Blogit
Kasvihormoni

Kolmekymmentä villichilin tainta koulittu

taimipoydanluona_Kasvihormoni.fi-3Muistatko chilit, joiden tunnistamiseen kyselin apua kuukausi sitten?

Mursin yhden kynnen kokoisen chilin ja rapsuttelin sen siemenet multaan. Olihan niitä aika runsaasti, arvelin, että vajaa parikymmentä, mutta koska en tiennyt siementen itävyydestä mitään, ajattelin, että laitetaan kaikki.

Ja oho. Ne itivät kaikki, ja jos alkuperäinen arvio siementen määrästä pitäisi paikkansa, jokaisesta siemenestä olisi noussut kaksi tainta. Aikamoinen lisääntymiskyky yhdellä pikkuruisella chilin hedelmällä!

chili_Kasvihormoni.fi-1Säälittävän kokoinen kylvöpurkki pullisteli kasvua niin, että oli pakko siirtää chilit omiin potteihinsa, vaikka olin muka kiireen vuoksi siirtänyt tointa eteenpäin. Helpointa oli halkaista multapaakku ja irrottaa taimet varoen toisistaan.

Valikoin taimista vahvajuurisimmat ja isolehtisimmät jatkokasvatukseen, sillä hyvä juuristo tarkoittaa hyvää veden- ja ravinteidenottokykyä ja isot lehdet tarkoittavat paljon yhteytyspinta-alaa.

Laitoin taimet parin-kolmen litran kokoisiin altakasteluruukkuihin, tässä vaiheessa kaksi alkua yhteen ruukkuun. Poistan myöhemmin heikomman version, jotta ravinteet jäävät vahvemman tuottaman sadon hyödynnettäväksi.

(Jos jäit kaipaamaan tarkempia koulintaohjeita, saat ne täältä.)

chili_Kasvihormoni.fi-3Olin aluksi tyytyväinen kuuteen jatkopaikan saaneeseen yksilöön ja ajattelin laittaa muut menemään.

Mutta.

chili_Kasvihormoni.fi-4Eihän näin söpöjä pikkutaimia voi heittää kompostiin! Ja hei, ne on tuotu matkamuistona, tuliaisena, ja nyt ne pinnistävät kasvuun täällä koleassa Suomen keväässä.

Sääli heitti itsensä peliin ja kuinka ollakaan, huomasin täyttäväni orvokeilta vapautuneita purkkeja kasvatusalustalla ja säästäväni taimia täystuholta. (Paitsi niitä viittä, jonka juuristo näytti aivan liian onnettomalta.)

Jos vaikka joku muu haluaisi tällaisen pikkuruisen kasvatettavakseen, ajattelin, ja olin taas toimintaani niin kovin tyytyväinen.

Katsotaan nyt, kuinka moni jää lopulta henkiin, toivottavasti ainakin ne altakasteluruukuissa elävät. Jos muista on elossa yksilö tai pari, saatanpa testata näillä tänä vuonna vaikkapa hydrokasvatusta – sitten myöhemmin, kun olen ottanut aiheesta vähän lisää selvää.

chili_Kasvihormoni.fi-5

Koulinta vaihe vaiheelta

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *