Lunni leipoo
Lunni leipoo

Jouluiset cookiet joulukuun kunniaksi

Ihanaa joulukuuta kaikille herkkusuille! Pimeän marraskuun jälkeen on ihana siirtyä joulukuuhun ja joulun odotukseen oikein kunnolla. Olen yleensä aloittanut jouluhömptykset vasta itsenäisyyspäivän jälkeen, mutta tänä vuonna olen ehtinyt jo paistaa joulutorttuja (jo aikoja sitten), syödä pipareita aurajuustolla (ja pudonnut laskuista), keittää riisipuuroa ja juoda jo pari pulloa Blossa-glögiä (selvennykseksi: sitä alkoholitonta versiota). Syyttäkää jouluhulluksi, mutta tätä pimeyttä on tänä vuonna tarvinnut kompensoida oikein kovin ottein.

Lauantaiaamuna heräsin mielessäni inspiraatio piparinmakuisista, jouluisista cookieista. Halusin ottaa makumaailman pipareista, mutta rakenteen ja olemuksen sitkeistä cookiesta, ja niin syntyivät joulucookiet. Kekseistä tuli juuri visioideni mukaisia, mikä on leivonnassa aika harvinaista ainakin minulle, joskaan en löytänyt haluamiani fudgepaloja leivontahyllystä. Korvasin Dr. Oetkerin luottotuotteeni lehmätoffeella, joka odotetusti kesti uunia todella huonosti. Käytä siis hyväksi todettuja Dr. Oetkerin fudgepaloja, jotka kestävät paiston mainosti!

Sitkeää mutta rapsakkaa

Joulucookiet

Ainekset

115 g
voita
75 g
sokeria (0,9 dl)
80 g
fariinisokeria (0,9 dl)
1 kpl
munaa
1 tl
vaniljatahnaa
170 g
vehnäjauhoja (2,6 dl)
1/2 tl
kanelia
1/4 tl
jauhettua neilikkaa
1/4 tl
jauhettua inkivääriä
1/4 tl
kardemummaa
1/2 tl
ruokasoodaa
1/4 tl
leivinjauhetta
100 g
fudgepaloja

Tee näin:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön.

Vatkaa pehmeä voi sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi, muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon muna ja vatkaa huolellisesti. Lisää vaniljatahna.

Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet. Vatkaa kuivat aineet vaahdon joukkoon juuri ja juuri sekaisin.

Kääntele sekoittamisen loppuvaiheilla joukkooon fudgepalat.

Ota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokosia könttejä, asettele ne leivinpaperille muutaman sentin välein. Laita jääkaappiin viilenemään hetkeksi.

Laita sillä välin uuni lämpenemään 190 asteeseen. Paista keksejä n. 10 minuutin ajan uunin keskitasolla tai kunnes ne ovat kohonneita ja saaneet väriä reunoille.

Laita jäähtymään ritilälle.

Säilytä ilmatiiviisti huoneenlämmössä.

Kommentit (3)

  1. Annin Uunissa

    Nam ihanat Cookiet 🙂 Täällä paistuu jouluiset sokerikeksit myös uunissa!

    1. Elina

      Nää oli niiiiin mahtavan hyviä! Loistava maku ja vielä parempi koostumus! Tein ilman fudgea, kun ei sattunut olemaan, mutta silti oli ihania.

      1. annamaria

        Kiva juttu!

      Vastaa

      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *