Kasvihuoneen pöytä sekä alekoodi puutarhanhoidon nettikurssille

Huomaa vissiin että odotan puutarhanhoitoa ja kesää aika malttomattomana, koska aiheena blogissa on taas puutarhanhoito ja kasvihuone.

Puutarhan lempipaikkani, kasvihuone, täydentyi viime viikolla vanhalla puupöydällä. Löysin parilla kympillä hienon jatkettavan puisen pöydän torilta (siis tori.fi), kävi tuuri että löysin heti ensi etsimältä näin hienon pöydän, näin halvalla. Ihan piti hetken miettiä että raaskiiko tuota kasvihuoneeseen laittaa. Sinne se kuitenkin oli tarkoitettu, muuta tarvetta sille ei nyt ole. Kyllä tuo puu kestää, ja aina sen voi käsitellä jos kärsii kasvihuoneen kosteudesta.

Pöytä on jo nyt lisännyt kasvihuoneen viihtyvyyttä. On paljon helpompi juoda sielä päiväkahvit, ja pöydän ääreen mahtuu vaikka kuusikin ihmistä. Lapset on innostunut pelaamaan sielä Unoa, ja itse olen näpytellyt töitä läppärin äärellä. Eli joka päivä, kun sää on sallinut, ollaan sielä oltu. Koska meillä ei ole mitään lasitettua kuistia tms, on kasvihuone sen korvaaja. On nimittäin aika kylmä istua vielä ulkona syömässä, meidän pihaan tuulee aika viileästi. Eipä tuule kasvihuoneeseen.

Tänä vuonna haluan runsaasti kasveja kasvihuoneeseen, joten siitä tulee vielä ihana vihreä keidas jossa tulen viettämään ison osan kesää. Mies rakensi mulle tomaateille laatikon (hiton ruma, mutta ajaa asiansa. ), tomaatit on jo itämässä pimeässä ja lämpimässä suihkuhuoneessa. Viiniköynnöksen nuput jo pullistelee kasvarissa, ja se toivottavasti kasvaa hyvin tänä vuonna. Tilasin myös hyötykasviyhdistykseltä monta pussia kesäkukkien siemeniä joista toivottavasti kasvaa ihania kukkia kasvariin ja pihalle.

Paljon muitakin pihasuunnitelmia olen jo tälle vuodelle tehnyt, ja yksi keskikokoinen puukin kaadettiin tänään. (Kaatui muuten täysin väärään suuntaan, onneksi siirrettiin auto sen tieltä, muuten olisi aika littana auto meillä nyt. Ups. )

Apua puutarhaan

Silti, joka vuosi minun mielessä nakertaa pieni epätoivo. Osaanko. Koska pitikään pensaat ja omenapuut leikata? Miten pääsisin rikkaruohoista eroon ilman jäätävää työmäärää? Miten ja koska lannoitan pihan? Miten saan perennat kukoistamaan? En ole mikään puutarhamestari, vasta muutaman vuoden itseoppinut puutarhan omistaja.

Tähän sain kuitenkin ison avun pari viikkoa sitten. Kirjoittelinkin teille silloin postauksen siitä, miten pelargonit leikataan. Se löytyy täältä. Hyvät ja selkeät ohjeet antoi Pihailon Lea, ja nyt olen ylpeydellä seurannut miten leikatut pelargonit kasvavat joka päivä hienommiksi ja tuuheammiksi.

Samalla Lea vinkkasi että hänellä on todella hyvä ja kattava nettikurssi, jossa hän juurikin opettaa, miten puutarhaa hoidetaan. Sain kurssin samantein katsottavaksi. En ole ehtinyt sitä läheskään kokonaan vielä katsoa, eikä tarvitsekaan. Kurssi on todella kattava, ja sitä onkin tarkoitus katsoa hiljalleen, tai vaikka aina tarvittava alue kerrallaan.

Kurssilla käsitellään mm. puiden ja pensaiden leikkaus, nurmikonhoito, rikkaruohot ja neuvotaan tunnistamaan oman pihan kasvuolosuhteet. Sekä neuvotaan, miten voit hoitaa omaa pihaasi ilman liian isoa työmäärää ja stressiä. Kurssilla on yhteensä 7 aluetta, sekä lisämateriaaleja.

Kurssissa parasta on jälleen Lean todella selkeä ja miellyttävä tapa neuvoa. On helppo seurata ohjeita, eikä puutarhanhoito tunnu enää niin haastavalta. Itse olen jo nyt saanut paljon todella hyviä vinkkejä. Sellaisia joihin voin aina palata, kun tulee aika vaikka leikata niitä pensaita. Kurssi on ikuisesti nähtävissä, joten siihen voi tosiaan palata koska vain.

Ekologista puutarhanhoitoa

Lisäksi Lealla on hyvin ekologinen tapa hoitaa pihaa. Muutenkin puutarhanhoidon trendi on selvästi se, että palataan hoitamaan pihaa luonnollisesti, sen monimuotoisuutta kunnioittaen. Tarkoittaen sitä, että kaikenmaailman myrkyt ei kuulu enää pihoihin, huomioidaan luonnon oma tapa hoitaa itseään, hoidetaan ötököitä, pölyttäjiä, ja ymmärretään niiden tärkeys pihoilla ja luonnossa. Pihailon kurssilla mennään juurikin nämä asiat edellä. Esimerkkinä se, että viime syksynä en haravoinut meidän pihasta kuin hiekka-alueet. Kuolleet lehdet suojaavat perennoja ja rikastavat maaperää, eli toimivat lannoitteena. Varsinkin talven kovat sademäärät ainakin etelässä huuhtoi aika kovasti maaperän ravinteita pois. Keväällä lehdet voi haravoida vaikka pensaiden alle lannoitteeksi, mutta pois ei kannata hyvää tavaraa viedä. Jo tämä esimerkkinä kertoo, että aion hoitaa tänä vuonna pihaani aivan uudella tavalla, mutta vähemmällä rehkimisellä.

Kurssi on syntynyt siitä tarpeesta, jonka olen nähnyt asiakkaideni luona ohjauskäynneillä vieraillessani. Vaikka teen itsekin pihatöitä ja asiakkaat voivat tilata minut tekemään asioita puolestaan, minusta parasta on että pihan omistaja itse innostuu pihan hoidosta ja perusasioita oppimalla hänen puutarhaitsetuntonsa kasvaa. Jatkuva huoli ja pihastressi vähenevät ja hommaan tulee armollisuutta, kun tietää mitä pihassa milloinkin pitää tehdä ja mitä voi hyvin jättää tekemättä tai siirtää työlistalle myöhemmäksi. 
-Lea Rauta

Lisäksi kurssilaiset pääsevät mukaan Pihailon Facebook-ryhmään, jossa Lea pitää ilmaisia webinaareja, ja jossa saa kysellä lisää vinkkejä. Itse kurssin löydät täältä. Tuolta löydät myös maksuttoman minikurssin, jonka avulla saat vähän esimakua kurssiin.

Nyt pihailo tarjoaa teille kurssin -30% alennuksella koodilla KEVÄTILOA30. Alennus on voimassa 19.4. asti.

Suosittelen lämpimästi. Olet sitten aloittelija pihanhoidossa, tai vähän kokeneempi mutta piha herättää tuskailua, tuntuu että hommia on liikaa, ja et ole ihan varma teetkö oikein, niin kokeile kurssia. Saat varmasti apua ongelmiin, ja säästät aikaa pihatöissä. Joten klikkaa kurssisivuille täältä, ja tsekkaa vaikka ensin se ilmainen minikurssi. Voit myös ottaa seurantaan Pihailon Facebookin ja Instagramin, tai kysyä Lealta itseltään lisää kurssista. Lea@pihailo.fi.

Itse jatkan nyt kurssin parissa, seuraavana aiheena ryökäleet nimeltään rikkaruohot. Ei mene muuten enää kauaa kun niiden kimppuun pääsee…

Kivaa uutta pääsiäisenjälkeistä viikkoa!

-Henna-

 

piha-ja-puutarha puutarhanhoito
Kommentit (1)
  1. Olipa hyvä löytö tuo pöytä. Itse olen haaveillut lasitetulle terassille sopivaa riipputuolia, esim. https://www.huonekalut.fi/p/12739/svea-riipputuoli-ellos Nyt kun on aikaa kotoilla, niin on mukava rakentaa kotiin ja pihalle viihtyisiä paikkoja. Kevätauringon lämmästä on mukava nauttia ja loistava idea onkin hyödyntää jo kasvihuoneita tai suojaisia terasseja tähän tarkoitukseen. “Kotona lomalla” periaatteella voi tehdä välillä arjesta juhlaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *