Raita- ja keltajuuri Galette

height=”1099″ width=”732″>

Halusin kokeilla jotain uutta leivonnassa ja tällä kertaa päätin yrittää galeten valmistusta. Itse rakastan suolaisia piirakoita, joten makean galeten sijaan päädyin leipomaan suolaisen version. Leipomis vimma iski hetken mielijohteesta, joten oli pärjättävä sillä mitä kotoa sattui löytymään.

Galetteen päätyivät mahtavan väritset kelta- ja raitajuuret. Harmi, että juuresten värit kärsivät hiukan uunissa. Jääkaapista löytynyt chevren pala päätyi myös piirakkaan. Halusin lisätä hiukan kirpeyttä ja makeutta piirakkaan, joten hunajalla maukeutettu sitruunamehu viimeisteli tuoreen rosmariinin kanssa tämän herkun.

Lopputulos oli aivan mahtava, joten galettea on kokeilta joillain muillakin aineksilla. Raita- ja keltajuuret voi hyvin korvata punajuurella ja chevren tilalla voi kokeilla vaikkapa auraa tai muuta sinihomejuustoa. Lopuista juureksista voisi kokeilla valmistaa raita- ja keltajuuria carpaccion tapaan, sopisi varmasti hyvin pikkujouluihin.

Raita- ja keltajuuri Galette

Ainekset

Pohja
100 g
voita
1 ½ dl
täysjyväspelttijauhoja
2 ½ dl
vehnäjauhoja
½ tl
suolaa
200 g
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
0
jauhoja kaulitsemiseen
Täyte
150 g
raitajuuria
150 g
keltajuuri
100 g
chevreä
½ kpl
sitruuna
1 rkl
hunajaa
3 kpl
rosmariinin oksaa
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Nypi voi jauhojen joukkoon. Sekoita ranskankerma taikinan joukkoon. Muotoile taikina palloksi ja nosta leivinpaperin päälle. Jauhota taikin ja kaulitse pellin kokoiseksi ympyräksi.

Kuori raita- ja keltajuuret ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet piirakkapohjalle hiukan limittäin niin, että reunaa jää noin 3 cm. Purista sitruunan puolikkaasta mehu. Kuumenna mehua ja hunajaa hiukan kattilassa, kunnes hunaja on liuennut mehuun. Murustele vuohenjuusto piirakan päälle. Lisää hunajalla makeutetu sitruunamehu lusikalla piirakan pinnalle. Hienonna rosmariini ja ripottele piirakkaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Käännä reuna piirakan päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (2)
  1. Onpa herkun näköistä! Täytyiskin muistaa useammin raitajuuret kaupassa. Ihana idea!

  2. Kiitos, todella hyvää oli. Raitajuuret ovat niin mahtavan värisiä, että pakko kehitellä jouluksi jotain kivaa niistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *