Blogit
Kasvihormoni

Sinin suosikit: täpläimikkä

imikka_kasvihormoni.fi-1Laikkulehtinen kevään kaunistaja avaa kukat toukokuussa ja houkuttelee kevätkohmeesta heränneitä kimalaisia puoleensa. Aurinkoisen päivän hurina ja pörinä muistuttaa siitä, miksi tämä kasvi on ihan ehdoton pihan multavassa, vähän varjoisassa ja kosteassa paikassa. Se tuo eloa ja iloa silloin, kun muut perennat vasta ojentelevat lehtiään.

Niinpä täpläimikkä kuuluu ehdottomasti suosikkikasveihini!

Kevatlampo_kasvihormoni.fi-4Hankin täpläimikän (muistelen, että kyseessä on valkotäpläimikkä, Pulmonaria saccharata) sen eläväisen lehdistön vuoksi. Kukkiin olen kiinnittänyt huomiota vasta sen jälkeen, kun kukka ensimmäisen kerran availi nuppunsa meidän penkissä. Yksittäiset kukat ovat pieniä, mutta koska niitä on paljon, syntyy kukinnasta yhtenäinen kukkapaljous. Ja kuinka mainio se onkaan!

Kukat ovat aluksi puhjetessaan punaisia. Kun niille kertyy ikää, ne muuttuvat vähitellen siniseksi. Niinpä imikkämätäs on toukokuussa pinkki säväyttäjä ja kukinnan loppuvaiheessa ennen juhannusta häivähdys sinistä. Ja tämäkös sopii meille, jossa eletään juuri noilla väreillä muiden lähikasvien tahdissa. Ihan kuin imikkä tietäisi, mitä siltä odotetaan.

imikka_kasvihormoni.fi-2Toukokuussa imikkä kukkii erilaisten sipulikasvien seassa. Kokonaisuus on ihanan raikas ja sopii kevätfiilikseen kuin pörriäinen noihin imikän pikkukukkiin, katso vaikka itse tarkemmin täältä parin vuoden takaisesta postauksesta. Lehdet pääsevät pääosaan sen jälkeen, kun sipulikukat lopettelevat, siihen asti pienet kukat täydentävät isoja kukkijoita kauniisti.

imikka_kasvihormoni.fi-3Yksi syistä, miksi pidän imikästä niin kovasti on se, että se viihtyy meillä. Jos joku tahtoo elää ja menestyä ihan omin nokkineen, minä ilahdun ja juhlin tilannetta! Kuitenkin täpläimikkä on siinä mielessä helppo viihtymisessään, että sen kasvua on helppo rajoittaa: juuristo on melko tiivis paakku ja kasvaa melko pinnassa, joten liiaksi levinneet yksilöt on helppo kuopaista pois.

Imikän kasvumätäs kasvaa tiiviisti ja pitää jopa kortteen kasvun kurissa. Siinä on toinen juhlan paikka! Viime syksynä poistin arviolta puolet neliön kokoisen mättään kasveista, eikä poistaminen näkynyt mielestäni mitenkään lopputuloksessa. Siinä kasvoi selkeästi kaksi yhden hinnalla ja kaverille kans, osan kärräsin jopa kompostiin.

imikka_kasvihormoni.fi-2

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

 1. Tarja

  Täpläimikkä on tuttu, sitä on meilläkin. Pidän siitä, en niinkään kukkien, vaan pilkulllisten lehtien takia.

  • Sini K.

   Lehdistö on näyttävä ja tuo vaihtelua varjoisaan kohtaan. Minäkin pidän siitä!

 2. Puutarhamyyrä

  Tuota valkotäpläimikkää olen ihaillut puutarhablogeissa. Se on niin jännä täplikkäine lehtineen ja väriä vaihtavine kukkineen. Jospa ensi kesänä saisin sen vihdoin hankituksi omaankin puutarhaani:)

  • Sini K.

   Suosittelen, tämä on mukava!

 3. Pioni

  Minäkin ostin imikkää pari kesää sitten juuri lehtien takia, nyt odotellaan että se leviää:)

  • Sini K.

   Meillä tuuheutumiseen ei mennyt kauaa, leviäminen tapahtuu sen jälkeen nopeiten jakamalla kasvustoja. Hyvä siitä kuitenkin tulee!

 4. Sinin suosikit: kirjopikarililja – Kasvihormoni

  […] Kuunlilja Täpläimikkä Tulppaanit Pikkusydän Posliinihyasintti […]

 5. Sinin suosikit: hiirenporras – Kasvihormoni

  […] Harjaneilikka Kirjopikarililja Kuunlilja Täpläimikkä Tulppaanit Pikkusydän […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *