Blogit
Kasvihormoni

Yläpihalla loistavat violetit ja keltainen

ylapiha_alkukesa_Kasvihormoni.fi-1

Palataanpa pitkästä aikaa meidän pihalle, tarkemmin yläpihalle, joka on perinteinen etupiha. Se on varattu sisääntulolle, tarpeellisille talon tarvikkeille ja kaupungin määräämille istutuksille (eli puille). Mutta mahtuu sinne vähän muutakin, ja siitä on tiivistelmä tässä postauksessa.

ylapiha

Meidän etupihan siistimpi osa on tontin länsipuolella. Kolme ruotsinpihlajaa rajaa etuosaa yhdessä aronia-aidan kanssa, ja tontin etukulmasta näkyy etelälaidan istutukset ja pomppuympyrän penkki. Ei siis mikään paha näkymä, paitsi jos emäntä itse hipsii siellä aamutuimaan yöpaidassa tarkastamassa, mitä pihalle kuuluu.

Auts.

Ensimmäinen Teknisen tuen ajatus meidän yläpihalle oli, että voisiko tuohon saada näköestemuurin. Siis tähän:

Piha_alkuperainen_Kasvihormoni.fi-1

Voi olla, että itsekin toivoin ohikulkijoille vähän rajoitetumpaa näkymää meidän pihaan kuin mitä alkuperäinen tutustu rauhassa meidän arkeemme -näkymä oli.  Niinpä etelärinne sai päärynäpuunsa (postaus siitä täällä), ja yläpiha komean pensasaidan, jotta ainakin tulevaisuudessa silmät osuvat ensin niihin ja vasta tosi innokkaat löytävät rakoset pensasaitojen välistä pidemmälle pihalle. Näin:

ylapiha_nakosuoja
Voi olla, että täsäs menee vielä vuosi tai muutama, ennen kuin koko näkymä alapihan puolelle on katkaistu, mutta on tässä ainakin yritystä. Esteenä on kuninkaanangervoa, varrellisia punaherukoita ja etelärinteen keskellä yksi päärynäpuu.

Yläpihan kevät ja alkukesä

ylapiha_kevat_Kasvihormoni.fi-1 Talon eteläpuolen rinne on se paikka, josta lumet häviävät ensimmäisenä. Krookukset puolestaan availevat nuppujaan heti sen perään, eli ne ilostuttavat pihassa hiippailijaa ensimmäisenä. Menee kuitenkin hyvä tovi, ennen kuin varsinainen vehreys valloittaa yläpihan. Oikeastaan vasta kesäkuun alussa alkaa tapahtua, kun ensimmäiset tulppaanit ja vartetut marjapensaa virhertävät ja avaavat kukkansa:

Ylapiha_kevat_Kasvihormoni.fi-7
Vartettuja punaherukoita (lajike ’Jonkheer van Tets’, aivan huikeat marjatertut!) on alun perin ollut kolme, mutta nyt niitä on elossa vain kaksi. Tänä vuonna aion istuttaa jälleen yhden lisää, josko se menestyisi ja jättäisi kuolematta.

Kun punaherukan kukinta laantuu, aloittaa seuraava tähti kukintansa. Oikeastaan ukkolaukan olemassaolo on vahinko: tilasin ensimmäsiellä kerralla hollannista vahingossa tuplamäärän ukkolaukkoja, ja niille piti löytää kasvupaikka. Ainoa saatavilla ollut paikka oli yläpihan reunassa, ja katso, millaista loistoa saamme sen seurauksena ihailla nykyisin:ukkolaukka_kasvihormoni-fiLisää ukkolaukkakuvia meidän pihalta löydät tästä viime kesän postauksesta.

Ennen juhannusta aukaisevat vielä päivänliljatkin nuppunsa. Ne ovat tontin alkuperäisiä istutuksia, sellainen positiivinen yllätys talokaupan päälle. Niitä löytyy talon edestä ja täytyy myöntää, että vaikka en ole varsinaisesti voikukankeltaisen fani, tästä näystä ilahdun joka kerta. Mitä mieltä sinä olet?

Paivanliljat_Kasvihormoni.fi-1-2Paivanliljat_Kasvihormoni.fi-1Yläpiha keskikesällä

ylapiha_kesa_Kasvihormoni.fi-4

Keskikesän jälkeen yläpihan värimaailma muuttuu totaalisesti. Viinimarjojen reunassa kasvaa rivi kuninkaanangervoa, joka tuuhistuu ja levenee joka kesä. Sen kukinto on fuksian punainen ja kuin yllätykseksi, olen istuttanut sen reunalle rivin hopeapeippiä ja tuoksukurjenpolvea, ja kuinka ollakaan: ne kaikki sattuvat kukkimaan yhtä aikaa. Tavallisesti kehun tätä yhdistelmää ohikulkijoille, mutta nyt muistan hehkuttaa sitä myös täällä blogin puolella!

Ylapihacombo_kasvihormoni.fi

Yläpihan loppukesä

ylapiha_kesa_Kasvihormoni.fi-1
Naapurin pihavaja tarjoaisi kivan taustan kehitellä tuohon kulmaan jotain pientä kasvua tai rakennetta. Onko ehdotuksia?

Kesän kääntyessä kohti loppuaan vaihtuu värimaailma jälleen kerran. Keltainen palaa kuvioihin värililjojen muodossa, kaveriksi tulee viinimarjojen punainen ja alkavan ruskan oranssin sävyt (elokuinen postaus on täällä). Värililjat nappaisin mukaan edellisestä kodista ja ne ovat lisääntyneet kiitettäväsi jaetuista sipulin lastuista.

ylapiha_loppukesa_Kasvihormoni.fi-1

ylapiha_syksy_Kasvihormoni.fi-2
Yläpihan nurkassa on myös kehkeytymässä uusi pikkuinen alue, jossa toivottavasti tulee näkymään pensaita ja loppukesästä myös kärhöjä. Nyt ne ovat vielä minipikkuisia ja minä pohdin, mahtaakohan niistä tulla koskaan mitää muuta kuin unelmia. Tästä alueesta on kuitenkin jotain kerrottavaa myöhempinä vuosina, ei oikeastaa vielä.

Katso koko kaupunkipihan tarina:

1. Meidän pihan suunnittelu

2. Takapihan kirsikkapenkki

3. Etelärinne eli itsepetosrinne

4. Pomppuympyrän istutukset

5. Takapihaa jakava välipenkki

6. Pohjoispuolen havualue

7. Yläpihan väriläiskä

8. Keittiötarha

9. Kasvihuone

10. Takapihan totaaliremppa

Our front yard is at most parts just an entrance but at the Western corner, the area is dedicated to these plants.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (10)

  1. Havumetsän alku – Meillä Kotona -blogit

    […] 7. Yläpihan väriläiskä […]

  2. Erään kaupunkipihan tarina – Meillä Kotona -blogit

    […] 7. Yläpihan väriläiskä […]

  3. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

    […] Yläpihan väriläiskä […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *