Blogit
Kasvihormoni

Talven viherkasvihankintoja

viherkasvit_kasvihormoni.fi-1Tässä ovat talviset kaverini. Kävin pyörimässä paitsi siemenostoksilla, myös hakemassa uutta elämää valostuviin päiviin. Talvetettavat kasvit näyttävät (taas) selviävän pimeästä kaudesta, mutta eiväthän ne ole mitään kaunokaisia kärsittyään valon puutteesta muutaman viime kuukauden aikana. Siksi hehkeä ja vehreä uusi kasvukimara auttaa kevättalvea käyntiin. viherkasvit_kasvihormoni.fi-4Olen haaveillut unelman (Aspargus plumosus) hankkimisesta useita vuosia. Mummoni, armoitettu viherpeukalo, kasvatti valtavaa parsaa, jonka hän oli saanut jakopalana tai pistokkaana. Tietysti.

Koska ajatukseni viherkasvien kasvatuksesta on ollut mummoni perua, en ole osannut ostaa sisäkasveja. Mutta jotenkin sitä huomaa kasvaneensa aikuiseksi ja samalla havahduin siihen, että näinhän tätä tänä päivänä hommat hoidetaan: mennään kauppaan ja otetaan kasvi mukaan, ihan niin kuin kesäaikaankin. Pistokkaan ei tarvitse olla alkuperältään Tarja-tädiltä tai vielä tunteikkaammin evakkoretken Karjalast tuonnainen, ihan riittää, kun sanoo kassan kohdalla päivää ja saa kasvin ruukkuineen mukaan.viherkasvit_kasvihormoni.fi-3Katso nyt, kuinka viehättävä unelman lehdistö on! Sen kauneusarvoa lisää se, että lehdet kaartuvat kuin taivaan kansi ruukun ylle. Parsapilven reunat tuovat mieleen kiinalaisen puutarhan horisontaalisen vaakaviivan, joka piirtyy kepeästi kapeina mutta jäykkinä kohoavien varsien ylle. Hennon hempukkaa ja unelman pitsistä koko olemus!

Minun hoidossani unelma tuskin menestyy yhtä hyvin kuin mummollani, jolla oli tarjota sille yläkerrasta viileä talvihuone, meillä on sellainen raa’an puoleinen lattialämmön tasaama kuiva sisäilma. Olen kuitenkin ihastunut parsaani siinä määrin, että olen käynyt supsuttelemassa sen lehdistöä päivittäin. Toivottavasti en unohda tointa ennen kesää, niin unelman kukoistus on mahdollinen myös meillä.

viherkasvit_kasvihormoni.fi-5Toinen valintani on kultapalmu (Dypsis lutescens), joka on nyt ostohetkellä söpö pöytäkasvi mutta josta haaveilen kasvattavani isoa kilpailijaa meidän suurelle limoviikunalle. Sen pitäisi selvitä sisäilmassa, mutta ajattelin testata kasvua kesällä meidän lasiterassilla. Ruukun saan toivottavasti vaihtaa vuosien varrella tuosta kymmensenttisestä useita kertoja aina yhä suuremmaksi.

viherkasvit_kasvihormoni.fi-2
Unelma hentoine lehtineen, kultapalmu ylöspäin suuntautuvana lehtipaljoutena ja pieniä kolikkopalloja kasvavat muorinkukan rennot varret olohuoneen varapöydän somistuksena. Meillä kotona, Kasvihormonissa.

Meinasin testata kasvien istuttamista puolihydroon noihin harmaisiin ruukkuihin, vinkin sain Pauliinalta. Saattaisivat selvitä paremmin hoidossani! Nyt pitäisi vaan etsiä, kuka myy hydrosoraa ja vedenpinnan mittarit, että pääsisin varsinaiseen istutuspuuhaan, siihen saakka toivon näiden selviävän ostoruukuissaan ja haaveilen siitä, että kasteluintoni pysyy alun kaltaisesti kunnossa. En nimittäin osaa kastella kasvejani – en sisällä enkä ulkona, aina se vaan unohtuu.viherkasvit_kasvihormoni.fi-6

In Winter, I grave for new green growth. Luckily, that can be found in a flower shop and brought easily home. Should the plants survive in their new habitat with us, they will furnish the terrace during Summer. Place your bets: will they manage the season indoors?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (11)

 1. Varpuslintu / viikarivartti.blogspot.fi

  Oi, ihanat hankinnat! Ja tosi miellyttävät kuvat myös. Valoisat, yksinkertaiset ja värikylläiset. <3 Itsekin tuppaan jumittamaan siinä ajatuksessa, että huonekasvit "kuuluu" hankkia pistokkaina tuttavilta (ja niin suurin osa kasveistani onkin), mutta ostan nykyään myös silloin tällöin uusia kasveja kaupasta. Pistokkaissa ja muissa tutuilta saaduissa pikku taimissa on kyllä se mukava puoli verrattuna vihermyymälöistä hankittuihin, että niiden kasvua saa seurata alusta alkaen – kun taas kaupan taimet ovat usein jo aika suuria, ja monet kasvit myydään ihan täysikasvuisina ja kukkivina, mistä yleensä alkaakin sitten alamäki. 😀

  • Liisa

   Minä olen juuri sellainen, jolle kasveissakin on tärkeää tarina. Se mistä tai keneltä ne on saatu jne. Nyt olisi tarve jollekin isolle viherkasville eli pitäisi opetella myös kävelemään kauppaan ja ostamaan 😀 Mutta kiitos vinkistä, mä alan myös etsiä mistä meilläpäin saisi hydrosoraa. Mielenkiintoinen asia kaiken kaikkiaan!

  • Sini K.

   Liisa, nuo kasvien tarinat ovat minullekin tärkeitä. Olen iloinen siitä Turkin matkalta tuodusta salamatkustajasta, joka on kukoistanut niin ruukussa kuin pihassakin, anopilta saadusta metrisestä limoviikunasta, joka hipoo taas kattoa ja anopinkielestä, jonka sain synttärilahjaksi kymmenen vuotta sitten täyttäessäni pyöreitä vuosia. Toisaalta menetyksissä harmittaa hirmuisesti mummon antamat useat viherkasvit, jotka eivät ole kestäneet muuttoja ja väliaikaismajoituksien heikkoja hoitoja. Ja toiselta mummolta saatu jukkapalmu, joka unohtui liian kovaan pakkaseen pihalle. Oi voi. Ne muut, itse kaupasta hankitut menetykset eivät ole niin jääneet mieleen, oikeastaan en pysty palauttamaan niistä yhtään mieleen.

  • Sini K.

   Pistokkaat ovat kiva, jos sellaisia sattuu saamaan. Mutta jos on etsinyt haluamaansa kasvia jo useamman vuoden, voi olla, että pitää kyetä taipumaan ostoksille. Ja kasvatuksen ilo on se syy, miksi valitsin kultapalmusta pienimmän tarjolla olleen version – on kiva nähdä, miten se (hengissä pysyessään) kasvaa parimetriseksi jätiksi.

 2. Puutarhamyyrä

  Viherkasvit raikastavat huoneilmaa ja tuovat vehreyden sisälle puutarhan nukkuessa talviunta:)

  • Sini K.

   Näin tekevät! Ja tuota kultapalmua kehuttiin erityisesti ilmanraikastimena. Katsotaan vaikutusta sitten, kun se kasvaa isommaksi.

 3. Pauliina

  Kiva postaus ja hauska, että innostuit puolihydrosta. Sulla tarvikkeiden hankinta lienee helpointa koko valtakunnassa 😉 Muistaakseni asut Jyväskylässä tai jossain siellä suunnalla – tai sitten olen vain kuvitellut sinut niille main… Viherlandiasta saat kaiken, elleivät tarvikkeet juuri nyt ole loppu. Pitävät niitä yleensä valikoimissa. Minulla on tapana kerran tai pari kertaa vuodessa matkustaa sinne ihan vain fiilistelemään 🙂 ja ainahan sitä mukaankin tarttuu yhtä ja toista (vuoden lannoitteet ainakin). Toivotaan että pääset alkuun 🙂

  • Sini K.

   No sinne Viherlandiaan olen huomenna suuntaamassa, meiltä ei ole paikalle kuin pieni luikaus. Jos osaisin ostaa oikeat tarvikkeet! Kerrankin on maan keskellä asumisesta hyötyä.

 4. Oravankesäpesän Kati

  Heh. Nuo ihan samat kasvit löytyvät nykyään Oravanpesästäkin. Unelman ostin ennen joulua, muorinkukan muutama viikko sitten ja tänään sain töistä napattua itselleni tuon palmunkin. 🙂 Kätevästi tässä tuli samalla sen nimikin selville.

  • Sini K.

   Me taidetaan olla trendien huipulla ratsastajia!

 5. Viherkasvit hydrosorassa – Kasvihormoni

  […] kuussa hankkimani viherkasvit siirtyivät ostoruukkua isompaan kasvutilaan. Tällä kertaa en istuttanut kasveja multaan, vaan […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *