Blogit
Kasvihormoni

Kutkuttavan kaunis välipenkki

valipenkki_alkukesa_Kasvihormoni.fi-5

Arvaa, mitä odotan nyt eniten? No just tätä, tulppaaniaikaa.

Syykin on yksinkertainen: tämä tulppaanimeri näkyy meille nyt terassin muurin purkamisen jälkeen esteettä makkariin. (Missasitko terassimuutoksen? Se löytyy täältä.) Voiko olla parempaa kuin aukeavan verhon takaa pilkistävä maisema, jossa aamun aloittaa raikas punaisensävyinen matto, sarastava taivas ja kukkivat hedelmäpuut.

Aijai mikä kesän kaipuu iskikään tälle puolelle ruutua, vielä on kuitenkin maltettava odottaa!

valipenkki

Tämänkertainen pihan kukkapenkki löytyy rajaamasta pihan eteläreunaa ja nurmikenttää toisistaan. Se on toinen niistä pihan ekan kesän puuhista, johin pääsin purkamaan kuopsutusintoani (ekan kesän ajan penkki oli lähinnä kasvimaana, kuva löytyy tästä postauksesta). Penkin pohjamaa on hyvin hiekkapitoinen ja laidoilta löytyy vain kymmenisen senttiä hyvää multaa, keskelle olen sen sijaan kaivanut melkoiset montut pionille ja varsituijille sekä omenapuulle. Eripaksuiset kasvualustakohdat on istutettu erilaisiin ravinnevaatimuksiin sopeutuneilla kasveilla.

Kevät ja alkukesä

valipenkin_kevat_Kasvihormoni.fi-5

Penkki aloittaa varhaiskeväänsä hissukseen, ensimmäisenä lehtiään oikovat vihreinä talvehtivat harjaneilikat (jotka pidän leikkaamalla monivuotisina) ja jouluruusu. Alku on odotusta täynnä ja katseita kohti kesäkuun taitetta, sillä silloin lävähtää.

valipenkki_alkukesa_Kasvihormoni.fi-3valipenkin_kevat_Kasvihormoni.fi-6

valipenkki_omppukukat_kasvihormoni.fi-2 Valipenkki_alkukesa_Kasvihormoni.fi-7-2

Tulppaaneja on ainakin neljää eri lajia ja ne kukkivat yksi toisensa perään. Kukinta-aika venyy pitkäksi ja se ohittaa omppupuun kukinnan kummastakin päästä.

Lisäkuvia tulppaaneista löytyy viime kesän postauksista: punaisimmillaan penkki on tässä postauksessa, violettia sävyä löytyy taas täältä. Viime kesänä keräsin juhannuskukkakimpun viimeisistä tummista tulppaaneista (niistä täällä), mutta kesä 2015 nyt oli kaikin puolin poikkeuksellinen enkä usko tai toivo ilmiön toistuvan. Brr sitä viileyttä.

Päätin kuitenkin varmistaa, että kukinta ei ainakaan hiivu, ja laitoin maan poveen syksyllä ison satsin uusiakin sipuleita. Ja siis ne ovat nyt niitä, joita odotan kaikkein eniten, enemmän kuin seuraavaa lomaa!

Kesä

valipenkki_keskikesa_Kasvihormoni.fi-9

Tulppaanien jälkeen penkissä on pari valkoista pionia (muistaakseni ’Festiva maxima’), mutta niitä enemmän odotan, että penkin pyhä nelikko aloittaa kukinnan.

Koko penkki on oikeastaan perustettu näitä neljää varten, sillä nappasin muuttokapsäkkiimme edellisen pihamme parhaimmiston. Pistin nelikon tähän ohutmultaiseen penkkiin, minkä siemeninä, minkä taimina, jossa ne viihtyvät hyvin yhdessä. Tässä kasvaa siis monivuotista lehtosalviaa, yksivuotisia unikoita sekä kaksivuotisia harjaneilikoita ja sormustinkukkia. Helppoja kuin mitkä, kunhan muistaa pistää tummanpuhuvia pioniunikoita joka vuosi ostopussista lisää: oman kasvatuksen siemenistä tuppaa tulemaan jos vaikka minkä värisiä jälkeläisiä, ovat nimittäin innokkaita risteytymään ties vaikka minkäväristen puolisoiden kanssa. Muut kyllä siementävät itse itsensä uudelleen ja pysyvät runsaina ja loistokkaina.

valipenkki_salvia_harjaneilikka_kasvihormoni.fi-1 valipenkki_keskikesa_Kasvihormoni.fi-4 valipenkki_kesa_kasvihormoni.fi

Loppukesä

varililjat_Kasvihormoni.fi-1

Punaruskea ’Toscana’-lilja aloittaa heinäkuussa ja muuttaa penkin ruskeasävyiseksi punaiseksi, saman sävyiseksi meidän punaisten pellitysten ja taustalla kasvavan kirsikkapuun marjojen kanssa. Samaan aikaan edelliset kukkijat hiipuvat (onneksi) ja siniseen taittava violetti on pelkkä muisto. Hyvä niin, sillä elokuu tuo kesän väreihin muutenkin täyteläisyyttä ja murretut sävyt sopivat siihen erinomaisesti, ihan niin kuin pimenevät illat ja pihavalotkin.valipenkki_syksy_Kasvihormoni.fi-1valipenkki_syksy_Kasvihormoni.fi-2

Syksy ja talvi

valipenkki_varsituijat_Kasvihormoni.fi-2

Lopulta koittaa ensimmäisten pakkasten hetki, minkä jälkeen pallopäisiksi leikatut varrelliset tuijat edustavat yksin penkin parhaimmistoa. Ne ovat vielä kovin läpinäkyviä ja hakevat vielä muotoaan, mutta odotapa pari vuotta, kyllä ne siitä tuuheutuvat ja pyöristyvät. Pitkämielisyyttä kuitenkin tarvitaan, sillä talvi hidastaa muodon löytymistä. Onneksi lumi muotoilee odotellessa ympäristöä juuri niin kuin haluaa ja kaunistaa sen ripsuiseksi.

valot_talvi_Kasvihormoni.fi-1

Katso koko kaupunkipihan tarina:

1. Meidän pihan suunnittelu

2. Takapihan kirsikkapenkki

3. Etelärinne eli itsepetosrinne

4. Pomppuympyrän istutukset

5. Takapihaa jakava välipenkki

6. Pohjoispuolen havualue

7. Yläpihan väriläiskä

8. Keittiötarha

9. Kasvihuone

10. Takapihan totaaliremppa

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (11)

  1. Kohta on keittiötarhan kevät – Meillä Kotona -blogit

    […] 5. Takapihaa jakava välipenkki […]

  2. Aurinkoa ja kukkapenkkien keväthuoltoa – Meillä Kotona -blogit

    […] ilman suojaa. Ihan jokaiseen penkkiin ei lehtiä riittänyt peitoksi ja olen huomaavinani ainakin välipenkissä kuolleita kasveja (esim. jouluruusut). Tarkemmat pakkastuhot paljastunevat tässä seuraavan […]

  3. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Meillä Kotona -blogit

    […] Takapihaa jakava välipenkki […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *