Blogit
Kasvihormoni

Kutsukortti keväälle 2016

Silpulit_kasvihormoni.fi-1Pistin pari viikkoa sitten menemään postia keväälle 2016. Kutsu on otettu vastaan, sillä vastauksena tuli kolme jättilaatikollista kukkasipuleita, tuhat kevääntuojaa jokaisessa.
Silpulit_kasvihormoni.fi-2Olen tilannut kukkasipuleita nyt viitenä syksynä suoraan tukkurilta Hollannista bulbi.nl-sivulta. Ensimmäisellä kerralla arkailin kovasti, sillä mistä sitä tietää, millaiseen nettimyyntiin pieni suomalainen nainen uskaltaa luottaa. Ensimmäisellä kerralla jännitti niin tavattomasti, vaikka olinkin etisnyt suomalaisten puutarhaihmisten keskustelupalstalta kaiken tiedon, mitä vaan saattoi hankkia. Mutta hei, ei sitä laskuvarjohyppyäkään pelkällä teoriatiedolla tehdä, kyllä siihen tarvitaan se pudotuksen tuntu.

Kun kaikki toimi kuten pitikin, toisena syksynä uskalsin pistää sipuleita tilaukseen jo lähisuvullekin. Nyt olen päässyt suvun ja kaverien kanssa niin pitkälle, että kimppatilauksien kantamisessa tulisi oma selkä kipeäksi. Onneksi sipulit toimitetaan ovelle nokkakärryllä, niin ei tarvitse voivotella venähtänyttä selkää.
Silpulit_kasvihormoni.fi-5 Tilauksen tulppaanien sipulit odottavat nätisti verkkopusseissaan, tulossa on ainakin viidensadan uuden tulppaanin kevät 2016. Istutuspuuhiin ajattelin ryhtyä, kun maa on hieman jäähtynyt: nyt multa oli vielä niin lämmintä, että siinä pystyisi istumaan, eli ainakin viisitoista asteista (noin perstuntumalta). Tulppaaneille kuulemma paras istutuslämpö olisi kymmenen asteen alapuolella.

Pikkusipuleita uskaltauduin jo pistämään maahan, sillä keväänedistystyötä pitää vähän porrastaa, jotta selkä ei venähtäisi yhden viikonlopun urakassa. Tilasin krookuksia tuon kuvien lasikipollisen verran, sillä kaverini pisti toiveeksi hauskan oloista ’Prins claus chrysanthus’ -krookusta. Koska sipulit ovat isoissa pusseissa NIIN paljon edullisempia kuin pienissä, ihan vaan tilaamisen ilosta määrä kannatti kaksinkertaistaa ja ostaa itsellekin uudenlaista krookusta.
Silpulit_kasvihormoni.fi-6Olen tilannut joka vuosi jotain itselleni uusia kasveja ihan vaan testatakseni, mitä kaikkea sitä maailmassa kasvaakaan. Välillä on pitänyt todeta, että ei kannattanut näin pohjoisessa, välillä penkistä kohoaa mitä parhain uusi tuttavuus.

Tänä vuonna tilasin jättitähdikkiä (Ornithogalum magnum), mutta olen ongelman edessä sen istuttamisen kanssa: pitääkö odottaa, että maa jäähtyy vai olisiko tässä jo kiire pistää tähdikit juurtumaan? Hyasintteihin se kai kuuluu, joten ehkäpä uskaltaisin pistää maahan, mutta entäpä, jos juuri tämä on se poikkeus? Voi töräys sentään, kun ensikertalainen saattaa mennä joko oikeaan tai väärään. Sen on näiden istutusten kanssa vähän fifty-sixty, varsinkin, jos sattuvat vielä maistumaan myyrillekin.
Silpuli-istutus_kasvihormoni.fi-1Pikkusipulien lisäksi pistin maahan myös laukkoja. Neljässä vuodessa valkoiset ’Hirtifolium album’ laukat ovat vähentyneet niin, että tilasin niitä säkillisen lisää. Ne ovat kuin jättimäisiä voikukkahöytyväpalloja ja ajattelin pistää jättitähdikit laukkojen sekaan kasvamaan. Laukkoja on meidän trampanympäryspenkki täynnä, joten juhannuksen tienoista on tulossa valkoinen!

Alla on kuva, joka demonstroi minun istutustaktiikkaani:Silpuli-istutus_kasvihormoni.fi-2

 1. ensin raivataan talikolla yksi- ja kaksivuotiset kasvit pois
 2. sitten möyhitään perennojen välinen maa pehmeäksi
 3. heitellään sipulit sopivin välein maahan ja
 4. lopuksi upotetaan ne kolme kertaa oman korkeutensa verran mullan sisään.

Istutustalkoita on siis tiedossa vielä useita. Toiveissa on, että ennen tulppaanien maahan laittamista saan myös pyydystettyä pari pesuetta myyriä, sillä viime vuonna tulppaaneja hävisi ainakin puolet etelärinteen penkistä. Nyt haluaisin nauttia niistä, kun kevät reilun puolen vuoden päästä tulee paikalle pitoihini.

Silpulit_kasvihormoni.fi-3
Talvialkosipulit odottavat pakkasten saapumiseen asti istuttamistaan, jolloin ne eivät lähde vielä syksyllä kasvuun. Sipulit pääsevät mansikkapenkkiin kasvikumppaneiksi.

Silpulit_kasvihormoni.fi-4I made my favorite kind of an order some three weeks ago and now, I’m eagerly waiting for the soil to cool so that I get to plant the bulbs that arrived. The best job there is before Spring arrives and wakes the bulbs up.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (5)

 1. Liisa

  Oisko mahkuja saada linkkiä kyseiseen kauppaan? Kotimaisten kauppojen valikoima tylsistyttää.

  • Sini K.

   Kyllähän kaupan tiedot onnistuvat, olen käyttänyt bulbi.nl -sivua. Tiedän, että moni käyttää myös Eurobulb.nl-sivua, mutta ekalla tilauskerralla tuon bulbin sipulivalikoima osui mulla kohdalleen.

  • Liisa

   Ihanaa, kiitos :)! Katsotaan lähteekö homma ihan lapasesta.

 2. Än, yy, tee, laukkakausi! – Meillä Kotona -blogit

  […] onnesta, sillä uusi kausi on alkanut: laukkakausi!Viime syksyn laukkojen sipulien istutus (postaus täällä) ja juurtuminen on erittäin onnistunut ja ainakin sata valkoista pallopäätä keikkuu alapihan […]

 3. Sinin suosikit: tulppaani – Kasvihormoni

  […] jos se jaksaisi nousta pystypäisenä ja hehkuvana vuodesta toiseen. Nyt lisään sipuleita säkeittäin jokainen syksy ja toivon, että myös edelliset jaksavat nousta […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *