Blogit
Kasvihormoni

Taimipolte sentään!

Taimipolte_Kasvihormoni.fi-1
Tappava tulisuus ja hiipivä kuolema sentään! ’Sunbow purple’ tsinniat ovat saaneet itselleen taimipoltteen riesakseen.

Tänään huomasin, että yhdessä taimilaatikossani on kaatuilevia pikkutaimia. Taimivauvat kasvavat siististi, kunnes yhtäkkiä niiden varsi alkaa ohentua mullan juuresta ja taimi kaatuu. Ei mene kuin päivä tai kaksi, ja taimen alku on entinen.

Kyseessä on taimipolte, joka asustaa mullassa ja tuhoaa sieltä pieniä taimivauvoja. Erityisesti tämä sienitauti iskee, jos multa on liian märkää ja kasvuympäristö liian kylmä.

Taimipolte_Kasvihormoni.fi-2Tutkin tilanteen ja totesin, että kaikki taimipoltteen saaneet yksilöt ovat tsinnia ’Sunbow purpleja’. Koko laatikon kasvatusrasiat on täytetty samalla taimimullalla, kaikki pienet ruukut ovat uusiokäytössä ja tiskattu kahteen kertaan tautien välttämiseksi. Kaiken pitäisi siis olla ulkonaisesti kohdallaan.

En osaa sanoa, onko kyseessä taimipoltteelle alttiimpi laji, reilummalla kädellä kasteltu kohta vai pistemäisesti asustava taimipolte multapussin uumenissa, mutta siellä ne punertavat tsinniat lakoavat ja muut taimet pysyvät nätisti pystyssä.

Nypin kuolevat taimet pois ja totesin, että koska kylvin jokaiseen pottiin kolme siementä, kaikkiin jäi vielä yksi elossa oleva yksilö. Mikäli taimipolte tuntuu iskevän niihinkin, heitän nykyisen mullan ja taimet pois ja laitan uudet tulemaan: tsinnia on sen verran nopea itämään, että näitä pikkuisia ei kannata koettaa koulia (eli siirtää) uuteen multaan ja puhtaisiin astioihin. Sen sijaan koulinta olisi hyvä vaihtoehto, mikäli kyseessä olisi joku hitaammin eloaan virittelevä kasvi.

Taimipolte_Kasvihormoni.fi-3
Taimipoltteen tunnistaa seetä, että se on kuihduttanut taimen varren vähän multapinnan yläpuolelta. Taimi kuolee varmasti.

Toivottavasti tämä vaiva on vain yksittäinen ongelma, että en joudu toteamaan ostaneeni säkillistä käyttökelvotonta multaa. Uskon kuitenkin, että kyseessä on minun virheeni ja ammattilaiset ovat osanneet mullantuotantonsa paremmin kuin puupäätarhuri esikasvatushommat. Toivottavasti saan kuitenkin niin paljon taimia, että ensi kesänä meillä on tällaiset kesäkukkapenkit:

Yksivuotiset_kukat_kasvihormoni-2 Yksivuotiset_kukat_kasvihormoni-1

Oh, my seedlings are damping off! I bet I set them too wet in too cool conditions on the terrace. I have to be more cautious from now on.

Ovatko sinun kylvöksesi selvinneet hengissä?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (10)

 1. Liisa

  Kääk! No taimipoltehan sesitten meidän samettiruusut on tappanut. Ei kaikki onneksi mutta pitääpä ryhtyä pelastusoperaatioon tuotapikaa!

  • Sini K.

   Mitä, pystyykö taimipolte samettiruusuihinkin? Luulin niiden olevan kaikkivoipaisia kasveja :D. Niin ne mielikuvat ovat vahvoja ja perustuvat johonkin ihan muuhun kuin todellisuuteen.

   Toivottavasti saat pelastettua teidän sammarit!

 2. Piparminttu

  Voi harmitus! Toivottavasti seuraava kylvö onnistuu.
  Minulla ovat myös muutamat pikkutaimet heittänyt henkensä ja syynä taitaa olla harsosääski. Ei mitään tietoa, mistä ne perhanan pikkukärpäset ovat kasvatushuoneeseen päässeet! Olen nyt varautunut kärpästarroilla, jotka toimivat kohtuullisen hyvin, mutta suuri osa harsosääskistä on varmasti jo ehtinyt munia..

  • Sini K.

   Aina ei selkeästikään voi voittaa…! Piti googlata tuo harsosääski, kun ei heti helisyttänyt kelloja. Erilaiset takaiskut kasvatuksessa ovat harmittavia, kun niitä ei ajattele tulevan. Mutta kyllä me vielä saadaan eläviäkin kasveja <3

 3. Between

  Samoin näyttää käyvän minun samettikukilleni. Tai sitten tuo Piparmintun mainitsema harsosääski, sillä jotain lentävää olen purkkien luona havainnut. Taatusti pesin purkit hyvin ja käytin mielestäni laadukasta multaa. Ehkä pitää palata halpismultaan ja hälläväliä-tyyliin, kun niillä on aiempina vuosina onnistunut.

  • Sini K.

   Takaiskujen aikaan tulee aina mieleen, että pitäisi käyttää vaan uusia purkkeja, mutta ne kun maksavat niin paljon, että uusiokäyttö on hyvä keino. Päälle pitää varmaankin laittaa tuo hällä väliä, niin toimii, ensi vuonna en jynssää!

   Minullakin on tänä vuonna kylvöalustana ”parempaa laatua”, sellaista, jonka pussin kyljessä lukee professional ja markkinointikuvat puuttuvat (mutta hinta on silti halvempi kuin vieressä yksityiselle tarkoitettu versio). Laatueron näkee turpeenpalojen ja keppien poissaolona, ammattiviljelyyn tarkoitettu kasvualusta kun kuulemma pitää olla sellaista, että menee koneesta läpi. Me tavikset voidaan vissiin nyppiä turpeet ja kepit omin pikku kätösin pois :).

   Toivottavasti samettikukat selviävät!

 4. Sari

  No nytpä löytyi nimi mun rucolan taimet lannistaneelle! Ikävä vaiva!
  Lueskelin tuossa sun aikaisemman jutun kolme- ja nelikymppisen eroista ja alkas niin hymyilyttään, kun tunnistin sieltä samankaltaista muutosprosessia vuosien vierähdettyä yli kolmenkympin joitakin vuosia sitten 🙂

  • Sini K.

   Ikä ja kokemus tuo meille kaikille viisautta mukanaan 🙂

 5. Menolippu Maalle

  Tänä vuonna meillä on kaikki taimet hyvin hengissä, mutta tutulta kuulostaa, en vain ole ennen tiennyt ilmiön nimeä. Ruukkujen puhtaudesta mietin, että eikö pakkasen pitäisi tappaa taudinaiheuttajat? Olen joskus lukenut näin ja käyttänyt vanhoja astioita hyvillä mielin, kun niitä säilytetään ulkovajassa.

  • Sini K.

   Hyvä hyvä sille puolelle ruutua, toivottavasti hyvä kasvatusinto jatkuu yhtä onnekkaana kuin tähänkin asti!

   Meillä ruukut ovat aina ulkovarastossa ja pakkanen paukkuu siellä kunnolla. En ole koskaan katsonut, miten niille pikkubasiliskoille käy pakkasessa, pessyt olen kiltisti, koska niin kehotetaan :D.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *