Blogit
Kasvihormoni

Vielä vähän keltaista toukokuuta

lilja_Kasvihormoni.fi-1Viime syksyn meidän pihan uutuussipuleina laitoin maahan näitä keisarinpikarililjoja (Fritillaria imperialis). Keväällä kun ne alkoivat puskea ylös maasta olin kauhuissani, sillä olin jo ehtinyt kohmettaa talvella aivojeni muistilokeron ja olin aivan varma, että nyt maasta nousee joku jättirikka, joka on puskenut pihaan vähintään naapurista mutta olomuodosta päätellen pikemminkin ulkoavaruudesta.

Mutta ei, upean näyttävät keisarinpikarililjat sieltä nousivat yksi toisensa jälkeen ja viime viikon lämpöisten kelien myötä ne myös avasivat kukkansa. Pienistä lehdissä olevista koloista päätellen näistä liljoista on nauttinut minun lisäkseni sellainen pieni punainen liljakukkokin, joka kuuluu nirhata tavatessa. (Ei, kyseessä ei ole kanalintu vaan kovakuoriainen.)

lilja_Kasvihormoni.fi-2Syksyllä ajattelin, että näiden kuninkaallisten liljojen alla kukkii kerros oranssinkeltaisia tulppaaneja, mutta hups sentään, myyrien kausiruokinta on viime talvena mennyt ennemminkin pesueen nälänkarkoitukseen kuin minun esteettiseksi ilokseni. Keisarinpikarililjojen alla on kaikki kolme tulppaania, joten kaavailtu kahden kerroksen kukintaefekti ei aivan toteudu.

Ensi keväänä sitten, jos muistan lisätä sipuleita.

fritarillia_Kasvihormoni.fi-1Sen sijaan tulppaanien kukinta onnistuu muutaman metrin päässä, jossa pitkäikäiset Darwin-hybriditulppaanit nousevat jo neljättä kevättä. Olen huomaavinani, että oranssinkeltaiset kaunokaiset ovat jopa lisääntyneet.

tulppuja_kasvihormoni.fi-1Tässä vinkki sinulle, joka kaipaat pitkäikäisiä tulppaaneita, joita ei tarvitse aina lisätä: hanki Darwin-hybridejä. Niitä ei tarvitse lisätä maahan joka syksy. Voi olla, että lajin värit eivät ole ykkössuosikkeja (keltaisia, oranssinkirjavia ja punaisia), mutta jos niiden ympärille kehittelee toimivan kokonaisuuden, toukokuun kukkapenkin helppous on taattu.

Tulppaanit_tynnyrissa_Kasvihormoni.fi-3Ostin syksyllä myös mielenkiintoisia tulppaaneja, joista kaavailin leikkokukkia. Istutin ne paikkaan, josta raaskisin kerätä ne sisälle ja jossa oli tilaa, mikä tarkoitti syyskiireessä mansikkamaata.

Tänä keväänä olen uusinut hyötytarhaa, jolloin myös mansikkamaa on saanut siirtokäskyn uusien lavojen tieltä (vanhat hajosivat talvella). Luonnollisesti tulppaanitkin ovat saaneet siirron, mutta eivät maljakkoon sisälle, kuten syksyllä ajattelin, vaan pihalla oleviin puusaaveihin.

Aika kivoja, sanoisin.Tulppaanit_tynnyrissa_Kasvihormoni.fi-4

Yellow bulbs brighten the garden. Darwin hybrid tulips get up the ground every year where as many other bulbs need to be added annually.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

  1. vaaleanvihreaa

    En ole ikinä uskaltanut siirtää kukkivaa tulppua. Ja kukinnan jälkeen ne unohtaa. Nyt täytyy muistaa siirtää ne tietyt tulput, kun se onnistui noin hyvin.

    • Sini K.

      Juu, ne ei kovasti hätkähdä, joten antaa mennä vaan!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *