Blogit
Lunni leipoo

Ensimmäinen sokerimassakakkuni: Mangotäytekekku

Voiko tämä olla todellista, minä olen tehnyt täytekakun ja vieläpä sokerimassakuorrutteisen sellaisen!? Kaikki sai alkunsa siitä, kun mainitsin ohimennen maantaina Maku-lehden miitissä, etten ole koskaan käyttänyt sokerimassaa leivonnassa, en sitten missään muodossa. Sain muutamia yllättyneitä, tai ehkä pikemminkin tyrmistyneitä, katseita – ja kyllähän sen ymmärtää, kun olen tavallaan kuitenkin aika leivontaorientoitunut… 

Saimme maistella Emman upeita luomuksia ja samalla kysellä häneltä hieman vinkkejä esimerkiksi kakkupohjan leikkaamiseen ja kuorrutuksen tasaiseen levittämiseen. Tämä oli varmastkin ensimmäinen kipinä sokerimassaleivontaan, ja lisäksi sain vielä sattumalta samalla viikolla Dr Öetkeriltä neljä pakettia eri värisiä sokerimassoja. Viimeinen pisara oli postista tullut Emman uusi kirja Kakut, leivokset & jäätelöt (kannattaa pysyä kuulolla, mikäli on kiinnostunut tuosta upeasta kirjasta), jonka selasin hetkessä läpi ja olin aivan kakkuinnostuksissani. 

Päädyin pääsiäisen kunniaksi tekemään väritykseltään ja maultaan keväisen kakun: kakkupohja on Emman perustäytekakkujen pohja, ja täytteeseen laitoin tuorejuuston, mangon ja sitruunan makuja. Mukavan pääsiäisviritteinen ulkonäkö syntyi, kun yhdistin kahta eriväristä sokerimassaa: kirkaankeltaista ja pinkkiä. Kakku on leikattuna näyttävän näköinen ja melko raikas täytekakuksi!

Harvoin varsinkaan halkaisijaltaan näin pieni täytekakkupohja kohoaa näin tasaisesti: oli ilmeisen hyvä ohje käytössä!

No mites minulla sitten sujui sokerimassan kanssa? Yllätyin todellakin siitä, miten helposti muovautuvaa ja joustavaa sokerimassa oli. Kaksi eri väriä yhdistyivät toisiinsa todella hienosti, ja sokerimassaa voi värjätä lisäksi myös geelimäisillä elintarvikeväreillä. Kun käytti tarpeeksi tomusokeria kaulinnassa eikä yrittänyt näin ensikertalaisena kaulia sokeria aivan liian ohueksi, kakun kuorruttaminen sujui melko kivasti. Sen verran minun on pakko paljastaa, että läväytin sokerimassan hieman huonoon asentoon kakun päälle, joten takaa minun piti hieman venyttää sokerimassaa, minkä vuoksi se pääsi hieman repeämään. Hyvä kuvakulma pelastaa aina paljon… Lisäksi pinta on hieman kuhmuinen, mutta olen itselleni armollinen näin kokemattomana kakkujen tekijänä.

Mangotäytekakku

Ainekset

Pohja
3 kpl
munaa
1 dl
sokeria
1 dl
vehnäjauhoja
1/2 dl
maissitärkkelystä
1/2 tl
leivinjauhetta
Täyte
3,3 dl
kuohukermaa
200 g
tuorejuustoa (mangon makuista tai maustamatonta)
1/2 dl
sokeria
1/2 kpl
sitruunan kuorta raastettuna
3 kpl
liivatelehteä
2 rkl
sitruunan mehua
230 g
säilykemangoa (1 tlk)
3 rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
3/4 dl
maitoa
Koristeluun
250 g
keltaista sokerimassaa
250 g
vaaleanpunaista sokerimassaa
0
nonparelleja (pehmeitä)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin kakkupohja. Valmistele n. 15-senttinen kakkuvuoka: leikkaa pohjalle ympyrän muotoinen pala leivinpaperista ja voitele sekä korppujauhota reunat.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi usean minuutin ajan. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, maissitärkkelys ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon ja kääntele huolellisesti lastalla.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla n. 30 minuuttia tai kunnes keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa.

Anna jäähtyä 5 minuuttia vuoassa, kumoa sitten ritilälle varovaisesti jäähtymään kokonaan.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota kermavaahto vaahdoksi, pehmennä toisessa kulhossa tuorejuustoa sokerin kanssa. Lisää myös sitruunan kuori. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuusto. Ota seoksesta reilu 1 dl talteen.

Kuumenna 2 rkl sitruunan mehua kiehuvaksi, lisää siihen liivatelehdet (joista on puristettu ylimääräinen vesi pois) yksi kerrallaan joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kaada liivateliemi täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen.

Valuta mangoista ylimääräinen neste, pilko kuutioiksi. 

Kokoa kakku. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan isoa, sahalaitaista veistä käyttäen. Kokoa kakku irtopohjavuoan (halkaisija 15 cm) sisälle, voit käyttää reunoilla tuorekermua tai reunakalvoa. Kostuta alimmainen pohja maidolla, levitä päälle sitruunatahnaa ja puolet mangoista. Kaada päälle puolet täytteestä. Aseta päälle keskimmäinen kakkukerros ja toista sama operaatio. Aseta päällimmäiseksi viimeinen kakkukerros, kostuta sekin ja sivele pinnalle sitruunatahnaa.

Anna kakun hyytyä pari tuntia jääkaapissa.

Vimeistele kakku. Levitä pinnalle ja reunoille talteen otettu osa täytteestä, koita saada mahdollisimman tasainen pinta kaikkialle.

Yhdistä keltainen sokerimassa ja n. 3/4 pinkistä sokerimassasta, vaivaa niitä yhteen alustalla kunnes väristä tulee tasainen. Ripottele leivinalustalle reilusti tomusokeria, kauli sokerimassa pari milliä paksuksi ympyräksi. Nosta sokerimassa kaulimen avulla kakun päälle, massan täytyy osua ensi yrittämällä oikeaan kohtaan koska ohut massa repeää jos sitä yrittää liikutella kuorrutetun kakun päällä. Tasoita pinta varovasesti käsiä apua käyttäen ensin päältä ja reunoilta, venytä reunoja varovaisesti alaspäin. 

Leikkaa yli jäävä sokerimassa terävällä veitsellä pois. Rullaa jäljelle jääneestä pinkistä sokerimassasta pitkä naru, litistä se tomusokerilla kuorutetulla alustalla ja leikkaa siitä veitsellä kakun ympärille sopivan kokoinen nauha. Kostuta nauha toiselta puolelta esimerkiksi vesitippaan sekoitetulla tomusokerilla. Painele nauha kakun ympärille, jolloin saat siistittyä alareunan. Painele kakun pintaan ympyrän muotoisia (pehmeitä) nonparelleja.

Säilytä kakku jääkaapissa, älä kuitenkaan ilmatiiviisti sillä sokerimassa alkaa muuten päästää kostetutta.

Kommentit (4)

  1. Leena-muori

    Onpa kyllä upea kakku! Kaunis, raikas ja houkutteleva. Minäkään en kovin montaa massakakkua ole tehnyt. Tykkään kyllä niistäkin, mutta jotenkin nuo perinteisemmät kerma, suklaa ja kreemit ovat enemmän houkuteleet.

  2. Iitu

    Wautsi on sika upeen värinen!! 🙂

  3. Suski

    Tämä oli ihan älyttömän hyvää!!! Mango tuorejuusto oli torstaina kaupasta loppu..korvasi sen appelsiini tuorejuustoa. Kakkupohja oli hyvä. Aivan upean makuinen kakku!

  4. annamaria

    Suski: Voii miten ihana kuulla, että tykkäsit ja ohje oli toimiva!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *