ja sivele sudilla donitsien päälle. Pyörittele kaneli-sokeriseoksessa.

Säilytä huoneenlämmössä.

Kommentit (2)

  1. nami-hiiri

    Veden kielelle tuovia rinkuloita!

    Hiirenkolon ’sunnuntaileipuri’ käyttää vain Ceyloninkanelia, joka ei juurikaan sisällä kumariinia. Joissain edukkaammissa on vahvempi tuoksu, jopa maku, mutta sitä kumariinia, nami-hiiri sanoo niille ’kiitos ei’!

  2. K

    Minä suosittelen Santa Marian luomukanelia. Hyvä ja puhdas maku, ei lainkaan voimakas.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *