Blogit
Kasvihormoni

Vähän punaisia marjoja

orapihlaja_kasvihormoni-fi-17Olen odotellut, milloin ovelta alkaa kuulua rapina. Tein oveen kranssin orapihlajan marjoista ja kranssimarjat ovat perinteisesti kiinnostaneet lintuja. Tähän asti meillä on ollut käytössä vain feikkimarjoja, sellaisia styrox-täytteisiä koristeita, ja nekin ovat hävinneet (osittain) linnuille. Toistaiseksi tämä kranssi on saanut olla vielä rauhassa, saa nähdä, milloin ensimmäinen nokka nappaa herkkuja apajilta.  orapihlaja_kasvihormoni-fi-4  orapihlaja_kasvihormoni-fi-2Orapihlajan marjat ovat kiinni pohjukoissaan kohtalaisen tiukasti ja marjojen kuori on melko kova. Se tarkoittaa, että ne eivät varise heti lattialle, kun oksia käsittelee, eivätkä marjat ole välittömästi rikki ja liiskassa. Varmuuden vuoksi käytin saksia lehtien irrottamiseen, sillä perinteisesti tämä töppösormi repii saunavihdan tykötarpeet irti liian voimalla ja samalla häviää oksista hienoja kiemuroita. Sitä paitsi ne tappavan terävät piikit voi naksaista samalla irti, kun sakset on kädessä, niin selviää muutamaa naarmua vähemmällä.

orapihlaja_kasvihormoni-fi-1Kranssin valmistustekniikka oli superyksinkertainen: varastossa oli pajunkissoista viritetty kranssi, josta leikkasin kehnon näköiset kissat pois ja pujottelin vänkyrät oksat kranssin oksien ja kranssia ympäröivän metallilangan sekaan. Aikaa taisi mennä alle kymmenen minuuttia, joten kranssipohjien säilöminen ja uudelleenkäyttö on vaivan arvoista.

orapihlaja_kasvihormoni-fi-12Orapihlajan marjoja löytyy useimmiten vain oksista, joita ei ole leikattu, joten vaikka pihalla olisi orapihlaja-aita, niissä on harvemmin marjoja. Minulla oli käytettävissäni pensas, joka on kasvanut vapaasti viitisen vuotta ja on aivan punaisenaan marjoja, joten muutamasta mukaan naksaistusta oksasta sai kranssin marjojen lisäksi asetelmia myös sisälle. Pikkupullojen kokonaisuuteen laitoin marjaoksien lisäksi purppuraisia keijunkukan lehtiä (jotka oli säilyneet hyvänä edellisestä asetelmasta) sekä hain pinkkiä malvaa. Taas valmistus oli nopeaa, tähän ei mennyt kuin pari minuuttia. Asetelmasta tuli kovin syksyinen, kun vihreä puuttuu kokonaan, mutta ah niin nautittavan raikas.

orapihlaja_kasvihormoni-fi-13

Oksista riitti helposti myös eteisen kehyksen koristeeksi. Näky on ehkä hieman perinteisen jouluinen, mutta kokonaisuutenaan nämä erilaiset asetelmat toimivat ilman, että korvamato soittaa koko päivää tipetappia. Ihan siihen en olisi vielä valmis.

orapihlaja_kasvihormoni-fi-15      orapihlaja_kasvihormoni-fi-14

Oikein ihanaa viikonloppua kaikille!

orapihlaja_kasvihormoni-fi-3

These fall decorations look a bit like Christmas would be coming but luckily, that is still three months ahead.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

 1. Kati / 100% outdoor

  Nyt ehkä himpun harmittaa, että leikkaan meidän orapihlaja-aidan 3-4 kertaa kesässä. Ei siinä ole kuin muutama hassu marja, kun pari viikkoa sitten sen kynin taas. Pitää metsästää jostain. Mulla ei ole pihlajaakaan. Sekin pitää hankkia 😀

  Sun kranssi ja sun maljakkoasetelma ovat tosi kivat!

  • Sini K.

   Kiitos kehuista!

   Sä olet kyllä toosi ahkera leikkaaja. Teillä täytyy olla ryhdikäs aita tuolla leikkausmäärällä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *