Blogit
Kasvihormoni

Vuodenvaihteessa blinejä ja mätiä

Blini_mäti_Kasvihormoni.fi-3

On erilaisia ruokaperinteitä ja yksi maistuvimmista on blinit ja mäti. Meillä näitä syödään jouluna ja sen jälkeen uutenavuotena – koska mätiä tulee ostettua aina enemmän kuin mitä jouluna syödään. Ihan ehdottoman hyvää, suosittelen muillekin ja varsinkin, jos aiemmin ei ole tullut testattua!

Mädeistä pehmeimmän makuisia ovat pienirakeiset mädit: muikku, siika ja made. Näistä muikun (oranssi mäti) ja siian (keltaoranssi mäti, kuvissa) kutuaika on jo mennyt isänpäivään mennessä ja pakastealtaista löytyy tämän kauden mätiä. Lohen isorakeinen ja tummanoranssi mäti on minun makuuni liian tujua ja kitkerää, mutta pienirakeisia mätejä edullisempana sitä on usein tarjolla.

Made (vaaleankeltainen mäti) on siitä erikoinen kala, että se kutee vasta kuukauden, parin päästä keskellä talvea. Kutuaikana kaloista voi siis löytää kaupanpäällisiä mätipussin sisältä ja ne kannattaa ehdottomasti ottaa talteen (muutama vuosi sitten meillä syötiin isänpäivämädit kaupan puhkomattomista muikuista, ihan superedullinen yllätys). Mikäli olet ottanut mädin talteen itse, vatkaa se vispilällä kylmässä vedessä puhtaaksi, jolloin mädin seassa olevat epäpuhtaudet tarttuvat vispilään. Valuta mäti lopussa kuivaksi ja suolaa kevyesti. Mateen mäti pitää myös pakastaa vähintään vuorokauden ajan mahdollisten loisten varalta.

Blini_mäti_Kasvihormoni.fi-2

Blinit ja mätiä

Blineihin

  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • 15 g hiivaa
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1tl sokeria
  • 1 dl kuumaa maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 keltuainen
  • 1 valkuainen
  • n. 100 g voita paistamiseen

Tarjoiluun

  • n. 1 dl pienirakeista mätiä
  • 1/2 punasipuli (tai pieni hopeasipuli)
  • 1 1/2 dl smetanaa tai smetanan ja kermaviilin sekoitusta

Valmistus

  1. Lämmitä jogurtti käden lämpöiseksi ja lietä hiiva siihen.
  2. Lisää tattarijauhot sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä pari tuntia tai jääkaapissa usean tunnin ajan.
  3. Valmistele lisukkeet taikinan käydessä ja hapatessa: Hienonna punasipuli hyvin hienoksi silpuksi, huuhtele sehalutessasi maun miedontamiseksi kiehuvan kuumalla vedellä (hopeasipuli on itsessään makeaa eikä maun miedontamista tarvita). Jäähdytä ja laita odottamaan tarjoilua. Anna pakastetun mädin sulaa mieluiten jääkaapissa.
  4. Jatka blinitaikinan tekoa: Kuumenna maito ja lisää se taikinaan ennen paistamista. Lisää myös suola ja keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
  5. Vatkaa valkuainen pysyväksi vaahdoksi ja sekoita se viimeisenä taikinan sekaan.
  6. Paista blinit runsaassa voissa rapeakuorisiksi joko räiskälepannulla, lettupannulla tai blinipannulla.
  7. Tarjoile kuumat ja rapeat blinit mädin, smetanan, punasipulin ja mustapippurin kanssa.

Blini_mäti_Kasvihormoni.fi-1

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *