Blogit
Lunni leipoo

Aruban karibialainen keittiö

Terveisiä Arubalta, täältä Venezuelan yläpuolella sijaitsevasta saarivaltiosta! Varasimme kesällä perheen kanssa matkan meille ennestään hieman tuntemattomasta kohteesta, kun olimme kuulleet tuttavilta kehuja paikan hyvästä säästä, kauniista rannoista ja kivasta ilmapiiristä. Matkustin muuta perhettäni hieman myöhemmin perästä yksin tänne, ja nyt olen viettänyt saarella noin viikon. En voi muuta sanoa kuin että tuttavien kehut olivat paikallaan, sillä täällä aurinkoa, valkoista silkinpehmeää hiekkaa, palmuja, kirkkaanturkoosia vettä ja letkeitä ihmisiä riittää. 

Arubalainen ruokakulttuuri, joka on alkujaan karibian alueelle tyypillisesti kala- ja maissipainotteista, on  saanut vaikutteita sekä Espanjasta että Hollannista ja myöhemmin tietysti kohtuullisen lähellä sijaitsevasta Yhdysvalloista. Aruballa on paljon amerikkalaisia turisteja, mikä näkyy paikan päällä jenkkiketjujen (Dunkin’ Donuts, Wendy’s, Burger King, Hooters, Subway…) määrässä, mutta Arubalta saa ehdottomasti myös hyvää paikallista ruokaa.

Olen syönyt viikon aikana enemmän kalaa kuin koskaan näin lyhyellä aikavälillä, ja täältä saa niin upeaa tuoretta kalaa, ettei mikään ihmekään. Monet paikat tarjoavat meriahventa (grouper), punanapsijaa (red snapper) ja dolfiinia (tai mahi-mahia), joita ei kauhean usein tule syötyä Suomessa. Mahi-mahi on kalaksi aika kiinteää ja jopa hieman kuivaa, mutta punanapsija ja erityisesti meriahven ovat olleet aina hyviä. Esimerkiksi meriahven tarjoillaan joko pannulla paistettuna tai haudutettuna limekastikkeen, keittobanaanin, riisin ja/tai polentan kanssa. Usein annoksessa on myös kasviksia ja perunaa sekä mausteisia kastikkeita erillisissä kulhoissa. Lisukkeisiin siis panostetaan todella!

Majailemme saaren pohjoispuolella Amsterdam Manor Beach -hotellissa, joka on pieni ja viihtyisä low-rise-hotelli täydellisen Eagle Beachin edustalla. Hotellissa on keittiölliset ja toimivat huoneet sekä kiva, amerikkalais-/hollantilaistyylinen aamiainen. Olemme ihastuneet hotellin rannalle illalla katettavaan Passions on the Beach -ravintolaan, jossa syödään paljaat jalat valkoisessa hiekassa aaltojen lyödessä rantaan. Tarjoilijatkin ovat paljain jaloin! Olemme kuitenkin testanneet sekä Palm Beach -alueella että Oranjestadissa muutamia muitakin hyviä ravintoloita, ettei eksyisi samaan ravintolaan liian montaa kertaa. Kävimme kaksi kertaa Oranjestadissa sijaitseva The Old Fisherman -ravintolassa, jota paikallisetkin tuntuvat suosivan, ja syömäni sekä meriahven että kalakakkuset (kuvassa yläpuolella) olivat mainioita. Hotellimme lähellä oleva Tulip on karibialainen brasserie-tyylinen ravintola, jonka ruoka on oikein maistuvaa ja mojitot ansaitsevat erityismaininnan! Lisäksi yllätyimme positiivisesti Palm Beachin ostoskeskusessa sijaitsevasta Scala-ravintolasta, jonka ruoka tosin on enemmän amerikkalais- kuin karibialaistyylistä.

Bay Breeze ja mojito, parhaita rannalla auringonpaisteessa nautittuina!

Paikallista Balashi-olutta, jonka tehdas on aivan lentokentän lähellä. Tehtaalla pääsee käsittääkseni myös vierailemaan!

Kaiken kaikkiaan täällä ihanalla saarella on saanut nauttia auringon lisäksi hyvästä ruoasta, ja paikka on kalan ystävän paratiisi. Onko joku muu käynyt Aruballa tai suunnitellut matkaavansa tänne?

Kommentit (12)

  1. annamaria

    Celebration Treats 4U: Vau, kiitos aivan mahtavan laajasta vastauksestasi, tiedät selvästi mistä puhut! Palaan tähän varmasti kun suunnittelemme seuraavaa matkaa, mahdollisesti juuri Karibialle ollaan suuntaamassa. : )

  2. annamaria

    Cheynne-Blue: Kiva kuulla, että postauksesta oli jotain iloa. Ja mahtavaa, että pääset matkaamaan Arbualle!
    Minä lensin Amsterdamin kautta suoraan, takaisin sullessa Curacaon kautta Amsterdamiin. Tuo Miami-yhteys on varmasti hyvä kanssa, mutta USAssa Miamin kentällä minun piti jollakin aikaisemmalla matkalla jonottaa ensin Immigrationiin (saattaa mennä helposti tunti) ja turvatarkastukseen, minkä jälkeen laukut otetaan hihnalta ja jätetään itse uudestaan toiselle hihnalle. Lähtöselvitystä ei tehty uudelleen! Toivottavasti teillä on siis riittävän pitkä vaihto, muuten ei pitäisi olla ongelmaa. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *