Blogit
Kasvihormoni

Uunibroileri ja parsarisottoa kevään kunniaksi

Meidän lähikauppaan oli ilmestynyt uusia, tehotuottamattomia kokonaisia broilereita. Jäin pohtimaan, mitä tuo tehotuottamattomuus mahtaakaan tarkoittaa, mutta ainakin se kuulostaa paremmalta kuin tehotuotettu broileri. Mielikuvissani broilerit ovat saaneet käyskennellä meidän kesäisellä pihalla mutta epäilenpä, että totuus on jotain muuta. Lopputulos ylikypsänä uunibroilerina oli kuitenkin toimiva.

Uunibroileri_kasvihormoni.fi 1

Kypsä broileri on helppo käyttää monen eri ruoan sekaan ja nyt kevään kunniaksi sijoitin broilerini parsarisoton kylkeen. Tämä mahtava parsarisotto on yksi suosikkiruokiani, jota saa popsia mielin määrin seuraavan parin kuukauden ajan, jos siltä tuntuu. Parsakausi alkaa nimittäin olla täällä, jipii!

Parsarisotto_Kasvihormoni.fi

Uunibroileri

  • kokonainen broileri
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2-3 tl suolaa
  • kokonainen ruukkutimjami tai 2-3 oksaa vahvakasvuista tuoretimjamia tai 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl glögimaustetta
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • (1/2 tl chiliä)
  • 1 appelsiinin puristettu mehu
  • 1-2 sipulia siivutettuna

Parsarisotto

  • 400 g tuoretta parsaa
  • 5 salottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl risottoriisiä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 maustemitallinen kurkumaa
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 8 dl kanalientä tai vettä ja ruususuolaa
  • 2 dl valkoviiniä tai omenamehua
  • 150 g hapankermaa (esim. ranskankermaa)
  • 2 tl sitruunan kuorta
  • 50 g Pecorino-juustoa

Valmistus

  1. Marinoi broilerin rintaleikkeet: sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero seos broileriin. Purista mehu appelsiinista ja lisää se sipulisiivujen kanssa uuniastian pohjalle. Aseta broileri tälle pedille ja peitä tiukasti foliolla ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
  2. Säädä uuni 150 asteeseen ja nosta broileri folioineen kypsymään pariksi tunniksi tai hauduta se ylikypsäksi nelisen tuntia.
  3. Kuori puoli tuntia ennen broilerin valmistumista parsat ja leikkaa ne 3-4 sentin paloiksi. Hienonna myös salottisipulit ja valkosipulit.
  4. Kurkkaa broileriastiaan folion alle: ota liemi risottoa varten talteen. Laita folio takaisin broilerin päälle ja katkaise uunista virta. Nosta broileri vielä takaisin uuniin, mikäli se ei ole ollut siellä kahta tuntia.
  5. Kuumenna laakea paistokasari hellalla. Lisää siihen loraus oliiviöljyä, mausteet sekä esikäsitellyt kasvikset. Kuullota keskilämmöllä viitisen minuuttia ja kaada eri kippoon folion alle talteen.
  6. Lisää pannulle oliiviöljyä ja kuullota risottoriisit siinä parin minuutin ajan.
  7. Kun riisit ovat läpikuultavia, lisää pannulle parin desin erissä kiehuvan kuumaa kanalientä (tai suolattua vettä). Kun neste on imeytynyt, lisää uutta nestettä, viini tai omenamehu viimeisenä. Sekoita riisiä kypsennyksen aikana saadaksesi tärkkelyksen irtoamaan riisistä. Anna riisien lopulta hautua kypsiksi niiden keitto-ohjeen ajan mukaisesti (yhteensä noin 15 minuuttia).
  8. Lisää kypsien riisien sekaan hapankerma, raastettu sitruunan kuori ja aiemmin kuullottamasi kasvikset. Sekoita tasaiseksi.
  9. Raasta valmiin risoton päälle Pecorino-juusto ja nostele uunibroilerin paloja risoton reunalle.
  10. Tarjoile vihreän salaatin kera.
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *