Blogit
Kasvihormoni

Syysalekasvit maahan

karhon_istutus_kasvihormoni.fi-3Syysale iski jälleen ja käsi kävi hyllyillä muutamaan kertaan. Kärhöt on sellainen hankinta, joita teen vuosittain, sillä osa tahtoo paleltua talvisin ja nämä kasvit nyt ovat vaan niin upeita, että ilman ei pärjää. Olen hankkinut ehkä parikymmentä tainta, joista arviolta puolet kasvaa edelleen pihalla, suurin osa on hävinnyt vähän heikon istutustavan vuoksi.

Jalokärhöt ovat vähän konstikkaita kasvattaa, sillä ne ovat tosiaankin talvenarkoja. Siksi ne pitää istuttaa syvään. Kun kasvin päälle laittaa reilusti maata, on puolestaan vaarana, että kasvin varsiosiin iskee mullassa lymyävä lakastumistauti. Niinpä olen nyttemmin pyrkinyt noudattamaan kärhöjen istutuksessa seuraavia istutusohjeita, jotta molemmilta edellä mainituilta ongelmilta vältyttäisiin.

Isokukkaisen ja vahvajuurisen kärhön istutus

karhoistutus

 1. Kaiva puolimetrinen istutuskuoppa, isompikaan ei ole haitaksi. Laita kärhö vesiämpäriin vähintään kuopan valmisteluiden ajaksi.
 2. Laita kuopan pohjalle hyvin kalkittua kompostia tai palanutta hevosenlantaa ämpärillinen. Voit myös sekoittaa pohjamaahan luujauhoa tai sarvilastuja.
 3. Kaada kuoppaan ämpärillinen vettä. Odota, että se vajenee jonkin verran.
 4. Laita kärhö kuoppaan. Paina sen viereen tukikepit, joita pitkin kärhö pääsee kiipeämään tukipuuhunsa. Voit lisätä kuoppaan myös pohjalle ylettyvän kasteluputken (esim. salaojaputkea/viemäriputkea), jonka täytät lecasoralla. Näin saat myöhemmin annettua ravinteita ja vettä suoraan kärhön juuristolle.
 5. Täytä monttu kärhön multapaakun yläosaan saakka.
 6. Laita astiataimen yläpuolelle 15-20 senttiä karkeaa hiekkaa. Taimen ympärillä olevan montun voi täyttää tavallisella mullalla.
 7. Kastele hyvin.

Meillä kotona -sivustolta löytyy hyvät ohjeet myös muiden kärhöjen istuttamiseen, kurkkaapa tänne.

karhon_istutus_kasvihormoni.fi-2

Tällainen ’Warsaw Nike’ kasvaa meillä jo kirsikkapuun juurella. Se on paikkana hieman varjoinen (koska kirsikka varjostaa), joten kukinta jää vähän heikoksi. Nyt laitoin toisen taimen sen viereisen välipenkin keskelle. Penkissä kasvoi ennen ihania syyskukkijoita kaunopunahattuja, mutta kuinka ollakaan, ne hävisivät viime talvena. Nyt toivon, että hankitut kärhöt korvaavat syyskukkijoiden puutteen. Vielähän tämä taimi on pieni, mutta kyllä se siitä kasvaa – kunhan selviää talvesta.

En ole löytänyt tarpeeksi isoja kärhötukia mistään. Kaikki löytämäni kartiot ovat sellaisia naista lyhyempiä tukia ja nyt ei olisi mahdollisuutta nikkaroida tukia itse. Osaako joku vinkata, mistä löytyisi kunnollisia, pariin metriin nousevia tukia? Heppoiset kaaret eivät ole hankintalistani kärjessä, sillä jo nyt navakoiden tuulten jälkeen pitää korjata lennelleitä tarvikkeita ympäri pihaa. Hakusassa on kasvutuet ainakin tälle ja kolmelle muulle kärhölle, jotka kiemurtelevat vaivoin muiden kasvien seassa. karhon_istutus_kasvihormoni.fi-1

Clematis needs some attention when planted in Finland. Once it flowers, all the trouble is worth it.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

 1. Maria Kämäri

  Kauniin värinen kärhö. Olin tänään sipuliostoksilla, mutta sain pidettyä sormeni irti kärhöistä, joita kyllä kävin hypistelemässä 😉 Lekasorakasteluputki-vinkkisi laitan mieleen kevään istutusinnon varalle! Kävisköhän ne aitatolpan jalat tukien jalustaksi kärhöille, ei ainakaan kaadu ku on tukevasti maassa.

  • Sini K.

   Heureka, aitatolpat varmaan olisi aika mainiot tolpanalustat tähän hommaan. Toimisi ainakin paremmin kuin heppoiset pikkukeppiviritelmät 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *