Blogit
Kasvihormoni

Sopivan nopea ja helppo omenasose

Omenasose_kasvihormoni.fi-2Syksyinen omenasose syntyy näppärästi puhtaista ja ötökänsyömättömistä omenista. Mikäli erilaiset toukat ovat nakertaneet omenia, voi huonon osan lohkaista pois ja käyttää hyvän omenan soseeksi. Aivan syödyt omenatkin voi hyödyntää (mikäli oma mieli antaa myöden) tuorepuristettuna mehuna, en ole huomannut, että madonreiät vaikuttaisivat mehun makuun.

Sose on vähäsokerisena terveellinen lisä vaikkapa leivän päälle tai porsaanlihan lisukkeeksi, makeampana se käy vaikkapa lettukestien herkutteluhilloksi. Sokeroimattoman tai vähäsokerisen soseen paras säilöntätapa on pakastaminen, runsaammin sokeria sisältävä sose säilyy pari kuukautta viileässä, kunhan huolehtii säilöntätölkkien puhtaudesta.

Soseuttamisiin!

Lohko puhtaat omenat, keitä ne kypsiksi, soseuta ja makeuta ja sinulla on herkullista omenasosetta. Helppoa!
Lohko puhtaat omenat, keitä ne kypsiksi, soseuta ja makeuta ja sinulla on herkullista omenasosetta. Helppoa!

Omenasose

 • 4 litraa omenia
 • (1 dl vettä)
 • mausteita, esim. 1 kanelitanko, 1 cm pala inkivääriä, 6 kokonaista tähtianista
 • 1 tl sitruunahappoa tai yhden sitruunan puristettu mehu (ei pakollinen)
 • 1/2-3 dl sokeria

Valmistus

 1. Huuhdo etenkin maahan pudonneet omenat ja lohko ne kuorineen omenan koosta riippuen 2-6 osaan. Poista samalla siemenkota.
 2. Laita lohkot paksupohjaiseen, isoon kattilaan. Laita sekaan haluamasi mausteet. Mikäli omenat ovat hyvin kuivaa laatua, lisää pohjalle myös tilkka vettä.
 3. Kuumenna omenalohkoja lähes täydellä teholla, kunnes pohjalle alkaa kertyä nestettä ja muodostuu vesihöyryä. Pienennä lämpö välittömästi miedoksi ja jatka kuumentamista n. 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Mikäli omenat eivät ole sellaista lajiketta, jotka hajovat pehmetessään, tarkista kypsyys haarukalla.
 4. Nouki kokonaiset mausteet pois omenoiden seasta. Voit huuhtoa ne ja käyttää uudelleen ainakin yhden kerran, laadusta riippuen useampaankin kertaan.
 5. Lisää kattilaan sitruunahappo tai -mehu; kirpeät omenat eivät kaipaa lisähappoa. Soseuta omenat sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Varo polttamasta itseäsi tulisella soseella!
 6. Maista omenasosetta ja lisää sen sekaan sokeria oman maun mukaan. Tarkkaa määrää on mahdoton sanoa, sillä lajikkeiden makeus vaihtelee suuresti. Säilyvyyden parantamiseksi tölkitetty sose vaatii runsaammin sokeria kuin pakastettu sose, jonka voi tehdä myös ilman lisättyä sokeria.
 7. Mikäli aiot tölkittää soseesi (ja haluat sen säilyvän hyvän tovin), kuumenna tölkit hieman yli 100-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan ja desinfioi korkit keittämällä niitä hetki kattilassa. Kuumenna sose uudelleen sokerin lisäämisen jälkeen, sekoita koko ajan, jotta sose ei pala pohjaan. Varo myös tulikuumien roiskeiden päätymistä käsivarsillesi! Täytä purkit piripintaan, jotta niihin jää mahdollisimman vähän elinmahdollisuuksia bakteereille ja saat tölkkiin umpion.
  Mikäli pakastat soseen, sosetta ei tarvitse kuumentaa uudelleen. Jätä pakastepurkkeihin sormen leveyden verran tyhjää yläosaan, jotta sose pääsee laajenemaan vapaasti jäätyessään.
 8. Jäähdytä sose ja nauti esimerkiksi ruisleivän päällä briejuuston kaverina.

Omenasose_kasvihormoni.fi-3Haluatko kokeilla omenistasi jotain vähän erilaista? Testaa tätä maistuvaa chutneya!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

 1. Päärynäpuun positiivinen yllätys – Kasvihormoni

  […] juniori kehui hillon herkulliseksi. Keitin sen tämän perusohjeen mukaisesti, mitä nyt sirottelin joukkoon puoli teelusikallista agaragaria, kun hillo […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *