Blogit
Kasvihormoni

Syksyinen sipulienpiilotus aloitettu

sipuleita_kasvihormoni-fi-2Mullan möyhiminen on terapeuttista. Syksyinen sipulinpiilotusurakka on sen vuoksi aina yhtä palkitsevaa: on kuin upottaisi paitsi sipulit myös itsensä osaksi kevättä, koskettaisi jo aikaa talven jälkeen ja unohtaisi sen puoli vuotta, joka on tuleva ja joka raastaa pimeydellään ja kylmyydellään hermoja useampaankin otteeseen.

syysistuttaja_kasvihormoni-fi-3
Sade ei haittaa kun puupäätarhuri istuttaa. Kati (100 % outdoor), mun puutarhalook on vähän erilainen kuin sulla!

Pistin viikonlopun aikana maahan parikymmentä kiloa lupausta keväästä. Samalla nypin penkeistä säkillisen rikkaruohoja ja siirsin muhkeiksi kasvaneita taimia parempiin asemiin. Tiedäthän sen tavan: talikko maahan, vahva vääntö ja ämpärillisen kokoinen juuripaakku ylös ja varovasti kaksikymmentä tai viisikymmentä senttiä parempaan paikkaan. Juu, tämä olisi ollut hyvä tehdä jo kuukausi tai puolitoista sitten, mutta vasta tulppaanitaikoja tehdessä niitä penkkejä tulee vilkaistua sillä silmällä. Ahdasta on tullut, on aika tehdä tilaa.

Vanhaan kuoppaan on hyvä heitellä pari kourallista kukkasipuleita ennen kuin mättää montun täyteen paikkamaata, sen supermuhkean juurakon alle niitä ei sen sijaan kannata laittaa, eivät ne tahdo sieltä kuitenkaan ehtiä kaivautua ylös ennen kuin elinvoimainen kasvi peittää lehvillään epätoivoiset yrittäjät. Sitä paitsi ainakin syysleimuissa ja kimikeissä juurakko on muutenkin niin tiivis, että ei sen läpi yksikään sipuli jaksa punkea varttaan, ei vaikka kevät niin kovasti kutittelisi kasvamaan.

Myönnän, jossain paikoin kannattaa käyttää myös perinteisempää kolo ja pudotus -menetelmää, kun ne ylösnostettavat ja uuteen paikkaan mallattavat kasvit puuttuvat. Samalla saa nypittyä heinätuppaita ja yksivuotisia karkulaisia pois, valmisteltua seuraavan vuoden kasvupaikkoja paremmiksi.syysistuttaja_kasvihormoni-fi-4Tänä vuonna maa on ollut niin kuivaa, että päätin myös kastella istutusalueet sipuliurakan päätteeksi. Onneksi on ollut kesä, jolloin kuution kokoinen säiliö on täyttynyt, niin on millä kastella. Vai onko jossain päin Suomea selvitty ilman lisäkastelua? sipuleita_kasvihormoni-fi-3

In Finland, it is time to plant the bulbs.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (11)

  1. Punainen kesäkuu on täällä (ja räntäsade) – Kasvihormoni

    […] punainen. Tällä hetkellä suurin osa kukassa olevista tulppaaneista on ’van Ejkejä’, istutin niitä kaksi penkkiä täyteen […]

  2. Nyt niitä voi taas tilata ja istuttaa – Kasvihormoni

    […] viimevuoden ja toissavuoden sipulipostaukset. Toissavuoden postauksessa on lisää puhetta sipulien […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *