Blogit
Kasvihormoni

Toukokuun puolivälissä vuonna 2017

toukotyot_Kasvihormoni.fi-7Aivan ihanaa ja kukkaisaa alkanutta viikkoa! Meidän terassilla on maljallinen syreenien oksia nuput pullollaan, värikkäänä kaverinaan on kimpullinen neilikoita. Kauneus sen kun kestää päivästä toiseen, kun koillispuhuri on varmistanut, että tänä keväänä ei kiirehditä.

toukokukkia_Kasvihormoni.fi-1Etupihan kesäkukat olisivat valmiina istutukseen (jonka tein vertailun vuoksi viime vuonna jo 10.5.), mutta koska ei voi tietää, milloin tulee seuraava lumituisku, ne saavat vahvistua lasituksen suojassa. Onneksi on lämmin edes jossain!

Mutta ei se koko kevät toki ole terassin suojassa, on se kevät saapunut myös lasien ulkopuolelle!toukotyot_Kasvihormoni.fi-2Ensimmäiset vihreät ovat nimittäin nousseet näkyville myös meidän kolmosvyöhykkeellä. Nurmea voi hyvällä omallatunnolla kutsua jo vihertäväksi, vaikka ei sitä tarvitse varmasti leikata vielä hetkeen. Mutta ihan oikeasti se vihertää, minkä seurauksena uskalsin poistaa myös hedelmäpuilta pupunsuojat.

Meidän naapurustossa on käynyt joskus niin, että jänöt ovat käyneet kaluamassa paremman maun toivossa omenapuun kuorta lumien sulettua ja ennen kuin ruokaa on löytynyt luonnosta riittävästi. Kääks sille!

toukokukkia_Kasvihormoni.fi-2Vihreiden seassa on myös neljään otteeseen jakautuneet krookusläikät. Ne alkavat olla jo aika muhkeita pehkoja – yksittäiset krookuksen kukat ovat melko vaatimattomia, mutta nämä pikkupompulat hohtavat näkyvillä kuin violetit jalkapallot ikään. Mutta että näin hehkeinä toukokuussa, tätä on kyllä harvoin tarjolla!

toukotyot_Kasvihormoni.fi-8Toinen toukokuun alun lempparini on kermankeltaisena hehkuva suikeroesikko, jonka tarinasta olen kertonut täällä ja jota kuvailin useampaan otteeseen viime keväänä (esim. vappuna täällä).

Tänä vuonna se sai pitää lakastuneet lehdet suojanaan ihan tähän viikkoon saakka ja koska kukat olivat työntyneet niistä läpi, peittelin kalvakanhohtavat ja ränsistyneet viime vuoden lehdet uudella kompostimullalla. Kevätsiivous tuli tehtyä pikavauhdilla ilman haravaa tai saksia – ja samalla annettua kasveille reilu annos lisävoimaa.

toukotyot_Kasvihormoni.fi-5Vuosi sitten kirjoittelin toukokuun puolivälissä, että on ”Se aika vuodesta”. No niin on nytkin, mutta tulppaanit tietävät myös sen, että näin kylmällä ei pahemmin kannata nostaa nuppuja palellutettavaksi. Tulkoon se hetki myöhemmin, sitten, kun pihalle uskaltaa mennä T-paidalla ja ilman kaulahuivia.

Ai mikä aika tai hetki? No tulppaanien loiston vuoro, tietenkin!

toukotyot_Kasvihormoni.fi-3Pihalla olen aloittanut tässä kevään viileydessä myös keittiötarhan uudistusprojektin (jossa on menossa vielä se kaikkein rumin työvaihe), minkä seurauksena leikkokukiksi istutetut tulppaaninsipulit saivat siirron mansikkamaalta tynnyriin. Keittiötarhaprojekti tuskin valmistuu ihan hetkeen, joten jos oikein tulee tunkua tähän tynnyrin superkasvatusalustaan (hevosenlantaa, hiekkaa, savea ja kompostimultaa), niin saatan jopa ehtiä siirtämään ne kesäkuun puolella vielä takaisin uuteenkin kasvimaan kulmaan.

Mutta sinne saakka ei olla vielä ehditty ja näillä epävarmoilla keleillä en oikein tiedä, onko edes kiire. Jos sitä kasvimaankin laittaisi kuntoon juhannukseksi, josko silloin saisi pistettyä multaan muutaman perunan ja tarvittavat salaatit. Nyt mennään näillä pikkusipuleilla ja esikoilla – sekä sillä kasvatuslaatikolla, jonka laitoin terassin suojaan tuomaan tuoretta kevätpöytään.

toukokukkia_Kasvihormoni.fi-3

It’s been so cold that even Spring seems to be at least two weeks late. Maybe Hell froze over and some cold weather spilled over to Finland?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *