Blogit
Lunni leipoo

Brittiklassikot osa 1/5: Bakewell tart

Olen aina tykännyt juttusarjoista, ja tällä kertaa ajattelin tehdä sellaisen brittiläisistä leivontaklassikoista. Monikin on varmaan nähnyt telkkarissa erilaisia brittiläisiä leivonta-aiheisia ohjelmia (The Great British Bake Off, Britain’s Best Bakery), ja ohjelmissa vilahtelee usein ainakin minulle tuntemattomia leivonnaisia. Päätinkin tehdä 5-osaisen juttusarjan brittiläisistä leivonnaisista, jotka ovat minulle enemmän tai vähemmän tuntemattomia entuudestaan.

Tein hieman taustatutkimusta ja päädyin viiteen melko erilaiseen leivonnaiseen. Minulle saa myös ehdotella jotakin klassikoita, koska en ole lyönyt kaikkia vielä lukkoon! Juttusarjan aloittaa kuitenkin bakewell tart -niminen makea piiras, johon ihastuin itse ensi maistamalla. Shortbread-pohjan päälle tulee kerros itse keitettyä vadelmakompottia, jonka päälle tulee vielä reilu kerros manteli-frangipanea. Jokainen mantelin ystävä rakastuu tähän piiraaseen varmasti! Ai että, kun alkoi tehdä mieli tätä teekupposen kanssa.

Bakewell tart

Ainekset

Pohja
140 g
vehnäjauhoja
85 g
voita (kylmää)
2 rkl
kylmää vettä (tai tarvittaessa enemmän)
Vadelmatäyte
250 g
vadelmia (pakasteena tai tuoreena)
3 rkl
sokeria
1/2 kpl
sitruunan mehu
Täyte
110 g
voita (huoneenlämpöistä)
110 g
sokeria (n. 1,2 dl)
2 kpl
munaa (huoneenlämpöisiä)
110 g
mantelijauhetta
25 g
vehnäjauhoja (2 1/2 rkl)
1/2 tl
leivinjauhetta
1/2 kpl
sitruunan raastettu kuori
1/4 tl
manteliaromia
Pinnalle
25 g
mantelilastuja (vajaa 1 dl)
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.

Voitele 23-senttinen piirakkavuoka voilla.

Valmista sitten piirakkapohja. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi, tasaiseksi seokseksi. Voit käyttää myös monitoimikonetta. Lisää kylmää vettä vähän kerrallaan, vain niin paljon kuin tarvitsee. Puristele taikina nopeasti kiinteäksi taikinaksi, kauli se sitten jauhotetulla alustalla piirakkavuokaa hieman suuremmaksi levyksi. Nosta taikina kaulimen avulla varovaisesti piirakkavuoan päälle ja asettele varovaisesti reunoille, älä venytä. Leikkaa veitsellä yli jäävä taikina.

Aseta piirakkapohjan päälle leivinpaperi tai foliota, kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunissa n. 15 minuuttia. 

Sillä aikaa kun pohja paistuu, valmista vadelmatäyte. Mittaa kattilaan vadelma, sokeri ja sitruunan mehu, keitä keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Anna hieman jäähtyä.

Ota folio herneineen pois pohjan päältä ja paista pohjaa uunissa vielä n. 5 minuutin ajan. 

Valmista frangipane-täyte. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe, siivilöi vaahdon joukkoon ja kääntele. Lisää lopuksi myös sitruunan raastettu kuori ja halutessasi manteliuute.

Levitä vadelmatäyte pohjan päälle ohuelti ja mahdollisimman tasaisesti. Pudottele päälle nokareita frangipane-täytteestä ja levitä frangipane varovaisesti hillon päälle, varo ettei hillo sekoitu frangipanen joukkoon tai pilkistele liikaa täytteen läpi tai reunoilta.

Paista piirasta uunissa vielä 25 minuuttia. Noin 20 minuutin kohdalla lisää mantelilastut ja paista n. 5 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin kullanruskean pinnan. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan vaikka teen kanssa.

Kommentit (1)

  1. Tiina / Kakkupuutarha

    Oijoi! Ei voi muuta kuin frangipaanin ystävänä kuolata vierestä. Brittileivonnaiset ovat minulle kyllä aika tuntemattomia, uusi tuttavuus tämäkin. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *