Blogit
Kasvihormoni

Tavoitteena tanakat ja tuuheat kasvit

Latvominen_kasvihormoni.fi 3

Instagrammissa ja Facebookissa käyvät seuraajani ovat varmaan huomanneet, että tomaatin taimeni ovat kasvaneet roimasti (näissä kuvissa on leijonankitaa, ei tomaattia). Joku kommentoi kateellisena, että hänen tomaatintaimensa olivat vasta muutaman sentin pituisia ja ihaili minun hujoppejani. Ehkä ei kuitenkaan kannattaisi, sillä pituus ei ole yksinomaan hyvä asia. Laatu on avainasemassa ja anorektikkomaiset mallinhujopit eivät menesty kasvimaailmassa, ne jääkööt muotisivujen kaunistukseksi. Tanakka ja tuuhea kuvavat paremmin sitä, mitä pihassa kaivataan. Ja nyt en puhu puupäätarhurin varresta tai muistakaan kehon ominaisuuksista vaan kasveista.

latvominen_kasvihormoni.fi
Ylärivissä leijonankita ennen ja jälkeen latvomisen. Alarivissa puupäätarhuri napsaisee pehmeävartisen latvan poikki ja heittää latvat kompostiläjään.

Latvominen on se tapa, millä kasvia tuuheutetaan. Ensimmäistä kertaa latvomista tehdessä voi tuntua hurjalta, että ihan oikeasti siitä vaan laitetaan latva niks naks poikki, mutta näin se homma menee. Tosin minulle se apua onko pakko -tunne tuli vasta parin ensimmäisen kasvatusvuoden jälkeen, sillä ihan alussa sitä vaan noudatti kirjaimellisesti kaikkia saamiaan ohjeita, ymmärrys kehittyi vasta kokemuksen myötä. Mutta kokemus sanoo, että latvomista on hyvä tehdä jopa useampaan otteeseen kasvukauden aikana, niin yhdestä kasvista saa yksivartisen sijaan neljä- tai kahdeksanlatvaisen puskan.

Latvominen_kasvihormoni.fi 2
Sakset, veitsi tai sopivan pituinen kynsi katkaisee latvan helposti. Kuvassa peukun kynnen alla näkyvät tulevat uudet latvat, jotka kasvavat kohisten tuon olemassaolevan latvan katkaisun jälkeen. Yhdestä tulee kaksi!

Sitä paitsi latvomalla voi tehdä jopa uusia taimia, mikäli latvottava kasvi on ehtinyt tarpeeksi (eli liian) pitkäksi, sillä hyvin monet latvat juurtuvat, mikäli tökkää ne katkaisun jälkeen kosteaan multaan. Tänä keväänä olen saanut talvehtineesta punavaulastani jo kuusi uutta kasvia, samoin pelargoni on monistanut itsensä useaan otteeseen.

Ai niin, se tanakoittaminen. Sitä varten pitää sitten lisätä valoa ja vähentää lämpötilaa. Onneksi kevät hoitaa sen puolen ihan itse, kunhan jaksaa kantaa kasvit aina päiväksi pihalle – ja kunhan siellä ei ole liian kylmä. Meillä on ollut öisin vielä pakkasta, joten silloin kasvien on ehdottomasti oltava sisällä.

Latvominen_kasvihormoni.fi 1The weekend task: pinching the tops. The best way to get bushy plants. Just do it!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *