Blogit
Kasvihormoni

Valkoista etelärinteessä

Etelärinne_Kasvihormoni.fi-5Etelärinne on muuttunut valkoiseksi vaikka laskettelukelit ovat vielä (toivottavasti) kaukana. Syynä ovat valkoisiksi matoiksi levittäytyvät lehtosalviat ja niiden alapuolta valloittavat helminukkajäkkärät, joiden pyöreäpalloiset kukat avautuvat vähitellen.

Etelärinne_Kasvihormoni.fi-3Sateettomina päivinä valkoiset lehtosalviat ovat olleet täynnä kimalaisia. Surina kuuluu etäälle, sillä parikymmentä yhtä aikaa ilmassa olevaa kimalaista värisyttää ilmaa korvin kuultavasti. En siis ole ainoa, joka pitää tästä topakasti kasvavasta valkoisesta lehtosalviasta. Sille etelärinteen lähes mullaton reunus on hyvä kasvupaikka: se on vaatimaton ravinteiden puolesta mutta mikroilmastollisesti lämmin ja usein aurinkoinen reuna. Vieressä samanmoisissa olosuhteissa menestyy hehkuvanvioletti verikurjenpolvi.
Etelärinne_Kasvihormoni.fi-7Kuten kaikki muukin tänä kesänä, myös helminukkajäkkärän kukkaan tulo on ollut hidasta. Sinällään se ei haittaa, sillä kasvin lehdistökin on kaunis, erityisesti tässä penkissä, missä sitä komppaavat useat eri muotoiset lehdet: valkoreunainen kuunlilja (joita on myös etupihan ruukkuistutuksissa), kellertävälehtiset syyshortensiat, ilmavat saniaiset ja maata pitkin luikertavat maahumalat pienine, tummine lehtipyörylöineen.

Helminukkajäkkärä on kova leviämään: sain sitä alun perin pari pientä purkillista ja nyt se on levittäytynyt ehkä neliön alalle. Paikka on sille mieluisa, sillä rinne kuivahtaa herkästi myös tällaisena kosteanpuoleisena kesänä. Jos se leviää liikaa, sen kun repii reunoilta pois, harvennusosan voi vaikka kuivata kuivakukaksi tai kieputtaa ovikranssiksi.Etelärinne_Kasvihormoni.fi-1Laitoin viime kesänä rinteen alaosaan muutaman tädykkeen juurakon, jotka eivät kylläkään osoittaneet juurikaan elon merkkejä kuivan kesän aikana. Tänä kesänä ne ovat kuitenkin kaikki pinkaisseet pystyyn ja huojuvat nyt muiden vieressä. Muistelen näiden olevan tähkätädykkeitä, joiden piti kyllä mielestäni olla punasävyisiä (sillä sinistä meillä on vain talon pohjoispuolella), mutta mielestäni ne ovat kauniita näinkin. Niiden kauneus piilee porkkanamaisissa kukinnoissa, oikeastaan ne ovat kuin minikokoisia lupiineja. Mutta ne eivät ole punaisia :).

Koska tähkätädykkeiden kasvutapa on pysty, pitää vielä istuttaa niiden etupuolelle jotain pehmeämpimuotoista kasvia, jotta rinteen etureuna ei näytä erikoisesti muotoillulta muurilta – nykyiset sulkaneilikat eivät ole oikein ajaneet asiaa, sillä ne ovat liian matalia. Onko ehdotuksia?

Tädyke viihtyy aurinkoisessa ja ohutmultaisessa paikassa, joka saisi olla hikevä. Korkeutta tädykkeelle tulee puolisen metriä.
Tädyke viihtyy aurinkoisessa ja ohutmultaisessa paikassa tai jopa kivikossa. Toisaalta se ei pahastu syvämultaisesta kukkapenkistäkään. Korkeutta tädykkeelle tulee puolisen metriä.

Etelärinne_Kasvihormoni.fi-6

South side has turned white. Despite the cool weather the whiteness is not yet snow but the flowers of the beauties growing there. The white blooming Salvia just keeps on going (bumblebees love it) and Anaphalis margaritcea is about to continue its whiteness. But what is that blue on the wrong side of the building? It is Veronica spicata that was supposed to be red – but turned out to be regular blue one. Shall I keep it there?
Etelärinne_Kasvihormoni.fi-4

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *